Nykyihmisen elämässä alkavat olla harvassa ne päivät, joiden aikana ei vieraile yhdellekään verkkosivulla. Luultavasti moni lukijamme tunnustautuu myös vähintään muutaman mobiilisovelluksen käyttäjäksi.

Mutta kuinka moni tietää, mitä tarkoittaa progressiivinen web-sovellus (englanniksi progressive web application) eli PWA?

Whitestonen CTO Mikko Salminen nimittää itseään PWA:n puolestapuhujaksi ja avaa termiä helppotajuisesti.

– Progressive web application on Googlen lanseeraama termi teknologialle, jonka tarkoituksena on saada verkkosivut toimimaan mobiiliapplikaation tavoin. 

Käytännössä PWA:n tekeminen vaatii responsiivisen verkkosivun lisäksi vain kolme asiaa: Manifestin eli kuvailutiedoston, jonka ansiosta verkkosivu saadaan toimimaan puhelimessa applikaation tavoin. PWA:n tiedonsiirtoa hoitavan ja sen offline toiminnallisuuden mahdollistavan javascript -ohjelman (service workerin) sekä salatun https-yhteyden.

– Kuvailutiedosto kertoo applikaatiosta esimerkiksi värin ja puhelimessa näkyvän kuvakkeen kaltaisia ominaisuuksia. Service worker voi olla hyvinkin yksinkertainen, mutta se mahdollistaa myös monipuoliset offline-toiminnallisuudet sekä selaimen muistin käytön, jolloin sivun lataus nopeutuu ja palvelinkuorma vähenee, Salminen toteaa.

“PWA:n tekeminen vaatii responsiivisen verkkosivun lisäksi vain kolme asiaa.”

PWA:n hyödyt ovat Salmisen mukaan selvät.

–  Sivusto latautuu nopeammin, minkä lisäksi PWA pystyy tallentamaan tietoja välimuistiin ja toimii tarvittaessa myös offline-tilassa. PWA:ssa voidaan hyödyntää myös mobiililaitteen toiminnallisuuksia, kuten kameraa ja GPS:ää.

PWA:ta ei tarvitse laittaa julkiseksi sovelluskauppaan

Progressiivinen web applikaatio siis yhdistää natiivin mobiilisovelluksen ja verkkosivun parhaat ominaisuudet. Kun sovellus toteutetaan mobiiliselaimessa, sitä ei tarvitse laittaa julkiseksi sovelluskauppaan. Silti progressiivisen sovelluksen saa käyttöjärjestelmän aloitusnäytölle natiivien sovellusten tapaan. 

Esimerkiksi HSL:n Reittiopasta tai Veikkauksen selainsovellusta käyttäneet asiakkaat ovat tutustuneet progressiivisen sovelluksen toimintaan.

– Esimerkiksi poliisilla voisi olla sisäisessä intrassaan suljetulle ryhmälle tarkoitettu PWA, Salminen heittää esimerkiksi.

Salminen näkee progressiivisen web-sovelluksen vahvuudet, mutta mikään oikotie onneen se ei hänenkään mielestä ole. 

– Kaikesta ei kannata tehdä applikaatiota. PWA sopii tilanteisiin, joissa käyttäjillä on jokin syy saada toistuva, yksinkertainen toimenpide puhelimeen. Sääpalvelu tai reittiopas ovat hyviä esimerkkejä, joihin PWA sopii. Verkossa toimiva tukkukauppias saattaisi puolestaan hyötyä jälleenmyyjille tarkoitetusta PWA:sta, josta löytyisi verkkokaupan eniten hyödynnetyt toiminnot.

Salmisen mielestä Twitter tarjoaa hyvän esimerkin toimivasta  PWA-toteutuksesta.

– Käyttäjän kannalta ei ole eroa sillä, käyttääkö Twitteriä mobiilisovelluksella, verkkosivulla vai PWA:lla. 

 

Mikko Salminen.

 

Nopeasti löytyy myös esimerkki tilanteesta, jossa natiiviapplikaatio päihittää progressiivisen web-sovelluksen.

– Pelit, joissa tarvitaan voimakasta työstettyä grafiikkaa tai animaatiota kannattaa jatkossakin tehdä natiiviapplikaatioina. Samoin kuin reaaliaikaisuutta vaativat sovellukset, sillä PWA:n käyttöön kuuluu aina selaimesta johtuva viive.

Progressiivinen web-sovellus on kustannustehokas vaihtoehto

Ihmisiä on vaikea sitouttaa mobiiliapplikaation pitkäaikaiseen käyttöön. Monet ovat tottuneet lataamaan sovellukset vain kaikista tunnetuimmilta ja luotettavimmiksi koetuilta brändeiltä.

Salminen kertoo, että vielä muutama vuosi sitten mobiiliapplikaatioita kyseltiin koko ajan, sillä yritykset uskoivat tarvitsevansa sellaisen – olihan kaikilla muillakin oma applikaatio. 

“Vielä muutama vuosi sitten mobiiliapplikaatioita kyseltiin koko ajan, sillä yritykset uskoivat tarvitsevansa sellaisen.” 

– Hyvän mobiiliapplikaation tekeminen vaatii resursseja. Erityisesti pienyritykset eivät ole aina valmiita laittamaan riittävän isoa summaa kehitystyöhön. PWA on kustannustehokas ja nopea vaihtoehto natiiville mobiilisovellukselle, sillä se perustuu jo valmiina löytyvään verkkosivuun.

Whitestonella onkin saatu paljon positiivista palautetta jo toteutetuista progressiivisista sovelluksista. Terminä PWA on ollut monelle asiakkaalle aluksi vieras, mutta valmiiden toteutusten yksinkertaisuus ja helppous ovat saaneet epäilykset haihtumaan.

Salminen sanoo olleensa ylioptimistinen sen suhteen, kuinka nopeasti PWA:t tulevat yleistymään. Lopullista läpilyöntiä on jarruttanut teknologian yhteensovittaminen Applen laitteiden kanssa.

– Applen intressejä epäiltiin pitkään, mutta nyt näyttää siltä, että iPhonet tulevat tukemaan tätä teknologiaa. Kun se kamelin selkä katkeaa, mikään ei estä PWA:n nopeaa yleistymistä, hän ennustaa.

 

Whitestonen Ite wiki-profiili

Whitestonen verkkosivut