logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Ohjelmistokehittäjien palkat ja tuntihinnat julkisiksi – ohjelmistokonsultteja välittävä Codeo vei avoimuuden uudelle tasolle

10.9.2019 - Johannes Puro - Ohjelmistokehityksen hinta

Kokeneet kehittäjät eivät kaipaa turhaa “pöhinää”.

Ohjelmistotalo Codeo julkaisi viime keväänä verkkosivuillaan ohjelmistokehittäjiensä tuntihinnat. Codeolla työskentelevät Juha Rinne ja Tuomas Kujala kertovat, että hintojen julkistaminen sopi hyvin yrityksen avoimeen toimintatapaan.

– Olimme julkistaneet aiemmin osakassopimukset, omistussuhteet ja palkkojen suuruudet. Kaikilla Codeon asiantuntijoilla on ollut mahdollisuus lähteä yrityksen osakkaaksi ja hallituksen jäseneksi, mikä on mahdollistanut avoimen keskustelukulttuurin synnyn. Ohjelmistokehityksen hintojen julkaiseminen sopi ajatukseemme siitä, millaisen tiedon on oltava julkista.

Hintojen löytäminen yrityksen verkkosivuilta auttaa ohjelmistokehittäjää etsivää organisaatiota vertailemaan eri palveluntarjoajia. Palkkatiedot ovat puolestaan tärkeitä työpaikkaa etsiville osaajille. 

Codeolla ohjelmistokehittäjien palkkamalli on kaikille sama ja se koostuu kolmesta osasta:

  • Pohjaosuus ko. kuukaudelta (noin 2000€)
  • Provisio-osuus edelliseltä kuukaudelta (25% laskutuksesta)
  • Bonusosuus edelliseltä tilikaudelta (kaikki yli 10% nettotuloksen jaetaan bonuksina)

Codeon Tommi Aho avaa oheisella videolla Codeon palkkamallia:

 

 

Avoimuus vaatii rohkeutta, mutta sillä on mitä todennäköisimmin puhtaasti positiivisia vaikutuksia yritystoimintaan. Silti harva it-alan toimija on vielä uskaltanut Codeon viitoittamalle tielle. 

Muilla toimialoilla vastaavat julkistukset ovat vielä harvinaisempia. 

”Harva it-alan toimija on vielä uskaltanut Codeon viitoittamalle tielle.”

Codeon asiakkailleen tarjoamassa hintataulukossa eri osaajat saavat eri suuruisen tuntihinnan. Tällä hetkellä esimerkiksi seniorkehittäjän ja data science suuntautuneen kehittäjän tuntihinta on 83 euroa. Neljä vuotta kokemusta omaavan ohjelmistokehittäjän työ maksaa puolestaan 70 euroa tunnilta.

Hintaerot eivät ole aiheuttanut eripuraa organisaation sisällä.

– Draamaa ei ole syntynyt, koska hintajulkistuksen tiedot ovat olleet sisäisesti kaikkien codeolaisten tiedossa jo aiemmin, Rinne toteaa.

– Asiantuntijoillamme on erilaista kokemusta ja toisilla on takana enemmän työvuosia kuin toisilla. On luonnollista, että nämä erot näkyvät myös tuntihinnoissa. Jos asia häiritsisi jotain työntekijäämme, uskon keskustelevan työkulttuurimme auttavan ongelman ratkaisussa, Kujala lisää.

Asiakas tietää hinnan lisäksi myös kehittäjän kiinnostuksen kohteet

Kujala työskentelee tällä hetkellä vanhempana ohjelmistosuunnittelijana ja Rinne ohjelmistoarkkitehtinä. He toteavat, että hintajulkistuksen myötä codeolaiset ovat voineet tehdä myös kiinnostuksen kohteistaan entistä julkisempia.

– Uudessa mallissamme on kaksi puolta. Toisaalta asiakkaat näkevät, millaisia tekijöitä on tarjolla ja mihin hintaan. Toisaalta me voimme tuoda esille sen, millaiset asiat meitä kiinnostaisivat seuraavassa projektissa ja mitä haluaisimme sen aikana oppia, Rinne sanoo.

 

Juha Rinne

 

Myös Kujala arvostaa mahdollisuutta vaikuttaa siihen, mihin suuntaan hän urallaan seuraavaksi kehittyy.

– Aina löytyy uusia asioita, joita haluaisi oppia. Opiskeluun käytettävä aika on kuitenkin rajallinen, joten lopulta työ sanelee pitkälti sen, missä tekniikoissa itseään pääsee kehittämään, hän sanoo.

Molemmat miehet ovat huomanneet, että uran edetessä eri ohjelmointikielien korkeamman tason yhteydet ovat helpommin hahmotettavissa. Se luonnollisesti auttaa tekniikasta toiseen siirtymisessä.

– Mielestäni oppimiskyky onkin tärkein työelämän taito millä tahansa alalla, Rinne toteaa.

Codeolaiset kokevat asiakkaan tiloissa työskentelyn rikkautena 

Palkka- ja hintajulkistusten lisäksi Codeolla on lähdetty rohkeasti kehittämään omannäköistä työkulttuuria. Yrityksen 15 kehittäjästä valtaosa työskentelee konsultteina asiakkaan toimitiloissa, joten codeolaisilla ei ole pysyvää omaa toimistoa. 

Codeolaiset sanovat, että kokeneet kehittäjät eivät välttämättä kaipaa joidenkin kasvuyritysten someviestinnästä tuttua “pöhinää”.

– Olemme tietoisesti lähteneet eri suuntaan kuin monet ohjelmistotalot, jotka rakentavat hienoja toimistoja kuntosaleineen ja pelihuoneineen. Me ajattelemme, että töissä keskitytään työntekoon ja vapaa-ajalla kukin voi valita itselleen parhaimman tavan rentoutua, Rinne kertoo.

 

Tuomas Kujala

 

Kujala kertoo, että Codeon sisäinen viestintä hoituu suurilta osin Slackissa mutta työkavereita kyllä nähdään säännöllisesti yhteisissä illanvietoissa.

– On varmasti ihmisiä, jotka tekevät mieluummin töitä hulppeissa toimitiloissa. Itse koen rikkautena mahdollisuuden nähdä eri firmojen toimintatapoja. Asiakkaan tiloissa työskentely on mukavan monipuolista ja hyvää verkostoitumista. Ja harvoinpa asiakaskaan kellarista käsin työskentelee, Kujala huomauttaa.

Asiakkaan tiloissa työskentely on mukavan monipuolista ja hyvää verkostoitumista.”

Rinne komppaa Kujalan tuntemuksia. Hänen mukaan projektit ovat yleensä sen verran pitkäkestoisia, että asiakkaan työkulttuuriin ehtii tottua.

Lopuksi Rinne ja Kujala pohtivat, että Codeon oma työkulttuuri saattaa sopia paremmin tiettyyn ikään ehtineille ammattilaisille.

– Codeolla on ollut alusta asti paljon kokeneita kehittäjiä, joista monella on jo perhettä. Uran alussa toimistokulttuuri ja firman sisäinen pöhinä saattavat olla tärkeämpiä asioita kuin keskellä ruuhkavuosia, Rinne arvelee.

 

Codeon Ite wiki -profiili

Codeon kotisivut

 

It- ja ohjelmistoalan työpaikat

Kaikki it-alan työpaikat »

Muita julkaisuja

Suvi Lindström - Rekrytointi
Rekrytointi.com Osaajapankki keräsi nopeasti 60 000 CV:tä tietokantaan
Veera Kujansuu - Ohjelmistokehitys
VR otti käyttöön koodarin vapaa-ajalla kehittämän ratkaisun flashittomaan lipunvaraukseen
Johannes Puro - Markkinointi
Markkinointiteknologia tuottaa B2B-myynnille liidejä, mutta se edellyttää sisällöntuotantoa
Suvi Lindström - Maria 01
Maria 01 laajentuu Euroopan suurimmaksi startup-kampukseksi vuoteen 2023 mennessä
Johannes Puro - Asiakaskokemukset
Mitä asiakkaat sanovat ohjelmistoyrityksistä? It-yritysten asiakaskokemuksia luettu jo 23.000 kertaa, mutta moni myyntitiimi nukkuu yhä
Veera Kujansuu - Internet of Things
IoT Paja -säätiö auttaa kehittämään ideat prototyypeiksi – säätiön tuesta nostetta IoT-ratkaisujen kehittämiseen
Veera Kujansuu - Nimitykset
Citrus Solutionsin uudeksi toimitusjohtajaksi Saara Perho – Citruksella panostetaan tekoälyn lisäksi tunneälyyn
Suvi Lindström - Progressive web application
Progressive web application (PWA) yhdistää verkkosivun ja natiivin mobiilisovelluksen parhaat ominaisuudet
Suvi Lindström - Maksupalveludirektiivi PSD2
Verkkopankkien tunnuslukulistat poistuvat käytöstä, kun EU:n uusi maksupalveludirektiivi PSD2 astuu kokonaisuudessaan voimaan
Lataa lisää