logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Pallaksen autiotuvalla syntyi tähtienvälinen ohjelmistoyritys, joka tuo freelancer-kulttuuria yritysmaailmaan

13.8.2019 - Suvi Lindström - Digipalvelun kehitys

Lauri Kainulainen tietää, mihin tulee kiinnittää huomiota digipalvelun kehittäjän valinnassa.

Digipalvelun kehittäjää tai teknologiapartneria etsivä yritys voi kohdata positiiviselta kuulostavan ongelman: Palveluntarjoajia on valtavasti. Miten niiden joukosta löytää juuri omalle projektille sopivan toteuttajan?

Ohjelmistokehitystä tarjoavan Montel Intergalacticin perustajiin kuuluva Lauri Kainulainen kehottaa kiinnittämään huomiota kemioihin.

– Kannattaa etsiä yhteistyökumppani, joka heijastaa omaa tekemisen kulttuuria ja arvoja. Ensimmäisessä tapaamisissa itseltään on hyvä kysyä ainakin se, kenen kanssa puhut ja kuka tekee projektissa konkreettisen työn. Onko prosessissa rikkinäisiä puhelimia? Mistä maksetaan ja kuinka osaamisen taso on varmistettu? Myös yrityksen referensseistä ja tavasta mitata asiakastyytyväisyyttä olisi hyvä muodostua käsitys, hän sanoo.

“Kannattaa etsiä yhteistyökumppani, joka heijastaa omaa tekemisen kulttuuria ja arvoja.”

Kainulainen on toiminut alalla pitkään. Ohjelmistokehityksen lisäksi hänellä on taustaa startupeissa, mainostoimistoissa, akateemisissa tutkimusryhmissä ja mediataiteen parissa työskentelystä. 

Montel Intergalacticin hän perusti kolme vuotta sitten kahden ystävänsä kanssa. Yhteisellä Lapin matkalla kolmikko huomasi jakavansa ajatuksen siitä, että freelance-työkulttuurin hyvät puolet pitäisi tuoda yritysmaailmaan. Yrityksen nimestä löytyy viittaus sen alkulähteille, sillä Pallastunturilta löytyy Montell-niminen autiotupa. Intergalactic taas tuo nimeen hauskaa suuruudenhulluutta, joka on konkretisoitunut yrityksen kasvettua kolmelle mantereelle. 

 

Montelilaiset vierailivat Montellin autiotuvalla huhtikuussa 2019.

 

– Montel Intergalactic on koodaajien perustama yritys, jonka tavoitteena on tuottaa onnellisuutta sekä asiakkaille että työntekijöille. Alussa meitä oli vain kolme perustajaa ja yksi työntekijä, mutta olemme kasvaneet nopeasti ja tällä hetkellä toimimme kolmella mantereella ja teemme töitä 24 henkilön voimin, Kainulainen kertoo.

Pk-yritysten ei kannata haalia DevOps-osaamista talon sisälle

Kainulainen muistuttaa, ettei suuri kehittäjien määrä takaa projektin onnistunutta toteutusta. Kehitystyössä on aina keskityttävä oikeisiin asioihin. 

– Usein softaprojektiin haetaan tehokkuutta palkkaamalla valtava tiimi tekijöitä. Helposti unohtuu, että tehokkaaseen tekemiseen voi riittää pari kovan tason tekijää, jotka osaavat kuunnella asiakasta. Projekteissamme ei pyöri projektipäälliköitä, vaan jokainen kehitystyössä mukana oleva henkilö ymmärtää myös koodia. Näin säästytään rikkinäisen puhelimen ongelmalta, joka on alalla yleinen.

Kainulainen on myös huomannut, ettei todellinen innovaatio tapahdu infrastruktuurissa, vaan digipalvelun arvo syntyy sovellustasolla. Siksi hän kehottaa erityisesti pk-yrityksiä ulkoistamaan it-infran ylläpidon.

– Toimivien palvelinratkaisujen luominen, tuotantolinjojen pystytys ja 24/7 ylläpidon järjestäminen ei ole yhdenkään digitaalisen palvelun erottautumistekijä. Varsinkaan keskikokoisten tai pienten firmojen ei kannata sijoittaa DevOps-osaamiseen, koska lopulta infran pystytyksen tehokkuus tulee kokemuksen kautta. Konkreettiseen 24/7 valvontaan pystyy vain harva yritys. 

“Toimivien palvelinratkaisujen luominen, tuotantolinjojen pystytys ja 24/7 ylläpidon järjestäminen ei ole yhdenkään digitaalisen palvelun erottautumistekijä.”

Montel Intergalacticin asiakkaisiin kuuluu esimerkiksi älysormuksia valmistava Oura, joka on Montelcare-palvelun asiakas ja ulkoistanut it-infran ylläpidon Montelille. 

– Ouran asiakkaille on tärkeää, ettei ylläpidossa ole katkoksia. Vaikka suurin osa heidän kehittäjistä on Euroopassa, kuluttajista valtaosa asuu Yhdysvalloissa. Siellä tapahtuviin palvelukatkoihin pystymme reagoimaan nopeasti, koska meillä on työntekijöitä samoilla aikavyöhykkeillä, Kainulainen sanoo.

 

Montel Intergalacticilla on DevOps-asiantuntijoita ympäri maailmaa.

 

– Infrastruktuuriin liittyy nykyisin myös käytännöt versionhallinnasta ja tuotantolinjaputkista. Jos sitä alkaa tehdä pitkän tauon jälkeen, oman osaamisen päivittämiseen menee tovi. Teemme tätä viikottain, joten meillä on käytössämme valmis paketti, eikä pyörää tarvitse lähteä keksimään uudestaan, hän jatkaa.

Hyvä teknologiapartneri toimii asiakkaan edun mukaisesti

Haastattelun lopuksi Kainulainen palaa vielä pohtimaan hyvän teknologiapartnerin ominaisuuksia. Hän nostaa esiin erityisesti kyvyn kyseenalaistaa asiakkaan ajatuksia.

“Hyvä asiantuntija osaa esittää jo ensimmäisellä tapaamisella kiperiäkin kysymyksiä.”

– Hyvä asiantuntija osaa esittää jo ensimmäisellä tapaamisella kiperiäkin kysymyksiä. En suosittele palkkaamaan jeesjees-tekijöitä, vaan ihmisiä, jotka eivät pelkää tarpeen tullen haastaa asiakkaansa näkemyksiä.

 

Yritystä on rakennettu asiakkaat edellä ja aulakoristeet perässä.

 

Kainulaisen mielestä asiallinen kritiikki tulisi nähdä asiakkaan edun tavoittelemisena.

– Joskus yrittäjän taipaletta aloitteleva henkilö uskoo oman ideansa olevan todella uniikki, vaikka niin ei ole. Silloin on asiakkaan edun mukaista kyseenalaistaa ja olla rehellinen. Näin päästään myös parempiin lopputuloksiin kuin tekemällä sokeasti juuri se, mitä asiakas pyytää. Montelilla pidetään yhteistyön kriteerinä sitä, että voimme uskoa asiakkaamme bisnekseen. Olemmekin varmoja, että kaikki asiakkaamme tekevät vielä isoja juttuja. 

 

Montel Intergalacticin Ite wiki-profiili

Montel Intergalacticin kotisivut

It- ja ohjelmistoalan työpaikat

Kaikki it-alan työpaikat »

Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit

ite wikin referenssihaku »

Muita julkaisuja

Veera Kujansuu - Älylaitteet
Kuinka nopeasti kirjoitat älypuhelimella – tee kirjoitustesti ja osallistu Aalto-yliopiston tutkimukseen
Suvi Lindström - Web hosting
Toimiva web hosting -palvelu takaa verkkosivuston skaalautuvuuden
Suvi Lindström - Basware ONE
Basware ONE:ssa taloushallinnon ja hankinnan ammattilaiset saivat ideoita datan hyödyntämiseen ja läpinäkyvän liiketoiminnan saavuttamiseen
Suvi Lindström - Maailman suurimmat ohjelmistoyritykset
TOP 30 Maailman suurimmat ohjelmistoyritykset
Veera Kujansuu - Ohjelmistoprojektit
Ohjelmistoprojektien vaaranpaikat – kokenut ohjelmistokonsultti auttaa välttämään haasteita kehityshankkeissa
Suvi Lindström - Luonnollisen kielen analytiikka
Tekoälyohjelmistojen luonnollisen kielen analytiikka mahdollistaa rakenteettoman datan hyödyntämisen liiketoiminnassa
Suvi Lindström - Tuotekehitys
Digitaalinen tuotekehitys kannattaa tukea Jiralla raportointia hyödyntäen, sanoo Contribyten Timo Leppä
Suvi Lindström - Verkkosivujen suunnittelu
Sisältö edellä -suunnittelu on avain onnistuneeseen verkkopalveluun
Suvi Lindström - Big game hunting
Kybersää kertoo: Big game hunting on rantautumassa Suomeen
Lataa lisää