Forbesin Global 2000 -listaus listaa vuosittain kaksituhatta maailman suurinta julkista yritystä. Listaus heijastelee maailmantalouden tilaa ja kertoo kunkin vuoden nousijoista ja laskijoista. Tarkastelemme hieman Global 2000 -listan kärkeä.

Pankki- ja rahoitusala kärjessä

Maailman suurimpien yritysten viiden kärjessä on pelkästään pankkeja. Maailman suurin yritys on kiinalainen pankki ICBC, jo seitsemättä kertaa peräkkäin. Kiinan valtion omistama järkäle työllistää puoli miljoonaa ihmistä ja hallitsee neljän biljoonan arvoista omaisuutta.

Kiinan valtion omistama järkäle työllistää puoli miljoonaa ihmistä ja hallitsee neljän biljoonan arvoista omaisuutta.

ICBC:n jälkeen suurimpia yrityksiä ovat yhdysvaltalainen JPMorgan Chase, kiinalaiset China Construction Bank ja Agricultural Bank of China sekä yhdysvaltalainen Bank of America.

Pankki- ja rahoitusalan yritykset muodostavat 22,65 prosenttia kahdentuhannen suurimman yrityksen joukosta. Niiden jälkeen suurin toimiala ovat teknologia (7,7 %), rakennusala (6,15 %), öljy ja kaasu (5,5 %) sekä vakuutus (5,1 %).

 

 

Yhdysvalloissa ja Kiinassa maailman suurimmat yritykset

Maailman suurimpien yritysten kärkeä dominoivat Yhdysvallat, Kiina ja Japani. Niiden lisäksi viidenkymmenen kärkeen mahtuu yrityksiä Saksasta, Ranskasta, Sveitsistä, Iso-Britanniasta, Espanjasta, Venäjältä, Etelä-Koreasta, Kanadasta, Brasiliasta ja Hollannista.

Suurimpia eurooppalaisia yrityksiä ovat hollantilais-brittiläinen energiayhtiö Royal Dutch Shell sijalla yhdeksän, saksalainen autovalmistaja Volkswagen Group sijalla 18, Iso-Britannian HSBC Holdings sijalla 21 ja rahoituspalveluyritys Allianz sijalla 23.

Suomi ei yllä lähelle kärkeä, sillä ensimmäinen suomalaisyritys Global 2000-listalla on Sampo sijalla 465. 

Suomi ei yllä lähelle kärkeä, sillä ensimmäinen suomalaisyritys Global 2000-listalla on Sampo sijalla 465.

Teknologiayritykset arvokkaimpia

Maailman suurin teknologiayritys on kuudennen sijan pokannut yhdysvaltalainen Apple, joka on maailman arvokkain julkinen yritys 961,3 miljardin dollarin arvolla. Applen lisäksi teknologiayrityksistä viidenkymmenen kärkeen mahtuvat etelä-korealainen Samsung Electronics sekä yhdysvaltalaiset Microsoft, Alphabet, Amazon ja Intel.

Yritysten arvossa mitattuna kärkeen yltävät vahvasti teknologiayritykset.

Yritysten arvossa mitattuna kärkeen yltävät vahvasti teknologiayritykset, sillä Applen jälkeen arvokkaimpia ovat Microsoft (946,5 miljardia), Amazon (916,1 miljardia) ja Alphabet (863,2 miljardia).

 

 

Lähde: Forbes Global 2000