logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Azure Stack uudistaa pilvipalvelut – suomalaisyritykset voivat jatkossa pyörittää pilvipalveluitaan paikallisesti Suomessa

19.3.2018 - Johannes Puro - Azure Stack

Azure Stack on hybridipilvipalvelu, jossa yritykset voivat kehittää sovelluksia julkisessa pilvessä.

Azure Stack on Microsoftin hybridipilvipalvelu, jota pidetään uuden datakeskuksen avajaisiin valmistautuvassa Teliassa suorastaan käänteentekevänä.

Tapasimme aiheen tiimoilta Microsoft-kumppani Telian Pasi Sutisen, joka johtaa Telian datakeskus-liiketoimintaa ja on työskennellyt alalla pitkään, omien sanojensa mukaan ”jopa kolmekymmentä vuotta”.

– Olen nörtti, osaan asentaa Linuxin ja koodata pythonilla, Sutinen myöntää alkuun pilke silmäkulmassaan.

Mistä Azure Stackissä on oikein kyse? Se on hybridipilvipalvelu, jossa yritykset ja organisaatiot voivat kehittää ja ajaa sovelluksia ja palveluita julkisessa pilvessä. Toisaalta julkinen pilvipalvelu ei välttämättä sovellu kaikkien palveluiden alustaksi johtuen muun muassa latenssista ja tietosuojaan liittyvästä lainsäädännöstä. Näin ollen yksityinen pilvi toimii alustana joillekin sovelluksille ja palveluille. Azure Stack mahdollistaa julkisen pilvipalvelun hyödyntämisen, samalla kun esimerkiksi kriittisimmät palvelut pyörivät yrityksen tai organisaation yksityisessä pilvipalvelussa.

Miten Azure Stack eroaa muista pilvipalveluista?

– Azure Stack sisältää samat kehitystyövälineet kuin Azure, eli jos sovellusta ajetaan pilvinatiivina palveluna, sitä voidaan tarjota myös Azure Stackista. Miksi yksityistä pilveä sitten tarvitaan? Ensinnäkin silloin, kun datan halutaan sijaitsevan tietyssä paikassa eikä esimerkiksi kulkevan toisen maan kautta. Toisekseen latenssin takia: joissain sovelluksissa viiveen on oltava mahdollisimman pieni, jotta asiakkaita pystytään palvelemaan nopeasti. Kolmas tekijä liittyy liiketoiminnan jatkuvuuteen: alustan tulee sijaita lähellä paikkaa, jossa sitä hyödynnetään, jotta tietoliikenne voidaan turvata ongelmatapauksissa, Sutinen listaa.

”Alustan tulee sijaita lähellä paikkaa, jossa sitä hyödynnetään, jotta tietoliikenne voidaan turvata ongelmatapauksissa”

Azure Stackista löytyy lisäksi ”ilmatiivis” muoto eli Azure Stack Air Tight Infrastructure, joka voidaan asentaa suljettuun verkkoon.

Sutinen korostaa, että Telian on tarkoitus tuottaa Azure Stack -alustalla erilaisia datakeskus-palveluja ja niiden yhdistelmiä. Toteutus voi sisältää sekä pilvipalveluita että ilmatiiviitä ympäristöjä.

– Sovellukset voidaan silti kehittää julkisessa pilvessä yleisillä kehitysvälineillä, Sutinen lisää.

Telia näkee Azure Stackissa potentiaalia muun muassa kriittisen infrastruktuurin ja korkean tietoturvatason toimialoilla, kuten terveydenhuollossa, maanpuolustuksessa, sekä valtionhallinnossa.

– Myöskään energia-alalla aivan kaikkea ei voi kytkeä internetiin, ja samaten teollisuudessa on korkean tietoturvatason vaativia sovelluksia. Jos vieraat tahot pääsevät verkkoon kiinni, lattialle voi päätyä vaikkapa myrkkykemikaaleja, Sutinen varoittaa.

”Kun sovelluskohde liittyy suoraan reaalimaailmaan, niin viiveillä ja toimintavarmuudella alkaa olla merkitystä”

Entä miksi latenssi on niin merkityksellistä? Esimerkiksi pelien reagointiajoissa tai teollisuuden tuotannonohjauksessa pienelläkin viiveellä on merkitystä. Liukasradalla reagointikykyä autokoulussa testanneet tietävät sekuntien sadasosien merkityksen. Ja liikenne on yksi toimialoista, joka digitalisoituu vauhdilla.

– Varsinkin kun sovelluskohde liittyy suoraan reaalimaailmaan, niin viiveillä ja toimintavarmuudella alkaa olla merkitystä, Sutinen pohtii.

 

Azure Stack – hyvin tuotteistettu kokonaisuus

Microsoft on tehnyt Pasi Sutisen mukaan hyvää työtä Azure Stackin tuotteistamisessa.  

– Azure Stackin käyttöönotossa tarvitaan osaavia kumppaneita, ja Telia pystyy auttamaan asiakkaitaan näissä hankkeissa.

Mitä hyötyjä Telia Hosted Azure Stack -ratkaisu tuo käyttäjälleen?

– Telian uusi datakeskus mahdollistaa lyhyen latenssin pilvinatiiveille sovelluksille. Asiakas voi käyttää samoja kehitysvälineitä kuin Azure-pilvipalvelussa. Liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta data on Suomessa, lähellä loppukäyttäjiä ja nopeiden tietoliikenneyhteyksien päässä, Sutinen summaa.

Telia Helsinki Data Center, Pohjoismaiden suurin avoin datakeskus, aukeaa keväällä 2018. Se tarjoaa tietoturvallisia palveluita niin kotimaisille kuin kansainvälisille yrityksille sekä organisaatioille.

Tutustu Telia Helsinki Data Centeriin!

Telian ite wiki -profiili
Telian kotisivut

 

Onko yrityksellänne mielenkiintoinen juttu kerrottavaksi, ohjelmisto esiteltäväksi tai osaava digitalisaation asiantuntija haastateltavaksi? Ole yhteydessä ite wikin toimitukseen johannes.puro@itewiki.fi, tai elina.koskipahta@itewiki.fi niin tehdään artikkeli!

 

Muita julkaisuja

Veera Kujansuu - Rahoituskierrokset
Uudenlainen sisällöntuotantoalusta Scoopify kerännyt 150 000 euron rahoituskierroksen
Suvi Lindström - 5G
5G Momentum etsii innovaatiokilpailulla suomalaista 5G-yllättäjää
Suvi Lindström - Kyberrikollisuus
TOP 5 Pitkän aikavälin kyberuhat
Suvi Lindström - Rekrytointi
Rekrytointi.com Osaajapankki keräsi nopeasti 60 000 CV:tä tietokantaan
Veera Kujansuu - Ohjelmistokehitys
VR otti käyttöön koodarin vapaa-ajalla kehittämän ratkaisun flashittomaan lipunvaraukseen
Johannes Puro - Markkinointi
Markkinointiteknologia tuottaa B2B-myynnille liidejä, mutta se edellyttää sisällöntuotantoa
Suvi Lindström - Maria 01
Maria 01 laajentuu Euroopan suurimmaksi startup-kampukseksi vuoteen 2023 mennessä
Johannes Puro - Asiakaskokemukset
Mitä asiakkaat sanovat ohjelmistoyrityksistä? It-yritysten asiakaskokemuksia luettu jo 23.000 kertaa, mutta moni myyntitiimi nukkuu yhä
Veera Kujansuu - Internet of Things
IoT Paja -säätiö auttaa kehittämään ideat prototyypeiksi – säätiön tuesta nostetta IoT-ratkaisujen kehittämiseen
Lataa lisää