– Mikään teknologia tai alusta ei yksinään riitä erottamaan verkkokauppaa kilpailijoista, mutta väärä alustavalinta voi estää liiketoimintatavoitteiden toteutumisen. Palvelukokemus rakennetaan alustan päälle ja se vaatii verkkokaupalta joustavuutta, aloittaa Druidin toimitusjohtaja Mikko Hämäläinen.

Druid tunnetaan erityisesti Drupal-kehityksestä ja yritys on kehittänyt verkkokauppoja Drupal Commerce -verkkokauppa-alustalla. Verkkokauppatoteutuksissa Drupaliin on viimeisimmissä projekteissa yhdistetty myös React-osaamista, jolloin käyttöliittymästä saadaan paremmin muokattua nykyaikainen palvelukokemus ja myös monimutkaisemmat kokonaisuudet saadaan toteutettua käyttäjää miellyttävällä tavalla.

”Sukkia myydään ihan eri tavalla kuin hissilippuja. Mitä enemmän tunnetta ostokseen liittyy, sitä räätälöidympi ostokokemuksen pitää olla”

– Sukkia myydään ihan eri tavalla kuin hissilippuja. Mitä enemmän tunnetta ostokseen liittyy, sitä räätälöidympi ostokokemuksen pitää olla, Hämäläinen pohtii.

Hämäläisen heittämä esimerkki on ollut yrityksessä hiljattain pöydällä, sillä Druid on uudistanut Rukan kausikorttien ja hissilippujen verkkokaupan.

– Käyttökokemus korostuu, kun siirrytään vähän lisäarvoa tuottavasta bulkista arvokkaampiin tuotteisiin. Verrataan esimerkiksi t-paidan ostamista räätälöidyn puvun tilaamiseen. Kun tuote on kustomoitu, asiakas on valmis sitoutumaan palveluntarjoajaan läheisemmin ja kauppiaan puolestaan tulee välittää korkeatasoinen palvelukokemus verkkokaupassaan.

Digitaalisen palvelukokemuksen kehittäminen aiheuttaa yhä haasteita useille kaupoille. Druidin kokemusten mukaan moni loppukäyttäjä kokee olevansa hukassa verkkokaupoissa, jotka eivät tue ostoprosessia kunnolla.  

– Se näkyy esimerkiksi siinä, miten ihmiset joutuvat selvittelemään usein itse tuotetietoja. Kun perinteisessä liikkeessä on myyjä ottamassa esimerkiksi puvun mittoja tai keskustelemassa myytävänä olevan automallin optioista, asiakas on tilanteen herra. Verkkokaupan pitää välittää tismalleen sama tunne asiakkaalle ja reagoida tämän valintoihin, Hämäläinen kuvaa.

Onnistuneella käyttöliittymällä pystytään tukemaan loppukäyttäjän ostopolkua ja vähentämään epävarmuuden tunnetta ostoskoriin siirtymisessä.  

– Jos olet ostamassa bulkkia – vaikkapa niitä sukkia –  koitat saada tuotteen ensisijaisesti mahdollisimman halvalla. Mutta ostamisen kynnys on eri tasolla, kun hintaluokassa noustaan ylemmäs. Kun ostin Gigantista pesukonetta, luulin ymmärtäväni niistä paljonkin. Ilmeni etten ymmärrä niistä yhtään mitään! Totesin, että minun on parempi mennä paikan päälle myymälään ja jutella sen pesukonekaverin kanssa siitä, että mitä eroa näissä vehkeissä oikein on.

”Ostamisen kynnys on eri tasolla, kun hintaluokassa noustaan ylemmäs.”

Hämäläisen pointtina on, että Chromecast-laitetta tai pattereita ei pitäisi myydä samanlaisella prosessilla kuin 400 euron pesukonetta.

– Perus verkkokauppa-alustat tarjoavat hyvän pohjan – kaupan kannalta prosessi on usein ihan sama. Valitset tuotteen ja se menee ostoskoriin. Mutta jos katsotaan ostokokemusta, niin sen rakennuksen täytyy lähteä käyttöliittymän parantamisesta, Hämäläinen hahmottelee.

Räätälöidyt ostoputket vaativat kuitenkin paljon suunnittelua, jolloin toteutuksesta tulee oma kustannuksensa. Kysymys kuuluu, ovatko tuotteen katteet sellaiset, että myyntikanavaan kannattaa panostaa?

Kaupan perinteiset lainalaisuudet pätevät siis verkossakin. Louis Vuittonin laukuista täytyy jäädä jotain käteenkin, kun liikkeet sijaitsevat kaupunkien parhailla paikoilla.

 

Henna Pelkola (vasemmalla), Mika Suominen ja Mikko Hämäläinen

 

Druid luottaa Drupal Commerceen ja Reactiin

Druid hyödyntää verkkokauppa-alustanaan Drupal Commercea, jonka uusin Drupal 8 -versio Drupal Commerce 2 on osoittautunut käytännössä erittäin hyväksi.

– Drupal Commerce on alusta, jossa kyky tiedon hallintaan yhdistyy Drupalin joustavuuteen verkkokauppamaailmassa. Mikä tahansa tieto koordinaateista qr-koodiin voi olla hallittavana sisältönä. Drupal Commercessa mahdollisuudet ostoputken luomiseen ovat todella laajat, haluaisin sanoa että rajattomat. Mutta alustaa ei kannata käyttää sellaiseen, että myydään tyhjänpäiväisyyksiä, Hämäläinen kuvaa.

– Drupal Commercen vahvuus on myös saumattomassa sisällön ja verkkokaupan tuotteiden yhdistämisessä. Perinteinen malli, jossa markkinointisivut näyttävät hyvältä, mutta ostokset joudutaan tekemään erillisessä verkkokaupassa ovat jo auttamattomasti menneen talven lumia.

Hämäläisen mukaan Drupal Commerce sisältää paljon toimintoja, joilla se pystyy kilpailemaan täysin räätälöityjen verkkokauppojen kanssa, tarjoten samalla valtavan määrän integraatioita valmiina. Alusta on kuitenkin kallis tapa simppelin verkkokaupan toteuttamiseen. Sellaisen voi tehdä suoraan jollakin valmisohjelmistolla.

– Se räätälöitävyys tulee hinnan kanssa. Drupal Commercessa pitää tehdä enemmän töitä konfiguroitavuuden kanssa, mutta vastapainoksi saat juuri yrityksellesi räätälöidyn ostoputken, Hämäläinen sanoo.

”Perinteinen malli, jossa markkinointisivut näyttävät hyvältä, mutta ostokset joudutaan tekemään erillisessä verkkokaupassa ovat jo auttamattomasti menneen talven lumia.”

Front-end puolta Druid on kehittänyt Reactilla.

– Kaikki tuntuvat tykkäävän Reactista, siinä on hyvä framework käyttöliittymien toteutuksiin. Reactin valintaa talon fronttitekniikaksi ei ole tarvinnut katua.  

Toteutuksessa periaatteessa kaikki ulospäin näkyvä toteutetaan Reactilla. Fronttipuoli integroidaan rajapintojen kautta taustajärjestelmään.

– Meillä valinta tapahtui niin, että katsottiin minkälaiset tukijoukot kielillä on ja toisaalta missä uskoimme olevan pysyvyyttä. Javascript-kirjastoista on laskettu leikkiäkin, että ne vaihtuvat kerran viikossa, eli kun menet nukkumaan perjantaina niin sunnuntaina kirjastot ovat mennyttä. React on Facebookin toteuttama ja saanut ehkä myös sitä kautta momenttia alleen.

Reactissa houkuttaa myös mahdollisuus kirjoittaa Androidille ja iOS:lle natiiveja sovelluksia ja ladata ne sovelluskauppaan.

 

Asiakas tekee liiketoimintapäätökset – verkkokauppatoimittajan tuella

Mitkä ovat Mikko Hämäläisen terveiset verkkokauppaa kehittäville yrityksille?

– Vaikka verkkokaupan toimittaja on tukemassa kauppiasta, niin kauppias tekee lopulta bisnespäätökset itse. Sellaisella mentaliteetilla, että “Tehkää kauppa ja soittakaa kun se on valmis”, ei sillä kilpailua voiteta. Kauppiaan pitää tuoda omaa liiketoimintaosaamistaan ja näkemystään myös digitaaliseen palveluun, Hämäläinen linjaa.

Hämäläinen kehottaa verkkokauppoja panostamaan käyttökokemuksen lisäksi toimintavarmuuteen.

– Jos matkatoimiston verkkokauppa ei toimi, niin koko perheen lomareissun hankinta ei jää siihen. Mutta suuressa osassa kauppoja tuote jää kokonaan ostamatta ja kauppa menetetään vastaavassa tilanteessa, Mikko Hämäläinen toteaa ja jatkaa:

– Kaupalle on tärkeää sellaisten kumppaneiden löytäminen, jotka ovat valmiita näkemään vaivaa, osaavat hyvät menetelmät ja tietävät testauksen tärkeyden. Kauppiaat tietävät kyllä mistä asiakkaat pitävät kivijalassa, joten tämän tiedon siirtäminen digitaaliseen maailmaan on avain onnistumiseen. Kumppanin tulee myös varmistaa, että rahat käytetään oikeiden asioiden edistämiseen eikä tehdä asioita liian monimutkaisesti.

 

Druidin ite wiki -profiili
Druidin kotisivut

 

Onko yrityksellänne mielenkiintoinen juttu kerrottavaksi, ohjelmisto esiteltäväksi tai osaava digitalisaation asiantuntija haastateltavaksi? Ole yhteydessä ite wikin toimitukseen johannes.puro@itewiki.fi, niin tehdään artikkeli!