logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Tuhansia myyntimiehiä työttömäksi – elinkeinorakenteen muutos iski perinteiseen ammattikuntaan

28.1.2017 - Johannes Puro - Elinkeinorakenteen muutos

Monet asiakkaat eivät suostu enää puhumaan myyjien kanssa

Tuhansia myyntimiehiä työttömäksi – elinkeinorakenteen muutos iski perinteiseen ammattikuntaan

Joukkotyöttömyys on kohdannut yllättäen uuden ammattikunnan, kun osin hämärän peitossa oleva tapahtumaketju on ajanut tuhansia myyntineuvottelijoita työttömäksi. Elinkeinorakenteen muutos on koetellut aiemmin muun muassa joidenkin teollisuusalojen duunareita, mutta monelle myyntimiehelle töiden loppuminen on tullut puskista.

Kentältä kantautuneiden tietojen mukaan syynä joukkoirtisanomisiin on se, etteivät asiakkaat enää halua puhua myyjien kanssa.

“Yksikin asiakas kertoi puolen vuoden ajan minulle joka viikko, että soitin huonoon aikaan.  En käsitä keneltä asiakkaat palvelunsa tänä päivänä ostavat, mutta eivät ainakaan myyjiltä”, myyntineuvottelija Pate Fransman, 44, kuvailee.

Myyntineuvottelija Pate Fransman hikoilemassa duunissa.

 

Osa myyntineuvottelijoista on keskusteluyhteyden saavutettuaan ihmetellyt asiakkaiden valtavaa tietomäärää. Moni asiakas on alkanut käyttäytyä myyntitilanteessa asiantuntijan tavoin ja kyseenalaistamaan tarjottujen tuotteiden featureita ja hintaa.

“Puhelimen tuuttauksesta on tullut elämäni soundtracki”

Pate Fransman

Röyhkeä käytös korpeaa pitkän linjan myyntineuvottelijaa. “Missä on myyjien arvostus?, Fransman perää.

Työ- ja elinkeinoministeriön yksityisellä konsulttitalolla teettämä selvitys valottaa tilanteen taustaa valmistuessaan alkuvuodesta 2018. Ensimmäisten tietojen mukaan ilmiötä selittää se, että ainakin osa ihmisistä on alkanut proaktiivisesti etsiä tietoa itse ja hyödyntää löytämäänsä informaatiota omin päin palveluita hankkiessaan.

Hallitus ei ole jäänyt seisomaan tumput suorina, vaan yritysten saamatta jääneitä myyntituottoja tullaan kompensoimaan julkisella rahalla, jota jaetaan rakennemuutosvaiheessa kymmenessä portaassa, aina vuoteen 2027 saakka.

Lehtimies

Jätä kommentti - kommentteja(1)

Yksi kommentti julkaisuun “Tuhansia myyntimiehiä työttömäksi – elinkeinorakenteen muutos iski perinteiseen ammattikuntaan”

  1. Harri sanoo:

    Olen pahoillani mutta tämä on ensinnäkin näin digi aikana täysin vanhaa tietoa, tämä kehitys on alkanut jo vuosia sitten. Ja toisekseen tämä kehitys ei missään tapauksessa ole saanut aikaan massatyöttömyyttä ammattitason myyjien joukossa, itse asiassa päinvastoin. Koko internetin käyttö sekä erilaiset digi ratkaisut ovat nimenomaan kohottaneet ammattimyyjien arvoa. Tämä johtuu siitä että kun puhutaan esim ratkaisumyynnistä niin vaikka asiakas on todellakin paljon paremmin tietoinen omista vaihtoehdoistaan kuin ennen, niin kriittiset sekä useasti kalliit järjestelmät ja tuotteet vaativat aina ammattiosaajia jotka pystyvät varmistamaan asiakkaan todellisten tarpeiden täyttymisen. Jos puhutaan suomalaisesta ns perusmyyjästä niin voin sanoa että voi hyvin kohdatakin työttömyys. Se taas johtuu siitä että he eivät yksinkertaisesti ole ammattilaisia. Noin 90% kotimaisista myyjistä on asiakaspalveluun perustuvia tilauksen vastaanottajia. Ja tässä kehityksessä heillä ei juurikaan ole mahdollisuutta pärjätä, koska usein asiakas tietää tuotteiden sisällöt paremmin kuin nämä ”myyjät”. Puhelinmyyjien ammattitaito on halveksuttava. Kukapa heidän kanssaan haluaisikaan puhua. Koko digi kehityshän on ollut ikäänkuin toiveiden täyttyminen suomalaisessa liiketaloustoiminnassa, ollaan kuviteltu että nyt ei enää tarvitse tavata asiakasta kasvokkain(mitä suomalainen ei halua tehdä) mutta näinhän se ei mene, päinvastoin. Tilausten vastaanottajien on nyt, tavalla tai toisella, koulutettava itsensä osaaviksi ja ammattitaitoisiksi myyjiksi, tai muuten tähän ammattiin ei ole asiaa.

Jätä kommentti

Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä *


Enter the text from the image below
 


Muita julkaisuja

Veera Kujansuu - Liiketoiminnan digitalisointi
Duuers kehitti digitaalisen palvelun tarjousten tekemiseen ja koko tarjousprosessin läpivientiin
Suvi Lindström - Ohjelmistokehitys
Tilaajan ja toimittajan tiimityö auttaa ohjelmistoprojektin onnistuneesti maaliin
Suvi Lindström - IoT Summit 2019
30 miljardin liikevaihtoon yltävän Arrow:n Proof-of-Value -kilpailu haastaa yrityksiä etsimään IoT:stä ratkaisua liiketoiminnan ongelmiin
Johannes Puro - Digitaaliset alustat
Alustatalous on minkä tahansa yrityksen ulottuvilla – näin digitaalinen alusta nousi liiketoiminnan keskipisteeksi
Johannes Puro - Digimarkkinointi
Mitä digimarkkinointi oikein on ja miten sillä voi tehdä kannattavaa bisnestä?
Johannes Puro - Palkat
Ohjelmistoalan palkkatutkimus: kuka tienaa eniten, myynti, konsultit, kehittäjät, johtajat vai markkinointi?
Suvi Lindström - Esineiden internet
Wapice rakensi IoT-Ticketistä esineiden internetin Officen – tuotekehitykseen on panostettu parhaimmillaan yli miljoona vuodessa
Johannes Puro - Verkkopalveluiden saavutettavuus
Saavutettavuusdirektiivi astuu voimaan – Verkkosivujen saavutettavuuteen panostaminen kannattaa
Johannes Puro - Emojit
Suomi ottaa emojit virallisesti käyttöön ensimmäisenä maailmassa – Emojivastainen mielenosoitus äityi väkivaltaiseksi Korsossa
Lataa lisää