Joukkotyöttömyys on kohdannut yllättäen uuden ammattikunnan, kun osin hämärän peitossa oleva tapahtumaketju on ajanut tuhansia myyntineuvottelijoita työttömäksi. Elinkeinorakenteen muutos on koetellut aiemmin muun muassa joidenkin teollisuusalojen duunareita, mutta monelle myyntimiehelle töiden loppuminen on tullut puskista.

Kentältä kantautuneiden tietojen mukaan syynä joukkoirtisanomisiin on se, etteivät asiakkaat enää halua puhua myyjien kanssa.

“Yksikin asiakas kertoi puolen vuoden ajan minulle joka viikko, että soitin huonoon aikaan.  En käsitä keneltä asiakkaat palvelunsa tänä päivänä ostavat, mutta eivät ainakaan myyjiltä”, myyntineuvottelija Pate Fransman, 44, kuvailee.

Myyntineuvottelija Pate Fransman hikoilemassa duunissa.

 

Osa myyntineuvottelijoista on keskusteluyhteyden saavutettuaan ihmetellyt asiakkaiden valtavaa tietomäärää. Moni asiakas on alkanut käyttäytyä myyntitilanteessa asiantuntijan tavoin ja kyseenalaistamaan tarjottujen tuotteiden featureita ja hintaa.

“Puhelimen tuuttauksesta on tullut elämäni soundtracki”

Pate Fransman

Röyhkeä käytös korpeaa pitkän linjan myyntineuvottelijaa. “Missä on myyjien arvostus?, Fransman perää.

Työ- ja elinkeinoministeriön yksityisellä konsulttitalolla teettämä selvitys valottaa tilanteen taustaa valmistuessaan alkuvuodesta 2018. Ensimmäisten tietojen mukaan ilmiötä selittää se, että ainakin osa ihmisistä on alkanut proaktiivisesti etsiä tietoa itse ja hyödyntää löytämäänsä informaatiota omin päin palveluita hankkiessaan.

Hallitus ei ole jäänyt seisomaan tumput suorina, vaan yritysten saamatta jääneitä myyntituottoja tullaan kompensoimaan julkisella rahalla, jota jaetaan rakennemuutosvaiheessa kymmenessä portaassa, aina vuoteen 2027 saakka.

Lehtimies