Ei siinä mitään, että natsit riehuvat Jyväskylässä. Mittakaavaltaan lähes pahempaa kuultavaa ovat ne tarinat rasismista, joita monikulttuurisuuskeskustelun jälkimainingeissa on alkanut kuulua.

Jokaisella vähemmistöön kuuluvalla nimittäin vaikuttaa olevan omansa.

Vai onko tämä vain se muoto, jona kiusaamisyhteiskuntamme näyttäytyy maahanmuuttajille?

Samaan aikaan yhteiskuntasopimusneuvottelut käyvät kuumana. Olisi hienoa, jos myös niillä työttömillä, joilla ei ole asiaa mihinkään liittoon ja ylitöillä sinnittelevillä pienyrittäjillä olisi oma edustajansa neuvotteluissa. Saati kielitaidottomilla.

”Onko tämä vain se muoto, jona kiusaamisyhteiskuntamme näyttäytyy maahanmuuttajille?”

Toiset vain eivät ole siinä asemassa, että neuvotteluihin kutsutaan.

Ja kuka heitä edustaisi?

Veikkaan, että sisimmässään paatuneintakin demaria kutkuttaa ajatus siitä, voitaisiinko Suomen 280.000 työttömän asemaa parantaa joustavammilla työmarkkinoilla.

Toisaalta, kun kuuntelee esimerkiksi keskusteluja rakennustyömailta ympäri Helsingin, tuntuu, että töitä kyllä on, mutta niitä vain tekevät muut kuin suomenkieliset.

”Sisimmässään paatuneintakin demaria kutkuttaa ajatus joustavammista työmarkkinoista”

Näitä duunareita yhdistää se, että heillä on intoa työn tekemiseen ja että he eivät pelkää muuttaa työn perässä. Heillä myös on, tai vähintään tulee olemaan, osaamista.

Pääsimme todistamaan tekemisen mentaliteettia myös hiljattain vieraillessamme kesäkuussa Helsinki Startup Weekendissä.

HUB13-startup

Tapahtumassa innovatiiviset nuoret ympäri maailman kerääntyvät Helsinkiin ja toteuttavat ryhmissä start-up yritysidean mahdollisimman pitkälle yhden viikonlopun aikana. Tänne siis keräännytään ympäri maailman laittamaan alulle niitä uusia Airbnb:itä ja Googleja.

Työtä tehdään kellon ympäri ja kahvia säästämättä. Tunnelma on sähköinen tekemisen innosta.

Lean-software-development

Ilmeisesti kukaan ei ole tajunnut kertoa tälle porukalle, kuinka pitkä työpäivä saa maksimissaan olla.

Ja jos joku yrittäisikin säädellä tätä porukkaa ammattiliittojen ohjeistuksen mukaan, he suuttuisivat.

Tosin tämä etnisesti värikäs joukko ”lainrikkojia” on hyvinkin voinut saada rangaistukseksi, ellei pataan natsilta, niin vähintään kuulla kunniansa kadulla.

Yli viikonlopun kestävä työskentely Startup Weekendissä tehdään palkatta. Itseasiassa osallistumisesta täytyy maksaa 50 euroa.

Siinäpä meille monikulttuurinen yhteiskuntasopimus.

 

Johannes Puro

Johannes-huppari-web

Olen kulltturimaantieteilijä, joka rakentaa kumppaneineen avointa markkinapaikkaa ja verkostoa ite wikiä Suomen digitalisaation edistämiseksi. Luennoin myös Aalto Yliopistolla liiketoiminnan digitalisoinnista ja markkinoinnista. Voit seurata minua twitterissä tästä.

 

Lainasin yhden jutun Samuli Tiviseltä

Juttua Startup Weekendin tunnelmista