Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Tiedonhallinta tutuksi

BloggausTietojohtaminen, tiedolla johtaminen, tietojohtaminen, tiedonhallinta ja mitä näitä nyt on. Tiedolla pitäisi johtaa, mutta jotta sitä voidaan tehdä, tarvitaan avuksi tiedonhallintaa.

tietojohtamisen kokonaisuus kuvattuna prosessikaaviolla

Kuva: Suomen Pankki

Jotta tietoa voidaan ylipäänsä hyödyntää, on se pitänyt ensin tuottaa. Jotta tiedetään mitä pitää tuottaa, niin tarvitaan ymmärrys tiedon hyödyntämisestä. Syntyy mielenkiintoinen ekosysteemi, jota kutsutaan tietojohtamiseksi.

Tiedonhallinta koostuu useasta osa-alueesta, joiden avulla pyritään tuottamaan laadukasta, käyttötarkoitukseen sopivaa ja valmiina käyttöön olevaa tietoa tehokkaan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Tiedonhallinnan keskiössä on tiedon ohjaus ja johtaminen, joka mahdollistaa arvoa tuottavan tiedonhallinnan. Tiedonhallintaa ja tietoa voisi hyvin verrata vaikkapa ruuveihin; Kuvittele, että sinulla olisi varastossa iso läjä erilaisia ruuveja, muttereita ja nauloja isossa saavissa, kaikki samassa kasassa. Aina kun tarvitset ruuveja ja menet niitä varastoon kaivamaan, niin sinulla tuhrautuu aikaa oikeiden ruuvien löytämiseen. Mitäpä jos ruuvit olisikin järjestetty ja helposti saatavilla oikeissa lokeroissaan? Kuinka paljon nopeampaa olisi löytää oikeat ruuvit oikeaan tarkoitukseen? Ja se, mihin ruuveja tarvitset, valmistuu nopeammin, kun ei tarvitse käyttää aikaa oikeiden ruuvien metsästämiseen. Sama asia on tiedon kanssa. Jos joku on nähnyt vaivan, ja järjestellyt tiedon valmiiksi käytettäväksi, niin sitä on helpompi käyttää, kun sitä tarvitaan.

DAMAn DMBOK:ssa, joka on tiedonhallinnan ammattilaisten tuottama viitekehys, jäsennetään tiedonhallinta seuraaviin osaamisalueisiin:

Tiedonhallinnan osa-alueet: metatieto, tiedon laatu, tietoarkkitehtuuri, tietomallit, tietovirrat, tietovarastot ja -analytiikka, referenssi- ja mastertieto, tietokannat, tietoturva ja -suoja, dokementit ja sisältö

Kuva: Suomen Pankki

Jäsennys tuo hyvän, ei järjestelmälähtöisen lähestymistavan hallita tietoja. Jäsennystä voi hyödyntää esimerkiksi siihen, että ymmärretään tiedonhallinta samalla tavalla. Osaamisen kehittäminen tai osa-alueiden hyödyntäminen resurssoinnin tukena on myös hyvä lähestymiskulma. Jos mietit jokaisen osa-alueen, tuon reikäleivän viipaleen, kun kehität dataa, pääset varmasti hyvään lopputulokseen. Myös tiedonhallintaan liittyvät kyvykkyydet on hyvä sitoa tähän!

Tiedonhallinnan osa-alueiden jäsennyksen, tuttavallisemmin reikäleivän avulla myös tieto on helpompi palauttaa tekemisen keskiöön. Kun ymmärtää, mitä se tieto mitä tarvitaan on, sitä on sitten myös helpompi tuottaa ja hyödyntää.

Teksti: Jaana Helsing

Dama Finland ry on TIVIAn jäsenyhdistys, joka tarkoituksensa toteuttamiseksi järjestää jäsenille koulutusta, seminaareja ja muita tilaisuuksia. Yhdistys osallistuu yhdessä TIVIAn kanssa tiedonhallinnan-alan kehittämiseen tutkimalla sekä tekemällä aloitteita ja esityksiä.

DAMAFINLAND.FI

TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana painettua Tivi-lehteä.


TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla.

Pinterest
TIVIA ry logo

Lisätietoja

Yritysprofiili TIVIA ry kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Master Data MDM

Omat tagit

tiedonhallinta
tietojohtaminen

Siirry yrityksen profiiliin TIVIA ry kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

TIVIA ry - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

TIVIA ry - Muita referenssejä

TIVIA ry - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia