Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Kun Spede tietokoneen sai

BloggausTietojenkäsittelyliiton ja Insinöörilehtien puoliksi omistama Tietoviikko Ky julkaisi Mikro-lehden ensimmäisen numeron loppuvuodesta 1983. Seuraavana vuonna lehti sisällytettiin yhteisöjäsenten lehtipakettiin ja henkilöjäsenet saattoivat tilata lehteä alennuksella. Mikro-lehdestä tuli vuonna 1989 MikroPC, vuonna 2013 MPC ja vuonna 2015 lehti liitettiin MB-lehteen ja on siten edelleen olemassa Mikrobitti-nimisenä.




Tietojenkäsittelyliitto on yksi TIVIAn aikaisemmista nimistä.


 Lue lisää TIVIAn 70-vuotisesta historiasta


Tuohon ensimmäiseen lehteen oli houkuteltu mukaan Spede ja mikrotietokone. Tuo mikrotietokone oli varhainen kannettava – tai pikemminkin raahattava – Corona, todennäköisesti malliltaan PPC-22, joka julkistettiin juuri vuonna 1983. Coronan tarina tietokoneena ei ollut pitkä, firma perustettiin vuonna 1981 ja päätyi Daewoon syliin 1985. Corona PPC-22 ja sen seuraaja PPC-400 muistuttivat paljon Kayproa ja varhaista Compaq Portablea, jotka olivat verkkovirralla toimivia laitteita ja muistuttivat ompelukonelaatikkoa siten, että kahva kääntyi alle tueksi ja päädystä näppäimistö irrottamalla paljastui pienikokoinen näyttö, virtakytkin ja levykeasemat. Painoa lienee ollut yli kymmenen kilogrammaa, Compaq Portable painoi 13 kg.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Corona PPC-22 -tietokone

Kuvassa Corona PPC-22 -tietokone vuodelta 1983 (kuva: Wikimedia Commons)

Mihinkä Spede sitten konetta käytti? Tiettävästi ei mihinkään, sillä kone päätyi Ere Kokkoselle, sillä ”ei se Spede siitä kuitenkaan mitään ymmärrä”. Kyseessä oli siis aikansa mainostemppu, jolla yritettiin markkinoida sekä uutta lehteä että uutta tietokonetta julkkiksen myötä.

Tietotekniikasta ei tuolloin paljoa lehdistössä kirjoitettu, jolloin uusilla lehdillä oli tilausta. Tietojenkäsittelyliiton ATK:n tietosanomat – pitkään alan ainoa lehti – muutti kesken vuoden 1982 nimensä Tietotekniikaksi, Tietoviikko alkoi ilmestyä vuoden 1983 alussa, Mikro vuoden 1984 alusta ja samoihin aikoihin aloitti myös Tietokone-lehti. Edessä oli sitten yhdistymiset, joiden seurauksena kaikki mainitut lehdet Tietotekniikkaa lukuun ottamatta elävät yhä keskuudessamme.

Sen sijaan Corona-tietokone tuli ja meni. IBM PC julkistettiin Suomessa samana vuonna 1983 ja mikrotietokoneen maailmaa mullistava vaikutus oli suurelta osin edessä.

Lähde: Ensin meitä ei uskottu. Tositarinoita suomalaisesta tietotekniikasta 1983–2003. Tieturi Oy 2003.

Kuva: Shutterstock

Reino Myllymäki

kehityspäällikkö, TIVIA

LinkedIn

Pinterest
TIVIA ry logo

Lisätietoja

Yritysprofiili TIVIA ry kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Markkinointi

Omat tagit

TIVIA70

Siirry yrityksen profiiliin TIVIA ry kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

TIVIA ry - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

TIVIA ry - Muita referenssejä

TIVIA ry - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia