Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Tampereen kaupunki sai selkeät raamit tiedolla johtamiseen ja tietotilinpäätöksen tekemiseen

ReferenssiHyvin toteutettu tietotilinpäätös on erinomainen väline organisaation henkilötietojen käsittelyyn liittyvän tietopääoman käytön seuraamiseen ja kehittämiseen. Kun Tampereen kaupungin tietotilinpäätös kaipasi uusia suuntaviivoja, Netumin vankka asiantuntijuus tietosuoja- ja tietoturva-asioissa vauhditti selkeiden kehittämisehdotusten laatimista suuren organisaation tarpeisiin.

Tampereen kaupungin tietosuojavastaavan Ari Andreassonin toiveena oli mittaristo, jonka avulla toteutettu tiedon analysointi auttaisi sekä jälkikäteen tarkastelemaan tietosuojaan liittyviä toimenpiteitä että tehokkaasti ennaltaehkäisemään haasteita, joita tiedolla johtamiseen ja tietotilinpäätöksen tekemiseen liittyy. Erityistä huomiota kiinnitettiin myös siihen, että Tampereen kaupungin johdossa voitaisiin tulevaisuudessa selkeämmin hahmottaa tietosuoja- ja tietotilinpäätösprosesseja osana organisaationlaajuista kokonaisvaltaista tiedonhallintaa.

 

”Kansallisesti eri organisaatioissa tehdään paljon muita vaikutus- ja kustannusarvioita, mutta tietosuojaan liittyvät arvioinnit jäävät vielä usein vähemmälle. Saimme Netumilta selkeät kehittämisehdotukset tietotilinpäätöksen tekemiseen sekä ehdotuksen mittaristosta, joka tehostaa myös tiedolla johtamista koko organisaation laajuisesti”, Andreasson kiittää.

”Tietotilinpäätös vertautuu taloushallinnosta tuttuun tilinpäätökseen, mutta erilaisten tietojen, kuten henkilötietojen näkökulmasta. Se on kuvaus organisaation tiedolla johtamisen tilasta ja ohjaa systemaattisesti läpikäymään tietosuoja- ja tietoturva-asioita ja tarkastelemaan niitä kokonaisvaltaisemmin. Julkinen tietotilinpäätös tuo läpinäkyvyyttä organisaatioiden toimintaan ja antaa kansalaisille tai asiakkaille mahdollisuuden nähdä, miten tietoja hallitaan”, Netumin tietosuojakonsultti Anna Tuominen kuvailee.

TIEDOLLA JOHTAMINEN ON KAIKKIEN ORGANISAATIOIDEN ASIA 

Vaikka tietotilinpäätöstä ei suoraan vaadita Suomen lainsäädännössä, valvontaviranomaisena toimiva tietosuojavaltuutettu suosittelee vahvasti sen tekemistä kaikenkokoisissa organisaatioissa.

Vuonna 2018 voimaan astunut EU:n tietosuoja-asetus on tuonut mukanaan uusia lainsäädännöllisiä vaatimuksia tietojen käsittelyyn eri organisaatioissa. Yksi yleisen tietosuoja-asetuksen keskeinen vaatimus on rekisterinpitäjän osoitusvelvollisuus. Enää ei riitä, että väittää toteuttavansa asiat oikein, vaan se pitää pystyä myös osoittamaan erilaisin dokumentein. Tietotilinpäätös on hyvä esimerkki tällaisesta dokumentista.

”Koska osoitusvelvollisuus on verrattain uusi asia, erilaiset organisaatiot ovat hyvin erilaisilla kypsyystasoilla tietosuojatyöhön liittyvien dokumenttien laatimisessa ja hallinnoimisessa”, Andreasson pohtii. Hänen mielestään olisi erityisen tärkeää, että mahdollisimman korkealla organisaation johdossa olisi kyky käsitellä tietosuojaan liittyviä asioita.

”Se helpottaa prosessien korjaamista ja henkilötietojen hallinnoimista suurissakin organisaatioissa. Mielestäni olisi hyvä pystyä katsomaan taaksepäin onko tietojen hallinnassa ollut ongelmia, onko valvontaviranomainen joutunut puuttumaan asioihin ja miten sen jälkeen on reagoitu. Tietotilinpäätöskään ei ideaalitilanteessa ole vain yksittäinen dokumentti vaan osa laajempaa kokonaisuutta. Sen tekemisen tulisi olla merkki jatkuvasta prosessien tarkastelusta ja kehittämisestä sekä reagointikyvykkyydestä vaikkapa vuoden tarkastelujaksoissa.”

 LÄPINÄKYVYYTTÄ TOIMINTAAN OIKEILLA MITTAREILLA 

Netumin data-analytiikan asiantuntija Jani Henriksson kehottaa kaikkia organisaatioita tietotilinpäätösten ja tiedolla johtamiseen tarvittavien mittareiden kehittämiseen: ”Tietotilinpäätös tuo läpinäkyvyyttä organisaatioiden tiedonhallintaan ja antaa kokonaiskuvan siitä, minkälaista ja kuinka paljon tietoa organisaatioissa käsitellään. Tampereen kaupungille tekemässämme selvityksessä korostui etenkin se, että suurissa organisaatioissa, joissa käsitellään jopa sadoista eri lähteistä tulevaa dataa, on tarvetta selkeyttää näiden kokonaisuuksien hallintaa.”

Tampereen kaupungin tietotilinpäätösprojektissa mukana ollut Netumin tietoturva-asiantuntija Marko Immonen muistuttaa, että siinä missä tietosuoja asettaa säännöt henkilötietojen käsittelylle, tietoturva puolestaan tarjoaa keinot henkilötietojen suojaamiseen. Käsitteet kulkevat käsi kädessä, eikä tietosuojaa ole ilman tietoturvaa.

Tampereella onkin jo ryhdytty jalkauttamaan toimenpiteitä Netumin ehdotusten pohjalta. Suuressa organisaatiossa muutokset tapahtuvat hitaasti, sillä erilaisia järjestelmiä ja henkilötietorekisterejä on sadoittain.

 

”Olen erittäin tyytyväinen projektin lopputulokseen ja nopeassa aikataulussa pysymiseen. Tästä on hyvä jatkaa”, Ari Andreasson toteaa.

Etsitkö asiantuntevaa kumppania tietotilinpäätöksen tekemiseen tai tiedolla johtamisen prosessien kehittämiseen?

Lue lisää palveluistamme.

Suosittelija:

”Kansallisesti eri organisaatioissa tehdään paljon muita vaikutus- ja kustannusarvioita, mutta tietosuojaan liittyvät arvioinnit jäävät vielä usein vähemmälle. Saimme Netumilta selkeät kehittämisehdotukset tietotilinpäätöksen tekemiseen sekä ehdotuksen mittaristosta, joka tehostaa myös tiedolla johtamista koko organisaation laajuisesti.”

Tampereen kaupungin tietosuojavastaava Ari Andreasson

Pinterest
Referenssin infoboxi
Netum Group Oyj logo

Tiedot

Tilaaja: Tampereen kaupunki

Lisätietoja

Yritysprofiili Netum Group kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi
Tietohallinto

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Dokumenttien hallinta
Tietoturva

Toimialakokemus

IT
Julkishallinto

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö

Omat tagit

Tietotilinpäätös
tiedolla johtaminen

Siirry yrityksen profiiliin Netum Group kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Netum Group - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Netum Group - Muita referenssejä

Netum Group - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia