Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Sote-ICT ja hyvinvointialueet: synergiaa järjestelmien yhtenäisyydestä ja kotimaisuudesta

BloggausVuoden 2023 alussa Suomen sosiaali- ja terveydenhuollossa tapahtuu historiallinen muutos, kun sote-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy 21 erilliselle hyvinvointialueelle Helsingin säilyessä omana alueenaan.

Tietojärjestelmät keskeinen osa muutosta

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uusiminen ja hyvinvointialueiden rakentaminen ovat laajuudeltaan ennennäkemätön uudistus ja toiminnan muutos. Uudistuksen tavoitteena olevat paremmat ja kustannustehokkaat palvelut saavutetaan yhdistelmällä, jossa toiminnan muutosta tukevat toimivat ja tehokkaat tietojärjestelmät.

Sote-ammattilaiset odottavat tietojärjestelmän tukevan asiakkaan kokonaisvaltaista hoitoa. Ihanteellinen tietojärjestelmä ohjaa asiakkaan hoitopolkua tarjoamalla palvelu- ja hoitotilanteessa kaiken tarvittavan tiedon helposti ja nopeasti.

Järjestelmäkirjosta saumattomaan tiedonkulkuun

Nykyinen sote-tietojärjestelmäkirjo kunnissa ja kuntayhtymissä on mittava. Erillisiä järjestelmiä on käytössä kymmeniä, ja yksittäisen hyvinvointialueen sisällä järjestelmiä ja järjestelmätoimittajia on lukuisia. Monet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa ensi vuoden alussa useilla rinnakkaisilla tietojärjestelmillä, mikä ei tue tiedon saumatonta siirtymistä ja tiedolla johtamista.

Kuvassa Esko-järjestelmä käytössä erikoissairaanhoidossa. Tulevan hyvinvointialueen asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuuden tulee vastata niin perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon kuin sosiaalihuollon tarpeisiin.

Kuvassa Esko-järjestelmä käytössä erikoissairaanhoidossa. Tulevan hyvinvointialueen asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuuden tulee vastata niin perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon kuin sosiaalihuollon tarpeisiin. Kuva: Esko Systems Oy / kuvaaja Tiina Mäki

Rinnakkaisten tietojärjestelmien sijaan hyvinvointialueilla on tavoitteena siirtyä yhteen järjestelmään, johon voidaan integroida muut käyttöä tukevat ohjelmistot. Tämä edellyttää hyvinvointialueilta mittavia ohjelmistohankintoja ja -valintoja, joko perinteisesti kilpailuttamalla tai liittymällä in-house-yhtiön osakkaaksi.

Kotimaisuudesta on etua

Jos järjestelmien yhtenäisyys on avain tiedolla johtamiseen, kotimaisuus puolestaan takaa järjestelmän sopivuuden suomalaiseen sote-kenttään. Suomen käytäntöihin suunniteltu järjestelmä on täällä toimiva ja oloihimme sopiva.

Kotimaisuus on myös taloudellista kustannustehokkuutta ja vastuullista työllisyyden edistämistä. Kotimaiset ohjelmistohankinnat tukevat työpaikkojen syntymistä ja teknologiaosaamisen asiantuntijuutta Suomessa. Myös terveysdatan huoltovarmuus on keskeinen asia - terveysdatan tulisi sijaita Suomessa ja olla palautettavissa poikkeustilanteissakin.

Ominaisuuksien laatu tärkeämpi kuin määrä

Sote-ammattilaisten työn haasteet eivät ratkea pelkästään oikean järjestelmän valinnalla. Tärkeää kuitenkin on, että päivittäistä työvälinettä on helppo ja vaivaton käyttää oikein. Järjestelmän lopullista toimivuutta ei ratkaise se, paljonko ominaisuuksia siinä on olemassa, vaan se, paljonko ominaisuuksista on loppukäyttäjien oikeaoppisessa käytössä.

Teksti: Päivi Sauvola, Esko Systems

Esko Systems on TIVIAn valtakunnallinen kumppani.

Lue lisää kumppanuudesta.

TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana painettua Tivi-lehteä.

TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla.

Pinterest
TIVIA ry logo

Lisätietoja

Yritysprofiili TIVIA ry kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Toimialakokemus

Terveys- ja sosiaalipalvelut

Siirry yrityksen profiiliin TIVIA ry kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

TIVIA ry - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

TIVIA ry - Muita referenssejä

TIVIA ry - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia