Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Scrum Master ei ole projektipäällikkö – tässä suurin ero

BloggausOletko törmännyt siihen, että projektipäälliköt ja Scrum Masterit menevät jatkuvasti puheissa ja roolituksissa sekaisin? Oletko kysynyt tai miettinyt, mikä ero näillä rooleilla on? Oletko itse joutunut ketterän kehityksen yleistyessä opettelemaan uusia taitoja, arvoja ja asenteita? 

Ketterään kehitykseen liittyvä Scrum Master tai Agile Master ei ole synonyymi projetipäällikölle. Ymmärtääkseen eron on hyvä tarkastella ensin perinteisempää eroa vesiputousmallin ja projektien, sekä ketterän eli jatkuvan kehittämisen välillä.

Projekti on jonkinlainen aikamääreiltään ja laajuudeltaan rajattu kokonaisuus, jolla on etukäteen sovitut selkeät tavoitteet, sidosryhmät, tehtävät ja roolit. Projektissa hallitaan siis etukäteen sovittuja asioita usein tarkalla tehtävätasolla ennustaen.

Taitava projektipäällikkö on kuin insinöörin ja ennustajaeukon risteymä: hän osaa suunnitella ja kuvailla, mitä seuraavaksi tehdään, ja kuka suorittaa. Kun nämä asiat on järjestetty Exceliin tai PowerPointiin, projektipäällikön tehtävä on valvoa ja edistää toteuttamista mahdollisimman tarkasti alkuperäistä suunnitelmaa tai Gantt-kaaviota myötäillen. Tällaista suunnitelmaa on johdon miellyttävää katsella. Epämääräinen ja muuttuva maailma muuttuu projektipäällikön käsissä systemaattiseksi, suunnitelmalliseksi kokonaisuudeksi.

Haastavaa on kuitenkin se, kuinka usein tämä suunnitelma oikeasti pitää paikkansa – erityisesti tavoitteiden osalta? Loivatko ennakkoon lukkoonlyödyt arvaukset oikeista tehtävistä varmasti sitä asiakasarvoa, mitä odotimme?

Ketterä kehitys perustuu ajatukseen siitä, että ratkaisujen ja tehtävien ennustamista tärkeämpää on käydä keskustelua asiakkaan ja liiketoiminnan oikeista ongelmista. Lisäksi on tärkeää kokeilla niihin erilaisia ratkaisuehdotuksia jatkuvasti ideoita iteroiden ja arvoa seuraten.

Ketterä tiiimi oppii lisää joka päivä, viikko, ja kuukausi. Tiimi oppii sekä asiakkaan ongelmista että niihin itsenäisesti ideoimistaan ratkaisuista ja niiden toimivuudesta. Osumatarkkuus kasvaa, kun tällainen agile-tiimi mukauttaa itsenäisesti tehtävätasoa näihin oppeihin. Ketterässä kehityksessä piilee myös ajatus siitä, että jotta tutkimiselle ja oppimiselle jää tilaa ja laatu varmistetaan, vain toisen voi lukita: joko scopen eli tekemisen laajuuden, tai aikataulun, mikäli projektissa kummatkin on määritelty. Onnistumista mitataan sillä, kuinka hyvin on onnistuttu tuottamaan oikeaa arvoa asiakkaille ja liiketoiminnalle. Ei sillä, monta tehtävää saadaan valmiiksi.

Scrum Master on tällaisen ketterän tiimin palveleva johtaja. Hän neuvoo, tukee ja valmentaa tiimiä ja sen tuoteomistajaa erilaisissa toimintamalleissa, joilla arvontuotantoon pyritään. Hän varmistaa, että kaikilla on hyvä olla, ja että erilaiset ketteryyden arvot läpinäkyvyydestä luottamukseen toteutuvat. Hän sekä tukee, sparraa että vastuuttaa. Hän kysyy oikeita kysymyksiä, suorien ratkaisujen sijaan. PowerPointin rustaamisen sijaan hän miettii käytännön keinoja, joilla voi parantaa juuri sinun arkeasi tiimiläisenä. Hän on läsnä. Sinua, tiimiä, ja asiakasta varten.Kellon katselun sijaan hän katsoo sinua silmiin.

Pinterest
Taskmill Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Taskmill kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Projektinhallinta

Erikoisosaaminen

Ketterät menetelmät

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut

Tarjonnan tyyppi

Johtamistyö
Konsultointi
Koulutus

Siirry yrityksen profiiliin Taskmill kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Taskmill - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Taskmill - Muita referenssejä

Taskmill - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia