Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Ohjelmistorobotiikka on tullut jäädäkseen – Microsoftkin toi oman ohjelmistorobottinsa markkinaan

BloggausMoni tietohallintojohtaja on suhtautunut ohjelmistorobotiikkaan (RPA) väliaikaisena ilmiönä ja eräänlaisena rautalankavirityksenä vanhojen ja uusien ohjelmistojen välillä. Näin ei kuitenkaan ole – ohjelmistorobotiikka on Gartnerin mukaan nopeiten kasvava yritysohjelmistojen muoto.

Tämä sai vahvistusta, kun Microsoft julkaisi marraskuussa oman ohjelmistorobotiikkaan perustuvan toiminnallisuuden osaksi Power Automate (entinen Flow) -kokonaisuutta.

Keskustelimme kollegani Hanna Heiskasen kanssa siitä, mistä tässä kaikessa on kyse ja mihin Microsoftin uutuusratkaisu sijoittuu ohjelmistorobotiikan kasvavassa markkinassa. Avaan keskustelumme johtopäätöksiä tässä blogissa.

Ohjelmistorobotiikka laajemmin

Microsoftin mukaantulo ohjelmistorobotiikkamarkkinaan on ennen kaikkea vahvistus sille, että robotit eivät ole ohimenevä ilmiö. Ratkaisuna Power Automate ja sen ennakkokäyttöön julkaistu RPA-toiminnallisuus UI Flow eivät vielä haasta markkinajohtajia.

Näin ohjelmistorobotiikan tuotepäällikkö Hanna kuvailee UI Flow:ta:

Nykymuodossaan Microsoftin robotin päätarkoituksena on tuoda helpotusta yksittäisten työntekijöiden arkeen mahdollistamalla toistuvien työvaiheiden automatisointi työntekijän omalla työasemalla. Tämä vahvistaa Microsoftin panosta koko ajan voimistuvassa Citizen Developer -kehityksessä.

-Hanna Heiskanen, RPA Product Lead, Efima Oy

Tämä on meidänkin kannaltamme tärkeä havainto. Olemme panostaneet paljon Aili-ohjelmistorobottiimme, eikä Microsoftin UI Flow vielä nykymuodossaan korvaa sitä.

Power Platform ja UI Flow

UI Flow on osa Power Automate -ratkaisua ja Power Platformia. Sen muita osa-alueita ovat käsitelleet kollegani Aino Jokela ja Teemu Miettinen tarkemmin omissa blogeissaan Power AppsinPower Apps Portalsin ja AI Builderin sekä viime kesän julkistusten osalta.

Power Platform tarjoaa pilvipohjaisen alustan ja joukon työkaluja, joilla organisaatioiden, tiimien ja yksilöiden on mahdollista luoda itselleen ratkaisuja. Nämä tehostavat työskentelyä ilman, että toteutukseen tarvitaan välttämättä ammattimaisia ohjelmistokehittäjiä tai että yrityksen ERP:hen tarvitsisi tehdä suuria muutoksia. Helposti toteutettava low-code-ohjelmistokehitys antaa tehokäyttäjille enemmän valtaa oman vastuualueensa automatisointiin.

Tarve henkilökohtaiselle assistentille

Ohjelmistorobottien avulla on automatisoitu uusien ja vanhojen legacy-ohjelmistojen toimintoja. Rajapintojen kautta tapahtuvat integraatiot eivät aina ole mahdollisia järjestelmissä. Tästä lähtökohdasta on peräisin ajatus, että ohjelmistorobotiikan toteutus olisi lyhytaikainen ratkaisu. Tilanteen on oletettu korjaantuvan, kun järjestelmiä uusitaan. Se on kuitenkin osoittautunut harhaluuloksi.

Riippumatta siitä, miten modernit tai vanhanaikaiset ratkaisut yrityksellä on käytössä, jää monelle työntekijälle edelleen paljon rutiininomaisia, yksilöiden tekemiä toistuvia työtehtäviä. Näissä dataa siirretään paikastaan toiseen tai tietoja tarkastetaan manuaalisesti ja säännönmukaisesti. Tämä on luonut tarpeen henkilökohtaiselle ohjelmistorobotille työtehtävien automatisointiin.

Microsoftin viestit tietohallinnolle

Tämä on erittäin mielenkiintoinen pelinavaus Microsoftilta. Yhdestä näkökulmasta se on osoitus siitä, että Microsoft haluaa osansa nopeasti kasvavasta ohjelmistorobotiikan markkinasta. Toisesta näkökulmasta se on vahva signaali siitä, että RPA-ratkaisut eivät ole katoamassa mihinkään, vaikka moni IT-johtaja on ehkä näin kuvitellutkin.

Microsoftin viesti ohjelmistorobotiikasta ja liiketoiminnan kehittämisestä kiinnostuneille IT-johtajille tiivistyy seuraavaan:

  • Hyödynnä ohjelmistorobotiikkaa niin taustalla suoritettavien prosessien kuin henkilökohtaisten työtehtävien automatisointitarpeisiin
  • Valitse ohjelmistorobotiikan työkalut tarpeen mukaan – vakiintuneet toimijat laajempiin kokonaisuuksiin ja UI Flow henkilökohtaisiin.
  • Mahdollistakaa tehokäyttäjien itsenäinen kehittäminen – Microsoft tarjoaa työkalut Power Platformin muodossa.

Kirjoittaja

Markus Turunen

Chief Information Officer

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Efiman sivuilla.

Pinterest
Efima Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Efima kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Ohjelmistorobotiikka

Teknologia

Microsoft

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

Microsoft Power Platform
Microsoft Power Automate
rpa
UI Flow

Siirry yrityksen profiiliin Efima kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Efima - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Efima - Muita referenssejä

Efima - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia