Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Moni kehityshanke kärsii siitä, että kohdemaailmaa ei tunneta

BloggausEnsimmäisessä IT Insider -verkkotapahtumassa perjantaina 21.4.2023 puhujana oli käytettävyyden ja julkisten hankintojen parissa paljon töitä tehnyt Timo Jokela. Hän kertoi verkkotapahtumassa havainnollisesti interaktiivisesti kehittämästään kohdemaailma-analyysistä.

Esimerkkinä Jokela käytti Helsingin yliopiston uutta tohtorikoulutusjärjestelmää, josta mind map -menetelmällä tehty kohdemaailma-analyysi oli esityksen keskiössä ja laittoi osallistujat pohtimaan, mitä asioita tohtorikoulutuksesta selvisi tuon mind map -mallin avulla.

Osallistujille selvisi, että kohdemaailma-analyysi soveltuu selventämään, mitä asioita mallinnettavaan kohteeseen liittyy ja miten ne suhtautuvat toisiinsa. Kohdemaailma-analyysillä ei mallinneta prosesseja eikä tietovirtoja. Se ei ole tietojärjestelmän speksausväline, vaan sillä kuvataan sitä maailmaa, johon aiotaan kehittää tietojärjestelmä.

Kohdemaailma-analyysi -koulutus 31.5.2023

Vältä tietämättömyyden sudenkuopat – aloita tietojärjestelmäkehitys kohdemaailma-analyysillä!

LUE LISÄÄ JA ILMOITTAUDU

Kohdemaailma-analyysi on asiantuntija-arviointina toteutettuna halvempi tapa hankkia ymmärrys kehityksen kohteena olevasta ymmärryksestä kuin esimerkiksi olemassa olevien tietojärjestelmien käytettävyysanalyysi. Kohdemaailma-analyysi toteutetaan haastattelujen avulla iteroiden, ja riittävän valmista syntyy yleensä kolmannella iterointikierroksella, jolloin asiantuntijan työnkäyttö on kolmesta viiteen henkilötyöpäivää.

Kohdemaailma-analyysin tekeminen hankkeen varhaisessa vaiheessa säästää siihen käytetyn panoksen moneen kertaan takaisin, sillä kehityshankkeiden vaikeimmat virheet liittyvät erilaisiin rakenteellisiin ongelmiin, joita on kallis korjata. Kohdemaailma-analyysillä suunnittelu saadaan kulkemaan alusta alkaen oikeaan suuntaan ja samalla hankkeeseen osallistujille saadaan yhteinen terminologia.

Tohtorikoulutusta tukevan tietojärjestelmän kehityksen yhteydessä kohdemaailma-analyysi kertoo, mitä on yliopiston tohtorikoulutus. Toiminnanohjausjärjestelmän yhteydessä se kertoo, mitä on yrityksen toiminta, ja potilastietojärjestelmän kehityksessä, mitä ovat potilastiedot.

Timo Jokela kertoi myös kohdemaailma-analyysin asiakaspalautteesta, jonka voi kiteyttää seuraavaan toteamukseen: ”Aivan ehdoton tapa aloittaa joku projekti, jotta voi varmistua, että kaikki puhuu jatkossa samaa kieltä ja ymmärtää asiat samalla tavalla”.

Teksti: Reino Myllymäki

Pinterest
TIVIA ry logo

Lisätietoja

Yritysprofiili TIVIA ry kotisivut

Siirry yrityksen profiiliin TIVIA ry kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

TIVIA ry - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

TIVIA ry - Muita referenssejä

TIVIA ry - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia