Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Cloud Pakeista - Osa 6: Datan hallinta ja hyödyntäminen

BloggausTämän blogisarjan aiemmissa osissa olemme puhuneet paljon siitä, miten modernia IT:tä voidaan rakentaa Cloud Pakin* tarjoamaa modulaarista lähestymistapaa hyödyntäen. Kaiken tekemisen perimmäinen tarkoitus on liiketoiminnan kehittäminen, mitä on vaikea tehdä ilman oikeaa, luotettavaa dataa. Maailma on tulvillaan tietoa – ja sen räjähdysmäinen kasvu on ollut suuri puheenaihe jo vuosikausien ajan. Suuri kysymys liittyykin siihen, miten voidaan varmistaa oikeiden tietojen löytyminen informaatiomassan seasta. Tietojen tulisi lisäksi löytyä tarvittavista lähteistä, niitä tulisi voida yhdistää fiksusti ja niitä tulisi tulkita oikein entistäkin parempien päätösten saavuttamiseksi.

AI, koneoppiminen ja niiden avulla saavutettava automaatio ovat sisäänrakennettuja aiheita kaikissa Cloud Pak –keskusteluissa. Tiedonhallinnasta keskustellessa tämä näkökulma korostuu vieläkin enemmän – mutta näissäkin tilanteissa AI:ta pidetään ainoastaan välineenä saavuttaa jotain sellaista, mikä pelkällä ihmistyöllä olisi tehotonta ja liian kallista.

Yleisellä tasolla organisaatioiden tulisi kiinnittää erityistä huomiota kolmeen asiaan, jotka auttavat siirtymää uudelle tasolle tiedonhallinnan ja analytiikan saralla. Cloud Pak for Dataa voi pitää mahdollistajana seuraavien tasojen automatisoinnissa:

  • Tiedonkeruuarkkitehtuurin modernisointi
  • Näkyvyys ja pääsy organisaation kaikkeen dataan sen alkuperäisessä lähteessä
  • Nykyaikainen tiedonhallinta
  • Tiedon automaattinen luokittelu, laadunvarmistus ja hallittu pääsy tietoon itsepalveluperiaatteella
  • Automatisoitu AI-elinkaarenhallinta
  • Läpinäkyvämpi lähestymistapa AI-malleihin: nostaa mallien luotettavuutta ja avaa pääsyn laajemmalle käyttäjäkunnalle

MIT:n tutkimuksen mukaan 80% liiketoimintapäättäjistä piti AI:ta strategisesti tärkeänä kehitysalueena jo muutama vuosi sitten. Tästä huolimatta kehitystyö on vasta käynnissä. Suuri osa organisaatioiden hallussa olevasta tiedosta jää yhä hyödyntämättä. Tämä johtuu yleensä siitä, että tieto on sirpaloitunutta eri järjestelmiin, strukturoimatonta, eikä oikeita keinoja ole löytynyt sen yhdistämiseksi järkevästi ja luotettavasti. Tästä syystä organisaatioilla ei ole ollut mahdollisuutta hyödyntää tietoa ”ylemmillä” analytiikan tasoilla ennen kuin nyt.

Cloud Pak for Data on rakennettu tukevan, mutta joustavan pohjakerroksen varaan. Asiakkaille voidaan valita tästä tarvittavat komponentit modernia tiedonhallintaa varten. Perustan päälle on tarpeen mukaan mahdollista hankkia joko IBM:n itse tarjoamia tai kumppaneiden tuottamia erillisiä lisäkomponentteja. Tämän kaltainen modulaarisuus auttaa hillitsemään kustannuksia, mutta samalla varmistaa yhteneväisen käyttökokemuksen koko paketille. Lisäksi, kuten muutkin IBM:n Cloud Pakit, Cloud Pak for Data on käytettävissä tarpeen mukaan lähes kaikissa julkipilvissä tai asiakkaan omassa ympäristössä.

Muutoksen vauhti kiihtyy jatkuvasti ja AI:n hyötyjä osana tiedon analysointia kokeillaan jo varsin laajasti. Myös Suomessa asiakkaat ovat ottaneet IBM:n viestin hyvin vastaan ja monia eri käyttötapauksia on identifioitu yhdessä asiakkaiden kanssa. Kuten olemme jo todenneet, julkipilvet ja monipilviympäristöt ovat suomalaisissakin yrityksissä jo arkipäivää. Tämä asettaa vieläkin suurempia vaatimuksia informaatioarkkitehtuurille.

Yleisemmin Gartnerin* ennustuksen mukaan vuoteen 2024 mennessä 75% osuus yrityksistä siirtyy AI:n testaamisvaiheesta tuotantoon. Viimeistään nyt on siis aika toimia. Tämän alueen keskusteluissa IBM nostaa usein esiin AI Ladder – ajatusmallin. Sen neljä keskeistä komponenttia ”Collect”, ”Organize”, ”Analyze” ja ”Infuse” kuvaavat tarvittavia toimenpiteitä tiedon käsittelyn eri vaiheissa. Näiden avulla datasta saadaan entistäkin paremmin lisäarvoa tuottava komponentti liiketoiminnan tueksi – ja AI:n tuomien mahdollisuuksien käyttöönottoa voidaan nopeuttaa.

Jos AI Ladder konseptina ei vielä soita kelloja, aiheeseen voit tutustua helposti esimerkiksi IBM:n ja Courseran yhdessä tuottamassa maksuttomassa ”The AI Ladder: A Framework for Deploying AI in your Enterprise” –koulutuksessa

Muistathan myös ilmoittautua paikalliseen ”Kysy Cloud Pakeista” – webinaariin 12.11. Webinaari tarjoilee erinomaisen tilaisuuden kysellä ja oppia lisää myös Cloud Pak for Dataan liittyen. Kysymyksiä voi laittaa jo ennakolta tulemaan: jonna.melodasilva@pedab.fi. Näin varmistat, että sinua erityisesti pohdituttavat aihealueet tulevat varmasti käsitellyiksi webinaarin yhteydessä.

Tutustuthan myös blogisarjamme aikaisemmin julkaistuihin osiin: 

Osa 1: Moderni konttiajattelu

Osa 2: Konttipohjaiset ohjelmistot

Osa 3: Hyperautomaatio digitalisaation mahdollistajana

Osa 4: Vanhan ja uuden tasapaino

Osa 5: Monipilviympäristöjen tehokas hallinta

Pinterest
Pedab Finland Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Pedab Finland kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Pilvipalvelut / SaaS
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen
Tietoturva

Teknologia

IBM

Siirry yrityksen profiiliin Pedab Finland kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Pedab Finland - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 1 asiantuntijaa.

Pedab Finland - Muita referenssejä

Pedab Finland - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia