Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Hidasta oppimista

BloggausSysteeminsuunnittelusta tehtiin ensimmäinen kattava suomenkielinen kirja 60 vuotta sittenSytykkeen piirissä heräsi pohdintaa, mitä pysyvää noista alkuajoista on jäljellä, ja onko opittu oikeastaan mitään? Oppivatko uudet sukupolvet vain omista virheistään vai myös menneiden sukupolvien kokemuksista? Teimme tästä aihepiiristä kyselyn muun muassa Sytykkeen jäsenistölle helmikuussa 2023. Saimme 69 vastausta vastausprosentin ollessa noin 10. Onneksi kokeneimmat vastasivat kohtalaisen ahkerasti, ja heillähän pitäisi olla sanottavaa tästä asiasta.

Vastausten perusteella ollaan realisteja. Järjestelmäkehityksessä ei olla verrokkimaita tai -organisaatioita edellä, pikemminkin samalla tasolla tai jopa hieman jäljessä. Jotkut vastaajat pitivät erityisesti toimialaosaamistaan hyvänä ja erottuivat siten edukseen.

Järjestelmäkehitys oli 60 vuotta sitten innostuneiden edelläkävijöiden vastuulla. Kärkialoina olivat teollisuus ja pankit. Kyselyyn vastaajat jakaantuvat suhteellisen tasapuolisesti tuottaja- ja hyödyntäjäorganisaatioihin tehden varsin monipuolisesti johtamistöitä tai järjestelmäkehitystä.

Työn tavoite oli 60 vuotta sitten useimmiten selkeä: tunnistetun tietomassan käsittelyn automatisointi. Tästä tuli alan yleisnimikekin, automaattinen tietojenkäsittely eli ATK. Tavoitteisiin on tullut lisää vaikeutta, kun IT-järjestelmien odotetaan tuottavan liiketoiminnalle hyötyjä tai olevan mahdollistajia, jopa innovaatioita. Vuoropuhelu liiketoiminnan johdon ja järjestelmäasiantuntijoiden välillä on kyselyn mukaan hyvällä tasolla. Vaatimusten asettaminen ja ymmärtäminen on edelleen vaikeaa ammattilaisten mielestä. On myönnettävä, että järjestelmätkin ovat nykyään monimutkaisempia ja -tasoisempia kuin alkuaikoina. Silloin korostui tarkka kustannusten hallinta, kun laitteet ja muistit olivat kalliita.

Datassa nähdään tulevaisuus; pitää oppia muuttamaan ja jalostamaan se rahaksi ja muuksi hyödyksi.

Kyselyn perusteella asiantuntijat ovat varsin tyytyväisiä siihen, miten heidän työtään johdetaan. He kokevat tulevansa kuulluksi, joten työmotivaatio on hyvällä tasolla. Kehittämisen tarvetta on ensisijaisesti hyödyn konkretisoinnissa. Datassa nähdään tulevaisuus; pitää oppia muuttamaan ja jalostamaan se rahaksi ja muuksi hyödyksi.

Kysely ei nosta esille suuria otsikoita. Asiantuntijat kokevat olevansa hyvin perillä liiketoiminnan haasteista ja epäonnistumisen uhista. Järjestelmäkehityksen pitää olla tulevaisuudessa jossain määrin kaikkien hallussa. Hype-vaiheessa olevia uusia termejä pulpahtelee pintaan, alkaen digitalisaatiosta aina metaversumiin ja vihreään koodiin asti. Järjestelmäkehitys on tulevaisuudessakin moniottelua ja ristipaineisssa pärjäämistä.

Teksti: Risto Nevalainen
Kuva: Risto Nevalainen, Markku Tukiainen

Sytyke ry yhdistää tietojärjestelmätyön ammattilaiset. Julkaisemme Sytyke-lehteä ja järjestämme vuosittain seminaareja ja teemailtoja ajankohtaisista aiheista. Tuemme osaamisyhteisöjä, joiden jäsenet välittävät toisilleen aihepiiriensä syvällistä tietoa ja trendejä. 

Sytyke ry:n jäseniksi voivat liittyä kaikki ohjelmistokehityksestä kiinnostuneet yksityiset henkilöt, yritykset ja organisaatiot. Sytyke ry:n toiminta-alueena on koko Suomi. Sytyke on TIVIAn jäsenyhdistys ja se on perustettu 1979.

SYTYKE.ORG

Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.


2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi

#TIVIA70


TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana painettua Tivi-lehteä.


TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla.

Pinterest
TIVIA ry logo

Lisätietoja

Yritysprofiili TIVIA ry kotisivut

Siirry yrityksen profiiliin TIVIA ry kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

TIVIA ry - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

TIVIA ry - Muita referenssejä

TIVIA ry - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia