Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Green ICT täyttää kymmenen vuotta

BloggausEnergian säästö nousi esiin Tietotekniikan liiton (nyk. TIVIA ry) vuoden 2013 toimintakertomuksessa merkittävänä, mutta ei kovin ajankohtaisena uutena trendinä. Seuraavina vuosina asian merkittävyys pienentyi, mutta ajankohtaisuus lisääntyi. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin aihe on edelleen merkittävä mutta myös erittäin ajankohtainen.

Suomessa 1960-alussa hyvin yleinen yhden käyttäjän IBM 1401 -tietokoneen tehontarve oli 13 kW. Kymmenen vuotta myöhemmin maamme yleisin tietokone oli IBM System 360, joita oli liki puolet maan 206 tietokoneesta. Pienemmän puoleinen IBM S/360 Model 30 haukkasi enää 3,8 kW kolmivaihevirtaa ja käytännössä jokaista tietokonesalia jouduttiin jäähdyttämään.

Vuonna 1985 alkaneen IBM PC -yhteensopivien tietokoneiden kauden alkupään edustajan Olivetti M24:n virtalähteen teho oli enää 135 W, mutta näyttö taisi tarvita oman virtalähteen. Nykyaikaisessa pelitietokoneessa saattaa olla jopa kilowatin virtalähde.

Ihan ensimmäiset kannettavat tietokoneet toimivat verkkovirralla, mutta siirtyminen kannettaviin akkuvirralla toimiviin laitteisiin herätti kiinnostuksen vähävirtaisiin prosessoreihin. Pitkään kannettavan tietokoneen akku kesti tavanomaisessa käytössä vain pari tuntia. Nykyään kymmenenkään tuntia ei ole mahdoton suoritus. Pyrkimys kevyempiin laitteisiin ja pidempään toiminta-aikaan kirittää sähkönkulutusta pienemmäksi.

Reilu vuosi sitten alkanut energiakriisi pani yksittäiset ihmiset ja yhteisötkin miettimään energiankulutustaan. Sähkösaunaa laitettiin harvemmin päälle, suihkussa viivähdettiin vain pari minuuttia, toimitilojen lämpötilaa alennettiin ja valaistusta vähennettiin. Energiasyöppöjä valaistuskalusteita vaihdettiin LED-tyyppisiin. Nämä kaikki ovat oikeansuuntaisia toimenpiteitä, mutta tietotekniikan energiankulutus on siinä mielessä vielä tärkeämpi asia, sillä tietotekniikan lisääntyvällä käytöllä pyritään pienentämään hiilijalanjälkeä muualla toiminnassa. Potentiaali on suuri. Siksi vihreä sähkö, vihreä järjestelmäsuunnittelu ja ohjelmointi sekä vihreät laitteet ovat tärkeitä kehityskohteita tulevaisuudessa.

Silti yksittäinen ihminenkin voi tehdä tietotekniikkansa energiankulutuksen eteen paljon: laitteet mieluummin pois päältä, silloin kun niitä ei tarvita tai ainakin siirtymään lepotilaan. Ainakin joskus kannattaisi käydä tarkistamassa tietokoneensa asetuksista virransäätön asetukset, samoin muista laitteista. Televisio-ohjelmat kannattaisi katsoa silloin, kun ne tulevat, eikä katsoa niitä tallenteina verkon kautta. Kissavideoiden katselu on yllättävän paljon energiaa kuluttavaa toimintaa, mutta omaksuttujen toimintatapojen muuttaminen on toki yllättävän vaikeaa.


Green ICT -hanke

TIEKEn, TIVIAn ja LUT-yliopiston Green ICT -hanke valmentaa Uudenmaan ICT-yrityksiä ilmastoviisaaseen digipalvelutuotantoon sekä tukee yksityistä ja julkista sektoria vihreämpiin digihankintoihin.


LUE LISÄÄ

Teksti: Reino Myllymäki

Kuva: IBM S/360:n ja Raspwerry P1:n vertaiua Twitterissä

Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.


2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi


#TIVIA70

Pinterest
TIVIA ry logo

Lisätietoja

Yritysprofiili TIVIA ry kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

GreenICT
kestävä kehitys
kestäväICT

Siirry yrityksen profiiliin TIVIA ry kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

TIVIA ry - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

TIVIA ry - Muita referenssejä

TIVIA ry - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia