Digitaalisesta aineistonhallinnasta brändin ja koko liiketoiminnan johtamiseen
Pitkään markkinoinnin ja brändin johtamisen tehtävissä työskenteleville digitaalinen aineistonhallinta (Digital Asset Management, DAM) on alun perin tarkoittanut digitaalisten aineistojen ja tiedostojen arkistointia sekä niiden hyödyntämistä lähinnä yrityksen markkinoinnin toimenpiteissä. Tänä päivänä DAM-teknologia tarkoittaa bisneskriittistä alustaa ja ekosysteemiä, jota hyödyntävät yritysten markkinointi- ja viestintäfunktioiden lisäksi niiden myynti-, IT- ja liiketoimintajohto sekä eri sidosryhmät ja kumppanit. Siitä on tullut yritysten markkinointiteknologian olennainen osa, joka integroituu saumattomasti yritysten keskeisiin järjestelmiin ja on omalta osaltaan mahdollistamassa tehokkaan digitaalisen liiketoiminnan johtamista.
Kaikki sai alkunsa materiaalipankista
Kuten muidenkin teknologioiden kohdalla, DAM-teknologian kehitys on edennyt 2000-luvulta lähtien kiihtyvällä vauhdilla. Ensimmäisen sukupolven digitaalisen aineistonhallinnan järjestelmää käytettiin kuvien, videoiden ja äänitiedostojen tallentamiseen sekä hallinnointiin, jotta ne tukisivat paremmin yrityksen brändi- ja markkinointitoimenpiteitä. Materiaali- ja kuvapankkina käytetty järjestelmä mahdollisti korkearesoluutioisten kuvien sekä raskaiden tiedostojen hallinnoinnin alhaisen kaistanleveyden maailmassa ja sillä lähinnä korvattiin ulkoiset kovalevyt ja tiedostonjakoalustat.
Vaikka markkinointitiimit pystyivät löytämään ja jakamaan aineistoja aikaisempaa helpommin ja nopeammin, näitä ensimmäisen sukupolven itsenäisiä järjestelmiä ei pystytty integroimaan yritysten muihin teknologioihin. Kun markkinointi- ja myyntikanavat lisääntyivät ja mediaformaatteja tuli koko ajan lisää, yritykset alkoivat vaatia järjestelmiltä enemmän. Digitaalisen aineistonhallinnan palvelun täytyi olla enemmän kuin pelkkä materiaalipankki.
Kehitystä suurin harppauksin
Toisen sukupolven digitaalisen aineistonhallinnan järjestelmät ja palvelut alkoivat kehittyä kiihtyvällä vauhdilla, sillä markkinoijien vaateena oli pystyä entistä useammin julkaisemaan sisältöjä monikanavaisesti voimakkaasti kehittyvässä digitaalisessa mediaympäristössä. Paikallisista ratkaisuista alettiin siirtyä pilvipalveluratkaisuihin.
Ratkaisuihin kehitettiin helppokäyttöisiä itsepalvelutyökaluja ja työnkulkuja, samalla kun integraatiot eri julkaisujärjestelmiin, sosiaalisen median julkaisukanaviin ja markkinoinnin automaatiotyökaluihin mahdollistivat sisältöjen toimittamisen ja julkaisun eri kanavissa.
Digitaalisen aineistonhallinnan ratkaisut eivät enää olleet erillisiä staattisia saarekkeita markkinointiosastojen työkalupakissa, vaan niistä alkoi muodostua koko organisaatiota hyödyttävä digitaalinen alusta ja ekosysteemi, jolla organisaatiot pystyivät tehostamaan toimintaansa ja lisäämään tuottavuutta.
Mitä DAM on tänään?
Viimeisten vuosien aikana digitaalisen aineistonhallinnan järjestelmistä on tullut yritysten markkinointiteknologioiden kulmakivi, joka mahdollistaa monikanavaisen digitaalisen liiketoiminnan johtamisen ja parhaan asiakaskokemuksen tuottamisen. Tämän mahdollistaa digitaalisen aineistonhallintajärjestelmien dynaaminen vuorovaikutus ja integraatiot yritysten muihin liiketoimintakriittisiin järjestelmiin, kuten esim. toiminnanohjaus-, tuotetiedonhallinta-, asiakastiedonhallinta- ja julkaisujärjestelmiin.
Kehittyneimmät digitaalisen aineistonhallinnan järjestelmät ovat pitkälle automatisoituja ja varmistavat, että oikeat aineistot ja data toimitetaan oikeissa tiedostomuodoissa oikeille mediakanaville, oikeisiin järjestelmiin tai vaikka yrityksen verkkokauppaan. Markkinoijat voivat tekoälyn avulla kerätä tärkeitä tietoja sisällöstään ja asiakkaistaan sekä mukauttaa digitaalisen aineistonhallinnan järjestelmissä olevia sisältöjä esim. maantieteellisesti tai kielialueen mukaan. Tiedolla johtaminen tehostuu, kun digitaalisten aineistojen metatiedot voidaan yhdistää asiakastietoon tai tuotetietoon, jolloin pystytään reaaliaikaisesti keräämään analytiikkatietoa hyödynnettäväksi yrityksen liiketoiminnassa.
Lukuisat innovaatiot ovat mahdollistuneet, kun toimialan erikoisosaajat ovat panostaneet jatkuvaan kehittämiseen. Asiakkaiden yksilölliset toiveet ja tarpeet muodostavat kehitykselle dynaamisen vaatimusmäärittelykehikon, joka kasvaa niin horisontaalisesti kuin vertikaalisestikin.
Jatkossa digitaalinen aineistonhallinta on muuttumassa sisältöjen hallinnasta yhä enemmän markkinoinnin, myynnin ja koko liiketoiminnan johtamiseen. Siitä on tulossa yhä keskeisempi alusta yritysten digitaalisessa ekosysteemissä, johon nivoutuvat kaikki liiketoimintakriittiset teknologiat.
Kehityksen aallonharjalla, yhteisellä matkalla
Exove on Suomen johtava digitaalisen aineistonhallinnan yritys, jonka evoluutio on noudattanut toimialan kansainvälisen kehityksen suuntalinjoja. Panostukset järjestelmän ja sen käytettävyyden sekä palvelujen jatkuvaan kehittämiseen yli 20 vuoden ajan ovat tehneet Exovesta markkinajohtajan Suomessa. Kotimaisena toimijana Exove on pystynyt olemaan läsnä ja herkällä korvalla kuuntelemaan asiakkaittensa tarpeita. Kaiken kehittämisen ytimessä ovat aina olleet asiakkaan toiveet ja tarpeet.
Tällä yhteisellä matkalla asiakkaiden kanssa Exoven toimintaa ovat ohjanneet asiakashyötyjen tuottaminen ja kumppanuudesta syntyvän arvon kasvattaminen. Exoven palveluihin luottavat lukuisat toimialojensa markkinajohtajat ja globaalit brändit. Exovella ratkaisujen ja palveluiden kehittämisen tulevaisuuden suunta on selkeä, olla kansainvälisen kehityksen kärjessä ja tarjota asiakkailleen seuraavien sukupolvien digitaalisen aineistonhallinnan palveluita ensimmäisten joukossa.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Markkinointi | |
Tietohallinto | |
Viestintä |
Erikoisosaaminen
Aineistonhallinta | |
Dokumenttien hallinta | |
Sisällönhallinta | |
Pilvipalvelut / SaaS |
Omat tagit
Exove - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Exove - Muita referenssejä
Exove - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Ohjelmistokehittäjä
- Nordea - Senior Manual Test Engineer, Nordea Payments
- Nordea - Senior Test Automation Engineer with Python, Nordea Payments
- Nordea - Senior IT Analyst in SWIFT area
- Laura - C++ kehittäjä
- Nordea - Senior Backend Developer, Nordea Finance
- Laura - Palveluvastaava, tietohallinto
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- e21 Solutions Oy - Pakkausalan Benchmark-palvelu Mercamerilta
- Into-Digital Oy - S-Ryhmän rengasliiketoiminnan digitaalinen kauppapaikka
- Into-Digital Oy - Burger Kingin Whopperit, ravintolat, aukioloajat ja kampanjat verkossa
- Into-Digital Oy - Uusi Worldvision.fi viemään järjestön varainhankinta uudelle tasolle
- Netum Group Oyj - Radio- ja tv-museo Mastolassa opastaa kohta tekoälypohjainen asiakaspalvelija
- Netum Group Oyj - Peppi-järjestelmän ylläpito turvaa opiskelijoiden ja opettajien arjen sujuvuuden Lapin korkeakouluissa
- Into-Digital Oy - Suomalaisen työn uusi verkkopalvelu edistämään jäsenpalvelua ja -hankintaa
Tapahtumat & webinaarit
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
- 30.01.2025 - 30.1.2025 | Webinaari: Tehokkaampaa tuotantoa teollisuusyritykselle Fellowmindin Manufacturing Template -ratkaisulla
- 30.01.2025 - Suuri Rahoitusilta
- 30.01.2025 - Open Future
- 29.01.2025 - SecD-Day event
- 05.02.2025 - Smart Commerce Nordic 2025
- 05.02.2025 - AIX Forum - Medical Device Regulation and AI: Success Stories
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Ready Solutions Oy - Mitä on Data Science tai datatiede?
- Ready Solutions Oy - Mikä on datatuote?
- Into-Digital Oy - Onnistunut verkkopalvelu – millainen se on ja miten niitä tehdään?
- Into-Digital Oy - Miksi verkkosivusto kannattaa uudistaa nyt, eikä sitten joskus?
- Netum Group Oyj - ”Jatkuva release-show ei tunnu kovin upealta” – tietojärjestelmäprojektin julkaisuprosessin kehittäminen
- Netum Group Oyj - Jälkitunnelmia ja -ajatuksia Kuntamarkkinoilta
- Into-Digital Oy - Oletko tekemässä B2B-verkkosivua? Huomioi ainakin nämä asiat
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |