Aki Antman: Tekoälyn fiksuimmat soveltamiskohteet eivät löydy ilman kokeiluja
IT Insider -verkkotapahtumassa perjantaina 5.5.2023 oli vieraana Sulavan perustaja ja toimitusjohtaja Aki Antman, joka tunnustautuu teknologiafriikiksi. Hänen esityksensä kuvia myöten oli tehty suurelta osin tekoälyn avustuksessa, ja niinpä esityksen aiheena oli Open AI:n ja ChatGPT:n tuleminen taloon.
Tekoäly sinänsä on käsitteenä lähes yhtä vanha kuin TIVIA. Tieteenhaarana tekoäly syntyi 1956, mutta vasta vuonna 1997 päästiin kiinni koneoppimiseen, vuonna 2017 syväoppimiseen ja vuonna 2021 sisältöä luovaan tekoälyyn (Generative AI). Olemme eläneet tätä vaihetta siten vasta vajaat kaksi vuotta, eikä Antman ole koskaan nähnyt idean kypsyvän tuotteeksi näin nopeasti.
Antman varoitti, ettei julkisiin tekoälypalveluihin kannata antaa käsiteltäväksi mitään luottamuksellista tietoja, kuten julkaisemattomia tilinpäätöstietoja. Toisaalta julkisia tekoälypalveluja ei kannata kieltääkään, vaan yritysten kannattaisi hankkia kokemuksia ja alkaa laatia ohjeita, miten tekoälyä käytetään vastuullisesti. Pelisäännöt on tarpeen tehdä IT:n, HR:n ja lakiosaston yhteistyönä.
Muunkinlaista varautumista tarvitaan. Copilot-ominaisuus on tulossa useimpiin, ellei kaikkiin, Microsoftin tuotteisiin, jolloin IT-osaston on pysyttävä selvillä siitä, mitä on tapahtumassa, sekä hankittava kyky opastaa ja ohjata tekoälyn hyödyntäjiä.
Tiedon etsiminen, analysointi ja kiteyttäminen ovat asioita, joista yritykset usein aloittavat tekoälyn hyödyntämisen. Seuraavia voivat olla henkilökunnan koulutus tai asiakaspalvelun tai tuotannon automaatio. Käyttökohteita on kosolti.
Tekoälyllä on sekä polarisaatiota lisääviä että tasa-arvoa lisääviä vaikutuksia. Kun aikaisemmin huippuvaikuttajilla oli iso organisaatio etsimässä taustatietoja ja laatimassa puheita, jatkossa saman työn voi tehdä yksi ihminen tekoälyn avustuksella. Sosiaalinen media tulee tekoälyn suhteen muuttumaan siten, että yksittäinen käyttäjä ei ole enää pelkästään oman hakuhistoriansa tuottamien ehdotusten varassa, vaan hän voi tekoälyn avulla analysoida laajasti sosiaalisen median sisältöjä.
Kaksiulotteisesta kuvasta voidaan luoda kolmiulotteisia virtuaalimaailmoja. Teams-kokouksiin voi osallistua varsinaisesti osallistumatta niihin. Mahdollisuuksia ja vaikutuksia on lukematon määrä ja koko ajan tulee lisää.
Jo nyt on nähtävissä, että työvoimapulaa potevilla aloilla avoimia työpaikkoja ollaan korvaamassa tekoälyllä, mutta myös olemassa olevia työtehtäviä katoaa, ja uusia työtehtäviä syntyy, alkuvaiheessa IT-alalle.
Tekoäly tulee, tahdot tai et. Siksi jokaisen kannattaa hankkia siitä kokemuksia tutkimalla ja kokeilemalla. Fiksuimmat käyttökohteet eivät löydy ilman kokeiluja. Lisäksi tekijänoikeustilanne on vielä kovin avoin.
Teksti: Reino Myllymäki
Kuva: Sulava
Mitä meillä oli ennen kännyköitä, maailmanluokan tietoturvaosaamista ja vihaisia lintuja? Joukko mahdottoman haastajia ja TIVIA, joka on jo 70 vuotta yhdistänyt alan visionäärit ja auttanut tekemään utopiasta arkea. TIVIA viettää juhlavuottaan tiukasti työn merkeissä – yhdistäen, kouluttaen, tutkien, tiedottaen, suuntaa näyttäen ja Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittäen. Siis pidä kiinni. Vauhti kun ei ole hiljenemään päin.
2023 on TIVIAn 70-vuotisjuhlavuosi
#TIVIA70
Lisätietoja
Tagit
Erikoisosaaminen
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen |
TIVIA ry - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
TIVIA ry - Muita referenssejä
TIVIA ry - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Senior Game Artist (Game Studio)
- Frends iPaaS - Product Marketing Manager | 4.5K-5.3K€/month
- Laura - DevOps Engineer
- Laura - Senior ohjelmistokehittäjä
- Laura - Product Designer, Game Development Tools & UX
- Nordea - Technology Business Risk Manager
- Nordea - Senior IT Analyst in SWIFT area
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- TNNet Oy - Intrum sai TNNetistä luotettavan kumppanin sähköpostinvälitykseen
- TNNet Oy - TNNet on huomaamaton taustavoima JYP:in takana
- TNNet Oy - TNNet tuntee Viherlandian IT-infran 20 vuoden ajalta
- Nodeon - Ratikka luo kasvua Vantaalle
- Sulava Oy - Business Finland: Tavoitteena puhdas Azure-pohjainen pilviympäristö
- Wunder - Metsanhoidonsuositukset.fi – onnistunut digiloikka painetuista oppaista innovatiivisiiin rajapintaratkaisuihin
- Wunder - Tikkurila – Sirpaleisesta saumattomaan digiin
Tapahtumat & webinaarit
- 26.09.2024 - Green ICT -osaaminen tulevaisuudessa – mitä tietoja ja taitoja tarvitsemme? Green ICT -ekosysteemitapaaminen 26.9.
- 10.10.2024 - Palvelumuotoilu johtamisessa ja transformaatiossa
- 10.10.2024 - Miten tekoäly mullistaa digitaalisen asiakaskokemuksen?
- 30.10.2024 - Nordic NetSuite Summit 2024
- 19.11.2024 - The Future of Software - Embracing Collaboration in an AI-Powered World
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Softlandia Oy - Bytewax & Softlandia Workshop: Stateful Streaming Slack GenAI RAG -botti
- Staria Oyj - Onnistunut ERP-järjestelmän käyttöönotto – 3 asiakastarinaa
- Timeless Technology - ControlByWeb® Quick-Connect Sensor™, X-QCS-T, lämpötilan valvontaratkaisu palvelinhuoneisiin ja datakeskuksiin.
- Codemate - Codemate ja Upsert yhdistyvät saman brändin alle
- Codemate - Delivery Lead Mikael Komu ei ole miettinyt työpaikan vaihtoa 14 vuoteen
- Timeless Technology - Uusia Perle Systems IOLAN SCR Secure OOBM konsolipalvelimia jopa 56 konsoliportilla.
- TNNet Oy - NIS 2 - Mitä on odotettavissa?
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |