Kryptovaluutat ovat olleet sijoittajien huulilla viime vuosien ajan niiden merkittävien arvon heilahtelujen ja bitcoinin louhinnan aiheuttaman valtavan ympäristökuorman vuoksi. 

Kryptosijoittamisessa on kuitenkin ilmennyt suuri varjopuoli. Monelle sijoittajalle lompakon digitaalisuus on koitunut kohtaloksi unohdettujen salasanojen vuoksi.

Hakkerit avuksi kadotetun omaisuuden löytämiseksi

BBC:n artikkelissa kerrotaan yhdysvaltalaisen Rhonda Kampertin kadotettujen sijoitusten tarina. Kampert aloitti kryptosijoittamisen vuonna 2013, jolloin hän osti Bitcoineja 80 yhdysvaltain dollarin kappalehintaan. Hän kiinnostui Bitcoineista, kun kuuli radiossa puhuttavan täysin uudenlaisesta tavasta sijoittaa. Kryptojen ostaminen oli silloin vielä hyvin hankalaa, mutta Kampert taisteli omistukseensa kuusi Bitcoinia. 

Kampert käytti osan rahoistaan seuraavan vuoden aikana, minkä jälkeen hän unohti sijoitustensa olemassaolon muutamaksi vuodeksi. Vuonna 2017 Kampert havahtui kuitenkin uutisotsikoihin, joissa kerrottiin Bitcoinin arvon nousseen lähes 20 000 dollarin arvoiseksi. Hän meni heti tarkistamaan omien sijoitustensa tilanteen.

Kirjautumisessa ilmentyi kuitenkin ongelma – digitaaliseen lompakkoon tunnistautuessa hän tarvitsi lompakkotunnuksen, jota hän ei löytänyt mistään. 

“Tajusin silloin, että minulta puuttui jotain. Minulla oli salasanani paperilla, mutta ei aavistustakaan siitä, mikä lompakkotunnukseni on”, Rhonda kuvailee. Hän yritti kirjautua käyttäjätililleen kuukausien ajan, mutta luovutti lopulta mahdottoman tehtävän edessä. 

Kun Kampert tajusi viime keväänä, että Bitcoinien arvo oli kasvanut vielä lähes 600 kertaa suuremmaksi niiden ostoarvoon nähden, hän päätti yrittää uudelleen päästä lompakkoonsa käsiksi. Hän otti yhteyttä Chris ja Charlie Brooksiin. 

Brooksit ovat hakkereita, jotka kuvailevat itseään “krypto-aarteenmetsästäjiksi”. Hakkeroinnillaan Brooksit pääsivät kirjautumaan Kampertin lompakkoon, jolloin Rhonda pääsi kiinni lähes 175 000 dollarin omaisuuteensa.

Rhonda Kampert (vas.) kustansi kryptosijoituksillaan tyttärensä Meganin (oik.) yliopistotutkinnon. Kuva: BBC

 

“Olin niin helpottunut”, Kampert kommentoi. Maksettuaan Brookseille heidän osuutensa, Kampert pystyi kattamaan tyttärensä yliopistomaksut voittojen avulla. Huonosta kokemuksesta huolimatta Kampert ei aio luopua kryptosijoittamisesta täysin – mutta nyt hänen käyttäjätietonsa ovat hyvässä tallessa.

Uhkana varallisuuden lopullinen katoaminen

Rhonda Kampert ei ole läheskään ainoa, jolla oli vaikeuksia päästä sijoituksiinsa käsiksi. Kryptotutkijoiden arvion mukaan liikkeessä olevista 18,9 miljoonasta Bitcoinista peräti 3,7 miljoonaa on kadonnut omistajiltaan. Analyysiyritys Chainalysis raportoi blogissaan, että kaikista liikkeellä olevista Bitcoineista jopa 23% voi kadota ikuisesti. Nykyisellä Bitcoinin arvolla tämä tarkoittaisi noin 140 miljardin dollarin menetystä.

Katoamiset johtuvat Kampertin kaltaisista tapauksista: moni sijoittaja osti kryptovaluuttoja aikana, jolloin kellään ei ollut käsitystä niiden arvonnousumahdollisuuksista. Kun kryptojen arvo nousi vasta vuosien päästä ostotilanteesta, moni ihminen oli hukannut tärkeitä salasanoja, joilla digitaaliseen lompakkoon pääsee kirjautumaan. 

Bitcoinin alkuaikoina ihmisillä ei ollut luottoa kryptovaluuttojen arvonnousuun, eivätkä he siksi huolehtineet käyttäjätunnustensa säilytyksestä tarpeeksi hyvin. Jos sijoittaja unohtaa lompakkonsa kirjautumistiedot, ei ole monia tahoja, joiden puoleen voi kääntyä. 

 

Isä Chris ja poika Charlie Brooks tarttuivat yritysmahdollisuuteen ja auttavat työllään monia sijoittajia pääsemään varallisuuteensa käsiksi. Kuva: Coin Investor News

Eettinen hakkerointi menetettyjen sijoitusten pelastajana

Chris ja Charlie Brooks näkivät kadonneiden kryptovaluuttojen tilanteessa yritysmahdollisuuden. He perustivat yrityksensä Crypto Asset Recovery vuonna 2017, jolloin Bitcoinien arvo nousi ensimmäistä kertaa merkittävästi. Yrityksessään Brooksit auttavat sijoittajia hakkeroitumaan omiin lompakkoihinsa.

Hakkerointia asiakkaan hyödyn edistämiseksi kutsutaan eettiseksi hakkeroinniksi. Eettinen hakkerointi on kasvava ala – ja varsinkin kryptovaluuttojen saralla. Brooksit arvioivat, että heidän kaltaiset hakkerointipalvelut voisivat saada takaisin 2,5% kadonneista Bitcoineista, mikä tarkoittaisi noin 3,9 miljardin dollarin palautusta. 

Hakkerointi ei kuitenkaan aina onnistu, sillä ihmisillä on hyvin vaihtelevia muistikuvia omista salasanoistaan. Omistuksiin on täten joskus täysin mahdotonta päästä käsiksi, minkä vuoksi Brooksien hakkeroinnin onnistumisprosentti on noin 30%. Tästä huolimatta he ovat onnistuneet palauttamaan asiakkailleen merkittäviä rahasummia. 

“Kuluneen vuoden aikana olemme onnistuneet palauttamaan Bitcoinia seitsemän numeroisen summan edestä”, Brooksit kertovat. Onnistuessaan tehtävässä Brooksit veloittavat palautetusta omistuksesta kaksikymmentä prosenttia, mikä tekee yritystoiminnasta kannattavaa. Brooksit saavat jatkuvasti uusia yhteydenottoja asiakkailta, eikä liiketoiminta ole hiipumassa.

Kansikuva: BBC