Laadukas ohjelmisto on huomaamaton. Se toimii taustalla ennalta suunnitellusti tekemättä itsestään isompaa numeroa. Huomaamattomuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ohjelmisto olisi pikaisen työn tulos. Viisaat valinnat näkyvät viimeistään ylläpitovaiheessa. Alun perin halvasta ohjelmistosta saattaa tulla yllättävän kallis tai jopa tarpeeton, jos se ei myöhemmin taivu muutoksiin.

– Laatu ei koskaan synny sattumalta, eikä sitä voi lisätä ohjelmistoon jälkikäteen. Ohjelmistotoimittaja onkin syytä valita huolella, jotta varmistutaan tekijäkaartin olevan sitoutunut laatuun työn jokaisella osa-alueella, Bitwisen perustajajäsen ja Technical Director Heikki Mäenpää toteaa.

Viidellä vuosikymmenellä koodannut Mäenpää luettelee listaa, jonka kaikki palaset ohjelmistotoimittajan on hallittava: vaatimukset, koodauskäytännöt, riippuvuudet, ylläpidettävyys, laajennettavuus, testattavuus ja jäljitettävyys.  

– Asiat pitää pystyä tekemään aiheuttamatta turhaa jäykkyyttä päivittäisessä työssä. Tasapainoilussa onnistumisella on suora vaikutus projektin kaupalliseen menestykseen.

Oikeita asioita hyvin tekemällä

Kaikissa ohjelmistoissa näkyy väistämättä tekijöiden kädenjälki. Siksi Mäenpää painottaa juuri laadukasta koodia. Sen tekemistä ei hänen mielestään jokainen kehittäjä edes hallitse.

– Asiantuntijuuden tasossa ei kannata säästää. Nippa nappa toimiva ja laadukas softa voivat päällepäin näyttää samalta, mutta ero elinkaarikustannuksissa on valtava. Ero ei tule vain siitä, että koodi on kauniimpaa, ja testikattavuus ja muut mittarit näyttävät vihreää. Suurin ero syntyy, koska laadukkaasti suunniteltu koodi on jaoteltu oikein, eikä palasten välillä ole tarpeettomia riippuvuuksia.

Asiantuntijuuden tasossa ei kannata säästää.”

Hyvin tekeminen ei sekään vielä riitä, jos jostain syystä lähdetään tekemään vääriä asioita. Mäenpää peräänkuuluttaa mikrokommunikoinnin tärkeyttä sekä asiakkaan suuntaan että kehittäjätiimin välillä. Hänen mukaansa asiakas on viime kädessä se taho, joka osaa kertoa, mitkä asiat ovat oikeita. Hyvä kehittäjätiimi on puolestaan kokonaisvaltaisesti perillä projektin etenemisestä.

– Tiimin sisäinen tiedonsiirto ei tarkoita mitään aikataulutettua palaverointia, vaan sitä, että tieto siirtyy työnteon lomassa. Kun kaveri kysyy tai pähkäilee ääneen, muut tietävät, missä mennään ja pystyvät tarvittaessa ohjaamaan tai haastamaan. Tämä tietenkin vaatii rentoa työkulttuuria, jossa kaikki uskaltavat avata suunsa.

Laadukas ohjelmisto on tulevaisuusinvestointi

Ohjelmistoinvestointia Mäenpää kutsuu tulevaisuusinvestoinniksi, joka muodostaa liiketoiminnan pitkäaikaisen tukirangan. Toimittajan valintaa tehdessä on syytä pohtia vastausta lukuisiin eri kysymyksiin.

– Mitä jos haluankin vaihtaa tekijää jossain projektin vaiheessa? Onko itselläni kyvykkyyttä arvioida lopputuloksen laatua? Uskonko ulkopuolisia konsultteja? Mitkä ovat arvioidut ylläpito- ja lisätyökustannukset? Kuinka tärkeä asiakas olen kyseiselle toimittajalle?, Mäenpää luettelee.

Ohjelmiston ylläpidosta aiheutuvat kustannukset ovat tyypillisesti jopa merkittävin menoerä, kun tarkastellaan ohjelmiston koko elinkaaren kustannuksia. Siksi paras tae ylläpito- ja jatkokehityskulujen kurissa pysymiselle on koodin sisäinen laatu, Mäenpää vakuuttaa. 

– Kestävästi tuotettuun ohjelmistoratkaisuun on helppo tehdä muutoksia, joiden vaikutus koodiin pysyy hallittuna ja rajattuna. 

Lisää hidasta koodia

Tamperelainen Bitwise on yli sadan asiantuntijan ohjelmistotalo, jossa töitä tehdään esimerkiksi satama-automaation, ympäristönsuojelun, urheiluanalytiikan, älykkäiden työkoneiden ja hitsausrobotiikan parissa.

– Me olemme kumppanisi silloin, kun tarvitset laadukkaan ja toimintavarman ohjelmiston vaativaan ympäristöön.

Markkinoille tuodaan puolivalmiita, kiireellä tehtyjä tuotteita. Todellako tämä on nykyisin ainoa tapa toimia? ”

Kiihtyvän elämäntahdin hidastamisesta puhutaan nyt paljon. Mäenpää on huomannut, että kiireestä on tullut myös it-alaa kuvaava termi. Uusia sovelluksia putkahtelee markkinoille jatkuvalla syötöllä, mutta kukaan ei oikein ole varma, kaipaavatko kuluttajat niitä.

– Markkinoille tuodaan puolivalmiita, kiireellä tehtyjä tuotteita. Todellako tämä on nykyisin ainoa tapa toimia? 

Mäenpää toivoo, että muutkin alkavat pian nähdä “hitaan koodin” hyödyt. Hän maalailee nykymenosta poikkeavaa tulevaisuudenkuvaa.

– Miten olisi versioituja, betonoituja rajapintoja pilven reunalla. Niihin voi kytkeytyä sillä tutulla ja turvallisella softalla, jonka vaihtaa tai päivittää sitten kun itse haluaa. Hörhöilevää utopiaa vai trendikäs vaihtoehto?

 

Tutustu Bitwisen julkisiin referensseihin. Lisätietoa yrityksen tarjonnasta löytyy myös Bitwisen Ite wiki -profiilista.

Lue lisää myös Bitwisen käsialaa olevasta reaaliaikaisesta urheiluanalytiikkajärjestelmästä, Wisesportista.