Konsultointiyritys Efima järjesti toukokuussa ensimmäistä kertaa Toiminnanohjauksen pilviaamun, jossa ERP-asiantuntijat pureutuivat toiminnanohjauksen pilvisiirtymään monelta kantilta. Siirtymällä tarkoitetaan paikallisten toiminnanohjausjärjestelmien modernisointia online-alustalle.

Tapahtumassa keskustelemassa olivat Efiman Kai Lyytinen, Microsoftin Karl O’leary sekä Midagonin Paula Aaltonen. Juontajana toimi tietokirjailija ja tekoälyasiantuntija Antti Merilehto.

”ERP-hankkeet saattavat aiheuttaa monessa juokse ja pakene -reaktion, mutta haluan sanoa, että hankkeessa voi myös onnistua. Se on mahdollista. Tämä aamupäivä on ollut täynnä hyviä neuvoja siihen, miten se tehdään onnistuneesti”, Aaltonen summasi aamupäivän anteja viimeisessä puheenvuorossaan.

Liiketoiminnan tarpeet ohjaavat pilvisiirtymää

Tapahtumassa todettiin, että toiminnanohjauksen siirtyminen online-alustalle tuo monenlaisia mahdollisuuksia liiketoiminnalle. 

“ERP-projekti ei ole IT-projekti: se tehdään aina liiketoiminnan vuoksi”, Aaltonen kiteytti omassa puheenvuorossaan. Puhujat nostivat liiketoiminnan tavoitteiden tukemisen pilvisiirtymän lähtökohdaksi.

“ERP-projekti ei ole IT-projekti: se tehdään aina liiketoiminnan vuoksi.”

Tapahtumassa pääsivät ääneen myös Efiman asiakkaat, YIT:n Esa Nykänen sekä Inlook Groupin Antti Metsola. 

”Kuten Paula totesi, prosessit ja toimintatavat ovat se isoin asia, ja teknologia tulee vasta seuraavana. Me emme itse edenneet teknologia edellä, vaan sen pohjalta, mikä teknologia täyttää meidän tarpeemme ja minkälainen kumppani on valmis ja osaava toteuttamaan asiat käytännössä”, YIT:n Nykänen kertoi. 

Toiminnanohjauksen pilvisiirtymä on jo täydessä käynnissä

Vaikka vahvasti räätälöityjen ERP-järjestelmien siirtäminen pilveen ei välttämättä käy aina ketterästi, keskustelijat uskoivat sen olevan vaivan arvoista.

Pilviaamussa teetetyn kyselyn mukaan jo noin puolet yli satapäisen kotikatsomon organisaatioista olivat siirtäneet toiminnanohjausratkaisunsa pilveen. Tämä toisaalta tarkoittaa myös sitä, että puolella organisaatioista siirtymä on vielä edessä. Lyytisen mukaan parhaiksi todetuille ratkaisuille onkin nyt kova kysyntä.

Pilvisiirtymä edustaa yrityksille merkittävää muutosta aiempaan. Kun paikallisia toiminnanohjausjärjestelmiä on perinteisesti räätälöity vahvasti asiakkaan tarpeiden mukaan, pilviratkaisuissa pyritään standardointiin ja räätälöinnin minimointiin. 

Pilvisiirtymä edustaa yrityksille merkittävää muutosta aiempaan.

”Toisin kuin paikallista järjestelmää, pilvipalvelua päivitetään useita kertoja vuodessa, ja jos joka kerta joudutaan käymään kaikki räätälöinnit läpi, niin se on kallista ja hankalaa”, Inlook Groupin Antti Metsola perusteli.

Inlook Groupin ERP-modernisoinnissa muutoshalukkuus nousi keskeiseksi teemaksi.

“Monethan haluavat, että tehdään vaan IT-projekti, kunhan mikään ei muutu käytännön tekemisessä. Mutta nyt me joudumme – ja haluamme – muuttua. Se on meidän yrityksemme tahtotila. Haluamme kehittää liiketoimintaamme, ja valitsemamme pilviratkaisun käyttöönotto luo uusia mahdollisuuksia kehittyä ja pärjätä tulevaisuudessa. Tämän mahdollistamiseksi myös käytännön asioiden on muututtava”, Metsola kuvaili.

Vinkit onnistuneeseen pilvisiirtymään

Efima kokosi blogissaan asiapitoisen aamupäivän tarjoamat neuvot yhteen. Näillä vinkeillä pilvisiirtymä sujuu onnistuneesti.

  • Ymmärrä ennen projektin aloittamista, missä olette nyt ja mihin olette menossa. Tee kaikki pilvisiirtymään liittyvät valinnat tulevaisuuden tarpeitanne kuunnellen – nykytilaa ja realismia unohtamatta.
  • Valitse käyttöönne teknologia ja tueksenne kumppani, jotka edistävät näiden tulevaisuuden tavoitteidenne täyttymistä.
  • Suunnittele ERP-projekti perusteellisesti: priorisoi tekemistä ja tee realistinen aikataulu.
  • Tartu tuumasta toimeen ja varaa riittävästi oman henkilöstösi resursseja projektiin: avaimet käteen ERP-projektia ei ole olemassakaan.
  • Muista, että pilvisiirtymä modernisoi tekemistänne vain ja ainoastaan, jos olette valmiita muuttamaan sitä. Ja koska onnistunut pilvisiirtymä edellyttää muutosta – johda muutosta ja puhu siitä ihmisten kielellä.
  • Osallista projektiin mukaan laaja joukko ihmisiä ja valjasta organisaationne muutosinnokkaat muutoksen moottoreiksi: pilvisiirtymä vaikuttaa kaikkeen ja koskee kaikkia, eikä se ole vain johdon asia.

Koko virtuaalitapahtuman tallenteen voit katsoa alta.

Kansikuva: Efima