Asiakkaat ovat alkaneet vaatia parempaa näkyvyyttä ostamiensa tuotteiden sosiaalisiin ja ekologisiin vaikutuksiin. Eri tutkimuksissa on selvinnyt, että kuluttajat arvostavat positiivisesti yhteiskuntaan vaikuttavia yrityksiä.

Yritys voi ottaa askeleen lähemmäs eettistä päätöksentekoa luomalla kokonaisvaltaisen kuvan harjoittamastaan kaupankäynnistä. Baswarella tästä kokonaiskuvasta käytetään nimeä Visible Commerce eli liiketoiminnan läpinäkyvyys

Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n järjestämissä Hankinta- & SCM-päivissä aiheesta puhuivat Baswarella asiakasymmärryksen parissa työskentelevä Tuula Tuononen ja P2P-tuotehallinnasta vastaava Sami Peltonen.

Molempien mielestä erityisesti verkkokauppa on mullistanut pelin hengen. Nykyisin tuotteita voi tilata nappia painamalla, ja ostaminen onnistuu mobiililaitteella missä ja milloin vain. Koronavirus on vain kiihdyttänyt tätä kehitystä. Tuononen antaa esimerkiksi Keskon ruoan verkkokaupan, jonka raportoitiin viime keväänä kasvaneen jopa 800 prosenttia viikossa.

Kehityksen myötä elämästä on tullut helpompaa ja nopeampaa. Yksittäiselle kuluttajalle saattaa olla yhdentekevää, jos hän ei tiedä esimerkiksi ruokalähetin nimeä. Saman ideologian pesiytyminen liiketoimintaan on kuitenkin täynnä riskejä. 

– Napinpainallus-yhteiskunnan myötä inhimilliset yhteydet uhkaavat hävitä taka-alalle. Lopputuloksena voidaan päätyä tilanteeseen, jossa ei enää tiedetä, kenen kanssa bisnestä tehdään, Tuononen sanoo. 

Liiketoiminnan ei saa antaa luisua “ei-kenenkään bisnekseksi”, sillä se on varmin tapa saada oman organisaation nimi epäsuotuisiin otsikoihin. 

Ongelmiin joutuneita yrityksiä löytyy sekä kotimaasta että maailmalta. Reilu vuosi sitten teknologiajätit Facebook ja Google maksoivat yli 170 miljoonaa dollaria huijarille, joka esiintyi laillisena toimittajana. Koronakamppailun alkaessa Suomessa kohua aiheutti Huoltovarmuuskeskuksen epäonnistunut maskikauppa. Tuonosen mukaan kyse ei ole yritysten tietoisesta toiminnasta.

Ei Huoltovarmuuskeskus tietoisesti yrittänyt tilata maskeja epäluotettavilta toimittajilta, eikä esimerkiksi Danske Bankin rahanpesusotku ollut sen talousosaston syytä. Näiltä yrityksiltä puuttui kuitenkin liiketoiminnan läpinäkyvyys. 

Läpinäkyvyys johtaa parempiin päätöksiin

Baswarelle Visible Commerce -ajatuksen edistäminen on niin tärkeä asia, että yritys on jopa määritellyt termin. Se tarkoittaa täydellistä läpinäkyvyyttä tavaroiden, palveluiden ja rahan virtaan kaikkialla maailmassa: ymmärrystä siitä, keitä transaktioiden takana on, mitä nämä tahot edustavat ja miksi ostajan tulisi olla kiinnostunut asiasta. Visible Commercen ytimessä ovat teknologia ja datan oikea hyödyntäminen parempien päätösten tekemiseksi ja liiketoiminnan kehittämiseksi.

Jos ongelmiin joutuneissa yrityksissä järjestelmät, teknologiat ja data olisi yhdistetty tuottamaan tietoa toimitusketjujen riskeistä ja huijausyrityksistä, olisi syntynyt parempia liiketoimintapäätöksiä ja vahingoilta olisi voitu välttyä, Tuononen sanoo.

Peltonen on samoilla linjoilla. Hän painottaa, että toimittajahallinta ja näkyvyys toimitusketjuun ovat Visible Commercen ytimessä, kun ympäristön muutosnopeus on valtava.

– Maailma muuttuu ennennäkemätöntä vauhtia. Jo ennen koronavirusta oli Brexitin sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan kinkkisen suhteen kaltaisia epävarmuustekijöitä, jotka vaikuttivat kaupankäyntiin. Pandemian myötä nämä jännitteet vain kasvavat, koska valtiot ovat velkataakkojen alla ja joutuvat lisätienestien toivossa miettimään muutoksia esimerkiksi viennin ja tuonnin verotukseen.

Enää ei voi olla kiinnostunut vain strategisista toimittajista, joiden kanssa on hyvä suhde.”

Peltonen kertoo, että joka tunti neljäkymmentä toimitusjohtajaa saa potkut ja yli kahdensadan yrityksen osoite vaihtuu. Yhä useammin ollaankin tilanteessa, jossa muuttuvan maailman tarkkailu kannattaa antaa teknologian, esimerkiksi tekoälyn, tehtäväksi.

Moni yritys kaipaa holistista näkymää toimittaja- ja kumppaniverkostoon. Enää ei voi olla kiinnostunut vain strategisista toimittajista, joiden kanssa on hyvä suhde. Myös kaikista pienimpiä toimittajia pitää tarkkailla. Jos heitä on tuhansia, ei kaikkien kanssa voi keskustella manuaalisesti, vaan mahdollisia riskejä on etsittävä teknologian avulla. 

Säästömahdollisuudet paljastuvat

Baswarelaisten mukaan täydellistä läpinäkyvyyttä ei ole ilman datan sataprosenttista haltuunottoa. Tuononen kertoo Basware Networkista, jonka avulla yritys voi pitää yhteyttä kaikkiin toimittajiinsa.

– Ratkaisumme avulla yrityksen kaikki transaktiot huomioidaan laskutyypistä riippumatta, joten data saadaan talteen myös paperi- ja PDF-laskuista. Lisäksi se voidaan integroida yrityksen toiminnanohjaus- ja talousjärjestelmään, jolloin kaikki tieto kertyy yhteen paikkaan.

Kun yrityksen menot ovat täysin läpinäkyvät ja niiden analysointiin on käytössä hyvät työkalut, säästömahdollisuuksia löytyy helpommin.”

Taloushallinnon- ja hankinnan työkaluihin integroituu myös Baswaren analytiikkatyökalu, jonka avulla yritys saa ennakoivaa tietoa prosesseista ja toimittajista. Tuonosen mukaan seurantaan voi ottaa muun muassa tilausten käsittelyajat, toimittajien suoriutumisen ja taloushallinnon poikkeukset. Oman yrityksen suoriutumista voi verrata verrokkiyrityksiin ja tarvittaessa asettaa omia tavoitteita korkeammalle.

Kun yrityksen menot ovat täysin läpinäkyvät ja niiden analysointiin on käytössä hyvät työkalut, säästömahdollisuuksia löytyy helpommin, hän painottaa.

Harvard Business Review toteutti aiemmin tänä vuonna kyselytutkimuksen, johon vastasi maailmanlaajuisesti lähes 800 johtajaa. Tuonosen mukaan tulokset puhuvat läpinäkyvän liiketoiminnan puolesta. 

– Jopa 90 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi läpinäkyvyyden johtavan parempiin päätöksiin. Taloushallinnon ja hankinnan läpinäkyvyyden parantamiseen investoineet yritykset saavat paremman näkymän muuhunkin organisaatioon, ja heidän työntekijänsä ovat sitoutuneempia yritykseen. Ja mikä tärkeintä, raportin mukaan läpinäkyvyyden ja taloudellisen menestyksen välinen suhde on erittäin selkeä parhaiten menestyvien yritysten kohdalla.   

 

Lue myös:

Spend analytiikka – miten hyödynnät kuludataa läpinäkyvän liiketoiminnan saavuttamiseksi

Ostaja, näin hallitset toimittajiasi paremmin

 

Baswaren Ite wiki -profiili

Baswaren verkkosivut

 

Kansikuva: Unsplash