Baswaren Product Manager Kevin Kamau tietää, että datasta puhutaan tällä hetkellä niin paljon, että siitä puhuminen saattaa aiheuttaa osassa ihmisistä jo puistatusta.

– Kaikkialla on dataa ja kaikki puhuvat sen hyödyntämisestä. Tilanteella on potentiaalia tehdä meidät jopa ahdistuneiksi, hän aloittaa.

Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että juuri data on muuttanut tavan, jolla yhteisöt toimivat ja yritykset tekevät bisnestä. Siksi datasta on edelleen pakko puhua.

Juuri ennen Kamaun puheenvuoroa Basware ONE -tapahtuman yleisö on kuunnellut Sush Kokan esitystä läpinäkyvästä liiketoiminnasta eli Visible Commercesta. Kamau aikoo jatkaa saman teeman parissa ja sukeltaa syvemmälle siihen, miten kuludataa hyödynnetään liiketoiminnan läpinäkyvyyden ylläpitämiseksi.

Menoista tulee läpinäkyviä, kun kaikki kuludata saadaan talteen

Alkuun Kamau lainaa Hewlett-Packardin Carly Fiorinan lausahdusta: “The goal is to turn data into information, and information into insight.“

Kun yrityksellä on päätöksenteon tukena kattavasti kuludataa, sen on helppo hahmottaa mistä menot syntyvät, millainen on sisääntulevien laskujen laatu ja keneltä laskuja vastaanotetaan. Hankinnoista muodostuu täysin läpinäkyviä ja P2P-prosessin toimintatapoja tai yrityksen kulutuskäyttäytymistä voidaan tarvittaessa muuttaa.

 

Kevin Kamau esiintyi lokakuussa Basware ONE:ssa.

 

Kamaun mukaan tähän pisteeseen pääseminen vaatii kaiken hankintoihin kytkeytyvän datan järjestelmällistä talteenottoa.

– Kaiken A ja O on saada jokaisen laskun sisältämä data talteen riippumatta siitä, vastaanotetaanko laskut paperisessa vai sähköisessä muodossa.

Basware Analytics muuttaa datan oivalluksiksi

Kun data on saatu sisään P2P -järjestelmään, sitä voidaan työstää Baswaren omalla analytiikkatyökalulla. Käyttäjälle tarjotaan tilastojen muodossa selkeä näkymä yrityksen hankintoihin.

– Statistiikka kertoo, mitkä prosessit toimivat ja mitkä eivät. Analytiikkatyökalumme tarjoaa tilastoissa suoria vastauksia bisneskysymyksiin, kuten paljonko laskuista tulee sähköisessä muodossa ja maksetaanko ne ajallaan. Sen avulla käyttäjä saa sataprosenttisen näkyvyyden P2P-prosessiin ja ennen kaikkea ymmärtää, millaisten toimittajien kanssa yhteistyötä tehdään, Kamau sanoo.

Yleisö on kuunnellut Kamaun esitystä kiinnostuneena. Häneltä kysytään, kuka yrityksessä hyötyy analytiikkatyökalun käytöstä? Kamaun mukaan kuka tahansa, jonka työnkuvaan päätöksenteko kuuluu.

On tärkeämpää kysyä, mitä datan avulla halutaan selvittää kuin kenelle sen tarkastelu kuuluu.”

– On tärkeämpää kysyä, mitä datan avulla halutaan selvittää kuin kenelle sen tarkastelu kuuluu. Analytiikkatyökalusta hyötyy niin CEO, talousjohtaja kuin tiimiesimieskin. Heistä jokainen haluaa kuitenkin tarkastella hiukan eri asioita. Kun yrityksessä on selvillä, mihin kysymyksiin datan toivotaan vastaavan, voidaan päättää ketkä työkalua lopulta käyttävät, hän vastaa.

Kamaun mukaan kyse ei ole vain nykytilan tarkastelusta, vaan työkalu mahdollistaa myös tulevaisuuden ennustamisen. 

– Kun P2P-prosessin data löytyy silmiesi edestä valmiiksi analysoituna, pystyt ennustamaan syntyviä kuluja, kassavirtaa ja myöhästyviä maksuja. Näin syntyy liiketoiminnan kannalta parempia päätöksiä, joista Visible Commercessa on kyse.

 

Lue myös: Visible Commerce eli läpinäkyvä liiketoiminta näyttää, kenen kanssa teet bisnestä – “Google ja Facebook maksoivat miljoonilla tekaistuja laskuja.”

 

Baswaren Ite wiki -profiili

Baswaren kotisivut

Kuvat: Aki Rask