Suomalaisissa SaaS-yrityksissä (Software as a Service) on Suomen taloudelle miljardipotentiaali. Tieto käy ilmi Ohjelmisto- ja e-business ry:n ja Vendep Capitalin tekemästä State of SaaS 2020 -tutkimuksesta, jonka tulokset julkaistiin 1.syyskuuta. Ohjelmisto- ja e-business ry käy tuloksia läpi myös tiedotteessaan.

”SaaS-yritykset tarjoavat Suomelle todella suuren mahdollisuuden. Toki olemme jo pitkään ymmärtäneet, miten valtaviin mittoihin SaaS-liiketoiminta voi parhaimmillaan skaalautua. Tämä tutkimus kuitenkin maalaa toistaiseksi luotettavimman kuvan suomalaisesta SaaS-liiketoiminnasta, ja se kertoo kasvumahdollisuuksista, joihin kannattaa tarttua. Potentiaali lasketaan miljardeissa”, Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha kommentoi tiedotteessa.

Kesäkuussa toteutettuun tutkimukseen osallistui 123 yritystä. Tulosten perusteella nopeimmin kasvavia SaaS-yrityksiä yhdistää kyky ajatella isosti. Roiha ottaa esimerkiksi ohjelmistotalo M-Filesin, jonka SaaS-liikevaihto kasvoi viime vuonna yli 100 prosenttia.

Tämä tutkimus vahvistaa selvillä numeroilla, että menestyäkseen on oltava rohkeutta kasvaa, koska koko ratkaisee.”

”M-Files on alusta asti ymmärtänyt kasvun merkityksen. Tämä tutkimus vahvistaa selvillä numeroilla, että menestyäkseen on oltava rohkeutta kasvaa, koska koko ratkaisee. Enemmän osaajia, enemmän rahoitusta, enemmän myyntiä ja markkinointia, isommat asiakkaat”, Roiha toteaa.

Nopeilla kasvajilla on enemmän henkilöstöä

Tutkimuksen tuloksista ilmenee, että nopeasti kasvavissa yrityksissä on huomattavasti enemmän henkilöstöä kuin hitaammin kasvavilla. Vendep Capitalin sijoitusjohtaja Timo Felin muistuttaa, että menestyvä yritys tarvitsee osaajia tuotekehityksen ohella myös myyntiin ja markkinointiin.

“On kuvaavaa, että kun osa yrityksistä on panostanut myyntiin ja markkinointiin yli 70% liikevaihdosta, tulokseksi on saatu liikevaihdon kolminkertaistuminen”, Felin sanoo.

 

Tutkimukseen vastanneiden yritysten henkilöstön koostumus. Kuva: State of SaaS 2020 -tutkimus/Ohjelmisto- ja e-business ry & Vendep Capital

 

Roiha painottaa myös suomalaisen insinööriosaamisen merkitystä. Hänen mukaansa tutkimus osoittaa, että suomalaisen insinöörin panos aikaansaa huomattavasti suuremman tuottavuuden nousun kuin kansainvälisesti keskimäärin. Olisi tärkeää, ettei teknologia-aloilla vallitseva osaajapula jarruta kasvua liian pitkään.

Teknologia-alojen osaajapula Suomessa on ollut jo pitkään tiedossa, se on meille paha kasvun jarru.”

”Teknologia-alojen osaajapula Suomessa on ollut jo pitkään tiedossa, se on meille paha kasvun jarru. Tämä tutkimus kuitenkin alleviivaa aivan erityisesti, miten suuri kansallinen hyöty saataisiin nykyistä laajemmalla insinöörien koulutuksella. Loisimme parasta mahdollista kasvupotentiaalia yrityksille ja sitä kautta todellista kasvua ja hyvinvointia Suomeen. Toivon hartaasti, että tämä valttimme näkyy ja muistetaan myös hallituksen budjettiriihessä. Näin rahamme riittäisivät tulevaisuudessa myös koronan aiheuttamaan kansalliseen jättilaskuun”, viestittää Roiha.

Suurin osa vastaajista pyrkii Eurooppaan

80 prosenttia kaikista tutkimukseen vastanneista yrityksistä ja 82 prosenttia kovimmista kasvajista kertoi pyrkivänsä Euroopan markkinoille seuraavan 2 vuoden aikana. Sitä vastoin halukkuus kaukomarkkinoille lähtöön on vähentynyt.

Vuoden 2019 tutkimuksessa jopa 78 prosenttia vastaajista nimesi tavoittelevansa Pohjois-Amerikan markkinoita, mutta tänä vuonna vastaava luku oli 50 prosenttia. Tutkimuksen toteuttaneet uskovat, että kiinnostuksessa tapahtuu selvä elpyminen, kunhan koronapandemian aiheuttama epävarmuus hälvenee. 

 

State of SaaS 2020 -tutkimuksen tulokset voi ladata www.saasfinland.fi-sivustolta