Haluaisitko oppia koodaamaan? Kenties nyt olisi hyvin aikaa tutustua tekoälyn tai ohjelmistorobotiikan mahdollisuuksiin?

Mikäli vastaus on kyllä, mutta kokonaisen tutkinnon suorittaminen ei ole tähtäimessä, löytyy verkosta lukuisia mahdollisuuksia laajentaa omaa osaamistaan. Tähän artikkeliin on koottu joitakin it- ja ohjelmistoalan verkkokursseja aihealueittain. Suurimman osan suorittaminen on mahdollista aloittaa jo kevään ja kesän aikana.

Ohjelmointi

Ohjelmoinnin MOOC löytyy Helsingin yliopiston kaikille avoimesta tarjonnasta. Kurssi alkaa alkeista, joten aiempaa ohjelmointiosaamista ei vaadita. Käytettävä ohjelmointikieli on Java, ja omaan tahtiin suoritettavaa versiota voi tehdä näillä näkymin vuoden 2020 loppuun asti.

CampusOnline kokoaa yhteen Suomen ammattikorkeakoulujen verkko-opintotarjonnan. Ensi kesän kurssien ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä ja tarjolla on ainakin ohjelmoinnin perusteet C/C++ -ohjelmointikielillä ja olio-ohjelmointia Javalla. Toteutukset ovat maksuttomia kaikille AMK- tai YAMK-tutkintoa opiskeleville ja vain osalle kursseista voi ilmoittautua avoimen ammattikorkeakoulun kautta.

Viidessä kaupungissa toimiva koodikoulu Kodarit tarjoaa koodausopetusta sekä lapsille että aikuisille. Koronaviruksen takia kevään opetus siirtyi verkkoon, joten nyt kursseille pääsee osallistumaan helposti mistä päin Suomea tahansa. Tarjolla on muun muassa kuuden tunnin kokeilukurssi, jossa ohjelmoinnin alkeisiin tutustutaan Python-kielen avulla. Päivän aikana ehditään koodata matkakohteiden arvosteluohjelma. Toteutuksia järjestetään vielä toukokuussa. 

Tekniikan alan verkostoyliopisto FITech tarjoaa maksuttomia yliopistokursseja sekä aikuis- että tutkinto-opiskelijoille. Ensi kesän kurssihaut käynnistyivät maaliskuun lopussa ja mukana on iso kattaus ICT-opintoja. Oman pelin kehittämisestä kiinnostuneille tarjolla on esimerkiksi LUT-yliopiston järjestämä Peliohjelmoinnin alkeet Unitylla -verkkokurssi.

 

Tekniikan alan verkostoyliopisto FITech tarjoaa myös ensi kesänä monipuolisen kattauksen ICT-alan verkko-opintoja. Kuva: kuvankaappaus FITechin verkkosivuilta.

 

Tekoäly ja koneoppiminen

Elements of AI, Helsingin yliopiston historian suosituin kurssi ei juuri esittelyjä kaipaa. Kaikille avoin ja maksuton verkkokurssi pureutuu muun muassa koneoppimiseen, neuroverkkoihin ja tekoälyn käytännön sovelluksiin

Tekoälyn perusteita ja sovelluksia on Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston kurssi, jossa tutustutaan tekoälyn käyttökohteisiin. Kuuteen teemaan jaetussa kurssissa kurkistetaan esimerkiksi luonnollisen kielen analytiikkaan ja tekoälyn hyödyntämiseen kyberuhkien havaitsemisessa.

Machine learning with Python on FITechin ICT-opintotarjonnan suosituin kurssi, jolla Pythonilla toteutettavien koodausharjoitusten kautta opitaan käyttämään tyypillisimpiä koneoppimisen menetelmiä kuten regressio- ja klusterointimenetelmiä. Aalto-yliopiston järjestämän kurssin seuraava toteutus on kesällä ja hakuaika päättyy jo parin päivän päästä 27.4.2020. 

Turun yliopiston Tekoälyakatemian monitieteinen tekoälyn opintokokonaisuus on tarjolla myös avoimen yliopiston kurssivalikoimassa. Syksylle 2020 on suunnitteilla ainakin tekoälysovellusten tietoturvaa käsittelevä MOOC.

Webkehitys

Full Stack open 2020 on Helsingin yliopiston maksuton ja kaikille avoin verkkokurssi, jolla perehdytään JavaScriptillä tapahtuvaan moderniin websovelluskehitykseen. Opiskelija pääsee ottamaan haltuun Reactin ja Node.js:n lisäksi myös muun muassa TypeScriptin perusteita. Full Stack Openia voi suorittaa omaan tahtiin joko 3, 5 tai 8 opintopisteen laajuisena aina 10.1.2021 asti. Kuitenkin kurssin täydessä laajuudessa sekä siihen liittyvän harjoitustyön suorittaneet opiskelijat pääsevät halutessaan työhaastatteluun kurssin yhteistyökumppaneille.

 

Helsingin yliopiston kaikille avoin ja maksuton Full Stack Open -verkkokurssi on kerännyt kehuja sosiaalisessa mediassa. Kuva: kuvankaappaus kurssin verkkosivuilta.

 

Vaasan yliopiston Web-teknologiat-kurssille voi ilmoittautua niin ikään FITechin kautta. Kurssilla pääsee toteuttamaan web-pohjaisen käyttöliittymän taustapalveluineen. Tutuksi tulevat muun muassa Java ja Angular.

Helsingin yliopisto tarjoaa myös maksuttoman Web-palvelinohjelmointi Javalla MOOCin. Seitsemästä tehtäväsarjasta koostuva kurssi edellyttää ohjelmoinnin ja tietokantojen perusteiden hallintaa. Kurssiin kuuluvassa ohjelmointiprojektissa luodaan ansioluettelo- ja työntekijähakusovellus.

Ohjelmistorobotiikka

Jyväskylän yliopisto tarjoaa Johdatus robotiikkaan -verkkokurssin, jonka yhtenä teemana on ohjelmistorobotiikka. Kurssi käsittelee robotiikkaa kuitenkin laajemmasta perspektiivistä, joten osallistuja saa samalla perustiedot muun muassa teollisuusroboteista ja tekoälystä robotiikassa.

Ohjelmistorobotiikka käytännössä löytyy Savonia-ammattikorkeakoulun kesän opintotarjonnasta ja osallistumaan pääsee myös avoimen AMK:n kautta. Kesäkuussa alkavan opintojakson aikana opiskelijat muun muassa suunnittelevat ja testaavat oman ohjelmistorobotin toimintaa UiPath Studion avulla.

Ohjelmointiopintoja ulkomaisilla verkkosivuilla

Codecademyn kurssikatalogista löytyvät kaikki yleisimmät ohjelmointikielet sekä erilaisia opintokokonaisuuksia muun muassa datatieteisiin ja web-kehitykseen liittyen. Ilmaiseksi saa käyttöönsä 180 tuntia opetusmateriaaleja. Codecademyllä on myös oma YouTube-kanava.

freeCodeCampin tutoriaalien avulla ohjelmointia voi opetella ilmaiseksi. Myös freeCodeCamp tarjoaa laadukkaita opetusvideoita YouTubessa.

Aloittelijalle voi suositella myös w3schoolsin materiaaleja ja lyhyitä harjoituksia. Sivuilta löytyy esimerkiksi ohje ensimmäisen Raspberry Pi -projektin läpivientiin.