Facebook-kaverini Aki Vänni julkaisi face-seinällään tällä viikolla matematiikkapähkinän, joka keräsi harvinaisen suuren huomion.

Harvinaisen haastava pähkinä kirvoitti hetkessä yli 200 kommenttia Vännin somepiiriltä:

 

Silmiinpistävää oli erityisesti se, että ihmiset tuntuivat saavan harvinaisen erilaisia vastauksia matematiikkapähkinään, jolla on luonnollisesti vain yksi oikea vastaus. Tehtävän ratkaisu vaatiikin harvinaisen korkeaa älykkyysosamäärää ja tarkkoja silmiä.

Laitoin haasteen kokeeksi erääseen Whatsapp-ryhmään ja totesin saman, tämä on yllättävän paha. ”Yksinkertainen” laskutehtävä riivaa jopa diplomi-insinöörejä!

”Tehtävän ratkaisu vaatiikin harvinaisen korkeaa älykkyysosamäärää ja tarkkoja silmiä”

Saatko itse selvitettyä oheisen tehtävän? Ainakin lukijoidemme joukosta löytyy muun muassa monimutkaisten algoritmien suunnittelijoita, eli lähtökohtaisesti mahdollisuuksien ratkaisun saavuttamiseen pitäisi olla hyvät.  Nyt on hyvä sauma testata oma huomiokyky ja haastaa kaverit pieneen älykkyystestiin!

Pahoittelen kuvan laatua, mutta tällä mennään!

Edit. tehtävän oikea vastaus on nyt julkaistu jutun lopussa.

Matematiikkapähkinä

 

Yleisön vastaukset ja oikea vastaus…

Merkkaa oheiseen taulukkoon mielestäsi oikea vastaus. Vastausten kooste ja oikea vastaus päivitetään tähän juttuun ja lähetetään Ite wikin uutiskirjelistalle viikolla kuusi.

Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi tästä.

 

 

Edit 2.2. klo 22:09: vastauksia tuli nopeasti lähes parisataa kappaletta ja kuten voitte nähdä ohesta, hajonta on todella suurta. Otsikon mehustelu ei siis ole ihan tuulesta temmattua…

 

Oikea vastaus

Vastauksia Ite wikin matematiikkapähkinään kertyi kuudessa päivässä 1053 kappaletta.

 

Vastanneista vain 13,9% sai vastauksen oikein, eli oikea kaava kuuluu seuraavasti:

10+10+10=30
5+5+10=20
4+4+5=13
5+(5+4+10)*2=43
Eli lopussa pitää ensinnäkin bongata kertomerkki ja muistaa laskujärjestys. Sitten tulee huomata, että alarivillä on vain yksi kenkä ja yhdet liinat, sekä ukolla kengät jalasssa ja liinat kädessä.
Simple as that!
Ja rehellisyyden nimissä, en minäkään sitä oikein saanut ensimmäisenä yrittämällä!