Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Käytetyimmät sisällönhallintajärjestelmät – WordPress johtaa sivustojen ja Drupal liikenteen määrässä

1.11.2018 - Suvi Lindström - Julkaisujärjestelmät

Verkkokauppasivustojen ykkönen on Shopify

Maailmassa on satoja sisällönhallintajärjestelmiä ja julkaisujärjestelmiä, jotka voidaan jakaa useampaan kategoriaan riippuen siitä, millaiseen käyttötarkoitukseen ne parhaiten sopivat. Kuitenkin yksi CMS  on sivustojen määrällä mitattuna ylitse muiden.

WordPress on ollut jo vuosia suosituin sisällönhallintajärjestelmä ja w3techsin tilaston mukaan sen markkinaosuus kaikista CMS:stä oli lokakuun alussa 59,3 prosenttia. Samalla jo lähes kolmannes maailman internetsivuista on tehty WordPress -pohjalle.

WordPress-julkaisujärjestelmän suosiota selittänee pitkälti alustan ilmaisuus, avoin lähdekoodi, monipuoliset lisäosat sekä helppokäyttöisyys.

Siinä missä Drupal ja Joomla! ovat jääneet lähinnä it-alan ammattilaisten vaativissa toteutuksissa suosimiksi alustoiksi, WordPress on löytänyt käyttäjiä bloggaajista suuryrityksiin.

 

TOP 10 sisällönhallintajärjestelmät markkinaosuuksien mukaan 1.10.2018. Lähde: w3techs

 

WordPressin “sweet spot” asettuu SquareSpacen ja Wixin tyyppisten plug-and-play alustojen ja vaativimpien julkaisujärjestelmien välimaastoon. Miltei mikä tahansa verkkosivustohanke vaatii asiakaskohtaista kustomointia, johon suoraviivaisimmat saittikoneet eivät välttämättä pysty. WordPress tarjoaa lisäksi maailman laajimman Open Source CMS-osaajien yhteisön, joka kykenee kehittämään myös vaativia portaaleja teknologiaan perustuen.

 

“WordPressin “sweet spot” asettuu Wixin tyyppisten plug-and-play alustojen ja vaativimpien CMS:ien välimaastoon”

 

Julkaisujärjestelmiin lasketaan w3techin luokittelussa myös verkkokauppa-alustat. Niistä suosituin oli lokakuun alussa kanadalainen Shopify, jonka markkinaosuus kaikista julkaisujärjestelmistä oli 2,4 prosenttia. Kolmen kärkeen ylsivät myös Magento ja PrestaShop.

Suuret internetsivujen määrät eivät kuitenkaan kerro koko totuutta julkaisujärjestelmien markkinoista. Esimerkiksi yksi laatumedia voi kerätä saitilleen yhtä paljon käyttäjiä kuin sadattuhannet pikkuyritysten webbisivut. W3techin tilastoista käy ilmi, miten julkaisujärjestelmien markkina-asemat muuttuvat, kun tarkastelun lähtökohdaksi otetaan niillä toteutettujen sivujen suosio.

Drupalilla toteutetaan kyllä vähemmän verkkosivuja kuin WordPressillä ja Joomlalla, mutta sen pohjalle tehdyillä saiteilla on selvästi enemmän liikennettä. Myös verkkokauppa-alustojen osalta Shopify ja Magento vaihtavat paikkoja näin tarkasteltuina.

 

Taulukossa on kuvattu kymmenen suosituimman julkaisujärjestelmän markkina-asema perustuen niillä toteutettujen sivustojen suosioon. Mitä ylempänä taulukossa CMS sijaitsee, sitä enemmän sillä toteutetuilla verkkosivuilla on liikennettä. Toisaalta oikealle mentäessä sivujen lukumäärä kasvaa. Taulukon paras sijainti olisi siten oikealla yläkulmassa. Lähde: w3techs 

 

Kolmen suosituimman sisällönhallintajärjestelmän markkinaosuuksissa ei ole tapahtunut 2010-luvulla isoja muutoksia. WordPressin suosiolle ei myöskään ennusteta loppua ja useissa lähteissä arvellaan, että vuoden 2020 lopussa jo noin 35 prosenttia kaikista internetsivuista hyödyntää juuri WordPressia.

 

 

WordPressin, Joomlan ja Drupalin markkinaosuuksien kehitys 2010-luvulla. Lähde: w3techs

 

 

Tutustu Sisällönhallinta- ja julkaisujärjestelmien kehittäjäyrityksiin klikkaamalla teknologian nimeä.

1.WordPress 2. Drupal  3. Sharepoint, 4. Liferay 5. Episerver 6. Joomla, 7. Django CMS  8. Concrete5.

Tutustu Sisällönhallinta- ja julkaisujärjestelmien suunnitteluun liittyviin referensseihin klikkaamalla teknologian nimeä.

1.WordPress 2. Drupal 3. Sharepoint 4. Liferay 5. Episerver

6. Joomla 7. Django CMS 8. Concrete5

 

Lähteet: w3techsin tilastot julkaisujärjestelmien markkinaosuuksista vuonna 2018 , markkinaosuuksien kehityksestä ja markina-asemista sivujen suosion perusteella

Muita julkaisuja

Johannes Puro - Markkinointi
Top 150 katsotuimmat it-konsultti- ja ohjelmistoyritykset Ite wikissä vuonna 2019
Suvi Lindström - Mimmit koodaa -ohjelma
Mimmit koodaa -ohjelma laajenee valtakunnalliseksi – naisia kaivataan kipeästi it- ja ohjelmistoalalle
Suvi Lindström - Talouden ja hankinnan tila 2020 -kyselytutkimus
Talouden ja hankinnan tila 2020
Veera Kujansuu - Sosiaalinen media
WhatsApp on rikkonut kahden miljardin käyttäjän rajan
Veera Kujansuu - Tietoturva
F-Securen Identity Theft Checker auttaa testaamaan, oletko joutunut tietovuotojen uhriksi
Suvi Lindström - Asiakaskokemus
HubSpot tarjoaa yhden alustan asiakaskokemuksen rakentamiseen
Veera Kujansuu - Digitalisaatio
ApuaDigiin -verkkopalvelun työkalut ja menetelmät edistävät PK-yritysten digitalisaatiota
Veera Kujansuu - Tapahtumat
Tulevaisuuden tuotekehitys 2020 yhdistää tuotekehityksen ammattilaiset yli siilojen
Suvi Lindström - SmoothTeam
SmoothTeamin avulla tiimin jäsenet oppivat tuntemaan toistensa vahvuudet ja ymmärtämään erilaisuutta
Lataa lisää