Hanna Stoltin tie on vienyt Hankenilta it- ja liiketoimintakonsultiksi, samaan aikaan hyvinvointivalmentajaksi kouluttautuen, suosittua ruokablogia kirjoittaen ja onpa Hanna ehtinyt julkaista jo kolme keittokirjaakin.

Stolt ei tunnu malttavan pysähtyä kovin pitkäksi aikaa, vaan nauttii liikkeestä – siitä, että asiat muuttuvat ja edistyvät jatkuvasti. Äitiyslomallakaan Stolt ei pysähtynyt, vaan toimi samalla verkkosivuja ja markkinointia suunnittelevana yrittäjänä.

Viimeiset kolme vuotta Stolt on toiminut Wunderilla Key Account Managerina vastaten Altian asiakkuudesta.  

– Altian hanke käynnistyi pienenä projektina ja ajattelinkin silloin että jes, pieni kompakti projekti – toisin kuin aiemmat jättiasiakkuuteni. Homma lähti liikkeelle pienestä, mutta hanke on kasvanut vuosien saatossa, ja yhdessä asiakkaan kanssa ollaan jatkettu eteenpäin ketterästi uusia sovelluksia kehittäen, Stolt kertoo.

Samaan aikaan kun uusia palveluita on syntynyt, myös olemassa olevien täytyy kehittyä, mikä on taannut sen, että Stoltilla on riittänyt työsarkaa.

“Tykkään olla liikkeessä ja haluan tuntea, että asiat edistyvät”

– Olen kyllä tyyppinäkin sellainen, että tykkään olla liikkeessä ja haluan tuntea, että asiat edistyvät. Omaa reseptiikkaa voi aina hioa ja parantaa, työrutiineja voi jatkuvasti kehittää ja salillakin pitäisi aina saada vielä vähän enemmän ylös penkistä, Stolt nauraa.

Onneksi Stoltin jatkuvan parantamisen filosofia istuu hyvin Wunderin käyttämään ketterän kehityksen malliin, joka sekin perustuu metodiseen hiomiseen ja parantamiseen.

Samaan aikaan kun miljoonia maksaneiden it-projektien epäonnistumisia puidaan mediassa, ohjelmistokehityshankkeissa onnistuminen ei saa samalla lailla palstatilaa.

Me teemme jälleen poikkeuksen ja haastattelemme Stoltia, joka uskoo Altian ja Wunderin löytäneen yhteistyössään ketterän kehityksen kulmakivet.

Wunder on toteuttanut Altialle kymmenen verkkosovellusta kolmessa vuodessa. Viimeisimpänä kehityshankkeena toukokuussa 2018 avattu Nordicspirits.com – Altian uunituore verkkokauppa, joka avaa pohjoismaisten alkoholijuomien myyntikanavan Saksaan.

 

Ketterän kehityksen kulmakivet

Hanna Stoltin mukaan ketterässä yhteistyössä olennaista on molemminpuolinen avoimuus ja luottamus. Jos asiakas kertoo avoimesti, miksi kumppani on valittu ja mitä suunnitelmia tulevaisuus sisältää, se helpottaa myös digikumppanin resursointia sekä oikeiden päätösten ja linjausten tekemistä heti alusta saakka.

– Mitä parempi näkyvyys kehityskumppanilla on asiakkaan puolelle, sitä fiksummin kokonaisuutta pystytään yhdessä suunnittelemaan. Kun asiakas tarjoaa perspektiiviä, hän antaa samalla parhaan lähtökohdan heidän palveluidensa kehittämiseen.  

“Ei minulla ole mitään piiloagendaa asiakkaan suuntaan, että pitäisi myydä x-kappaletta lisenssejä”

Stolt vertaa liikekumppanuutta parisuhteen rakennukseen, jossa voi pelata avoimin tai suljetuin kortein.

– Ei minulla ole mitään piiloagendaa asiakkaan suuntaan, että pitäisi myydä x-kappaletta lisenssejä. Ennemminkin koen, että vedän ikään kuin omaa liiketoimintaa, jonka tavoitteet luodaan yhdessä asiakkaan kanssa, Stolt määrittelee.

Ketterä kumppanuus elää jatkuvasti ja vaatii molemmilta osapuolilta sopeutumiskykyä. Samalla kun keskisuuret ohjelmistotalot ovat vyöryneet digitalisoimaan yrityksiä eri toimialoilla, ne ovat nousseet usein keskeiseen rooliin ketterien toimintamallien luonnissa ja kulttuurin uudistamisessa laajemminkin.

Esimerkiksi Slack on jalkautettu ohjelmistoprojektien myötä moniin organisaatioihin ja levitetty sitä kautta myös softaprojektien ulkopuolisiin toimintoihin. Näin syntyy aihekohtaisia tietopankkeja ja ajatushautomoita jatkuvasti työn keskeyttävien sähköpostiviestien sijaan.

“Tärkeintä on aloittaa tekeminen”

– Ketterän tekemisen kulttuuria ei voi pakkosyöttää organisaatioon, vaan sen täytyy kasvaa projektin kautta. Tärkeintä on aloittaa tekeminen ja muotoilla sopiva malli yhdessä jatkuvan palautteen kautta, Stolt jäsentää

Digitaalisten palveluiden toteutukseen liittyy vahvasti uusien toimintamallien hakeminen liiketoiminnan ja prosessien kehittämiseksi.

– Altia on toivonut avoimesti, että heidän maailmansa saa “räjäyttää auki” ja hullujakin ideoita heittää. Välillä asiakas pääsee sitten ampumaan niitä alas liian lennokkaina, välillä taas me joudumme rauhoittelemaan tahtia. Joka tapauksessa meidän projekteille on tyypillistä, että emme toteuta vain näyttäviä kotisivuja, vaan toteutuksissa on aina vahva liiketoiminnallinen kulma ja haemme aina sivuston tuottamaa lisäarvoa asiakkaalle, Stolt kuvaa.

Esimerkiksi Altialle on alusta asti kehitetty liiketoiminnallista kokonaisuutta, mikä on Stoltin mukaan kriittistä oikeiden kehitysratkaisuiden löytämiseksi.  

– Ei norsunluutornissa istumalla voi toimia aktiivisen bisneksen kehittäjän roolissa. Me haluamme tuoda ideoita pöytään jo ennen kuin asiakas on ehtinyt pyytää niitä.

Wunderin ja Altian kumppanuudessa on päästy tilanteeseen, jossa digikehityksen ydintiimi on pysynyt melko samana, vaikka resurssien määrä on elänyt matkan varrella tarpeen mukaan. Ideoita ja osaamisia haetaan kuitenkin organisaatioiden sisältä edelleen tilanteen mukaan.

“Aina pitäisi miettiä, että mitä annettavaa kullakin kehittäjällä olisi asiakasyritykselle”

Jos järjestelmä vaatii esimerkiksi kuvatiedostojen käsittelyä, kehittäjien joukosta kannattaa kaivaa se valokuvauksen harrastaja mukaan. Parhaat palvelut syntyvät, kun tekijällä on henkilökohtainen kiinnostus aihetta kohtaan.

– Aina pitäisi miettiä, että mitä annettavaa esimerkiksi kullakin kehittäjällä olisi asiakasyritykselle. Tottakai ihmisille syntyy voimakkaampi omistajuus, kun he pääsevät rakentamaan asiakkuutta pitkäjänteisesti. Parhaimmillaan yhteistyökumppanuus on niin tiivistä, että työtä tehdään ikään kuin kollegoina, vaikka ollaankin tilaaja ja toimittaja, Hanna Stolt sanoo.

Miten tällaiseen tilanteeseen päästään, sitä on kuulemma mietitty niin Altialla kuin Wunderillakin.

– Ollaan pohdittu yhdessäkin, mikä tässä on toiminut niin hyvin. Ainakin meillä on persoonallisuudet ja henkilökemiat kohdanneet todella hyvin. Myös kommunikaatiokynnys on todella matala, eli voimme olla toisiimme yhteydessä mistä vain, eikä uusia ideoita esiteltäessä tarvitse pelätä mokaamista. Osa on tietysti tuuriakin. Jos käytetään parisuhde-esimerkkiä, niin pitää olla vähän hyvää tuuria, että löydät sen oikean, ja sen jälkeen tahtoa ylläpitää hyvää suhdetta, Stolt sanoo.

Hän lisää kuitenkin perään, että on utopiaa, että kaikki tulisi aina menemään täydellisesti.

– Mutta kun halutaan edetä pitkä matka yhdessä, niin silloin ei voi olla mutinaa selän takana, vaan avoimet kortit. Avoimuuden ja luottamuksen kautta vaikeimmatkaan asiat eivät ole lopulta niin vaikeita ja yhdessä löydetään toimivat ratkaisut. Molemmissa päissä pitää olla tekemisen meininki – halua menestyä ja kehittyä, ja mennä eteenpäin, Stolt päättää.

 

Wunderin ite wiki -profiili
Wunderin kotisivut

 

Onko yrityksellänne mielenkiintoinen juttu kerrottavaksi, ohjelmisto esiteltäväksi tai osaava digitalisaation asiantuntija haastateltavaksi? Ole yhteydessä ite wikin toimitukseen johannes.puro@itewiki.fi, niin tehdään artikkeli!