Digitalist Networkin somedraamojen saaga sai jälleen jatkoa joulun alla, kun Digitalist Groupin ja Networkin toimitusjohtaja Ville Tolvanen erotettiin “digitalist – asiantuntijasta vaikuttajaksi” facebook-ryhmän admineista. Samalla ryhmän nimi muutettiin muotoon “Asiantuntijasta vaikuttajaksi”

Ryhmässä on tällä hetkellä 1700 jäsentä, jotka keskustelevat digiajan vaikuttajana ja asiantuntijana toimimisesta.

Toimitusjohtajalle “potkut” antoi ryhmän perustaja, sarjayrittäjä ja konsultti Jukka Ala-Mutka, joka kuvaa itseään Linkedin-profiilissaan muun muassa intohimoiseksi uuden liiketoiminnan kehittäjäksi. Itse asiassa Ala-Mutkan toimintakenttä olisi hyvin lähellä Tolvasta, jos tämä toimisi edelleen yrittäjänä.

Ala-Mutka avaa päätöstään Tolvasen alentamisesta näin:

 

Myös muut ryhmäläiset ihmettelivät Tolvasen, sekä ryhmän kolmannen adminin, Johanna Lehtosen alentamista, sekä viestiketjujen sulkemista.

Tolvanen kommentoikin tällaiseen kyselyyn tuoreeltaan toteamalla, että “Näin toimii vain tyranni” ja että ”Tässä on hyvä esimerkki Jukka Ala-Mutka tavoitteista. vain hän määrittelee, mistä, kuka ja miten keskustelee”.

 

Tällaiset ”Asiantuntijasta vaikuttajaksi”-tyyppiset someryhmät toimivat lähinnä sisältöjen jakamisen ja keskustelujen avaamisen alustoina ilman sen konkreettisempaa toimintamallia. Siksi onkin outoa, ettei mahdollisia haasteita ja toiveita ryhmän kehityksestä tuotu avoimesti keskusteluun Ala-Mutkan toimesta.

Muiden perustajien erottaminen admin-statukselta on tietoisesti provosoiva liike, jonka seuraus, eli loukkaantuminen, on ollut varmasti tiedossa. Tällä lähestymistavalla neuvottelut menevät taatusti jumiin kuin Jerusalemissa konsanaan.

Ville Tolvanen vastasikin Ala-Mutkan liikkeeseen vielä myöhemmin dramaattisen tummasti kuvitetussa viestissään.

 

”Eilisen tapahtumat saivat minut pohtimaan ihmisen itsekkyyttä, ahneutta ja vallanhimoa. Unohdamme saamamme avun ja asiat kun mielemme huutaa itsellemme lisää”, Tolvanen sanaili viestissään.

Kaiken hyvän lisäksi Tolvanen on kirjoittanut juuri Jarkko Kurvisen ja Tom Laineen kanssa kirjan Henkilöbrändi – Asiantuntijasta vaikuttajaksi.

Ala-Mutkan on täytynyt tiedostaa kirjan hiljattainen julkaisu kaapatessaan saman nimisen ryhmän haltuunsa. Hän on luonut tilanteen, jota voisi kuvata vähintäänkin ärsyttäväksi Tolvasen kannalta.

Kuka siis on todellinen ”asiantuntijasta vaikuttajaksi” kuningas?

Myöhemmin Tolvanen varoitti Digitalistin toisessa, noin kymmenen tuhannen jäsenen facebook-ryhmässä Jukka Ala-Mutkasta, joka toimii Tolvasen mukaan itsevaltiaan elkein. ”Varoituksen sana tällaisesta epämääräisestä liikkujasta”, Tolvanen sanaili

Milja Köpsi taisi saada suurimman suosion viestiketjuissa, joissa voittaja lasketaan tykkäysten määrillä. “Ihan oikeasti, aikuiset miehet, nyt se netti kiinni”, Köpsi ohjeisti riitapukareita.

 

Kaikki lienevät yhtä mieltä siitä, että keskustelun taso ja Jouluviikolle ajoitettu agressiivinen efortti ryhmän toimintamallin muotoilemiseksi ei ollut kovin onnistunut. Varsinkin kun ryhmän otsikossa puhutaan asiantuntijuudesta ja vaikuttamisesta digiaikana.

Moni onkin kaivanut popcornit esiin ja siirtynyt nauttimaan viestinnältään Seitsemän päivää-tasoisesta some-uroiden ottelusta, jossa voittajan ratkaisee se, kenen henkilöbrändi on kärsinyt taistossa vähiten.

Mistä Digitalist kaappauksessa oikein on kyse?

Kun aikuiset miehet taistelevat someryhmien valtiuudesta, moni ihmettelee mistä oikein on kyse? Parhaimmillaan kilpailu ryhmien kuninkuudesta on herättänyt muistoja Irc-kanavien kaappauksista aikanaan.

 

Digitalist- asiantuntijasta vaikuttajaksi facebook-ryhmä on perustettu aikana, jolloin Digitalist viittasi ennen kaikkea löyhästi määriteltävään digi-aktiivien verkostoon ja seminaarisarjaan, Digitalist Networkiin.

Kun Ville Tolvanen myi konsulttiyrityksensä omistaman Digitalist Network-toiminimen Ixonosille, Digitalist-termin merkitys muuttui pakosti – vaikka Tolvanen usein sanookin, että mikään ei ole muuttunut.

Digitalist viittaa siis nykyään myös entiseen it-pörssiyhtiö Ixonosiin,  joka tavoittelee voittoa Tolvanen toimitusjohtajanaan.

Osa Digitalisteista siis tuottaa koodia Tolvasen palkkalistoilla, eikä ole näistä someryhmistä kuullutkaan.

Samaan aikaan Digitalistin someryhmät taas pursuavat erilaisia digiyrittäjiä ja digimarkkinoinnin aktiiveja, joilla ei ole mitään kytköstä Ixonos-Digitalistiin.  

Osa henkilöistä ei välitä käydäänkö keskustelua pörssiyhtiön vai löyhän verkoston nimissä.

On kuitenkin päivänselvää, että vanha verkosto, jonka jäseniä ja kirjoituksia esitellään nykyään Digitalist Groupin omistamilla sivuilla, ei voi haluta kokonaisuudessaan nykyään Ixonokseen viittaavan Digitalist-brändin alla toimia. 

Monista on tuntunutkin oudolta, että pörssiyhtiö markkinoi näitä perinteisiä ja usein kilpailijoiden leivissä työskenteleviä tai yrittäviä digitalisteja omilla sivuillaan ja oman brändinsä alla. Verkossa onkin nähty useita julkisia pyyntöjä omien tietojen poistamiseksi Digitalistin sivuilta.

Esimerkiksi allekirjoittaneen voi bongata osana Digitalistia pörssiyhtiön verkkosivuilta, joskin valokuvani on korvattu Digitalist-logolla ilmeisesti sen seurauksena, että kuvatiedostot ovat pudonneet johonkin sivujen uudistuksessa. 

Ajatellaan että vaikkapa Aktia pankki perustaisi ryhmän nimeltä “Aktia Network – pankkimaailman lyömättömät gurut”. Suostuisiko vaikkapa Björn Wahlroos kantamaan ryhmää omilla sisällöillään ja henkilöbrändillään? Ei tietenkään.

Entä jos Wahlroos kutsuisi muiden pankkien vaikuttajat keskustelemaan omalle finanssivaikuttajien kanavalleen? Tällä kertaa menestys olisi taattu.

Digitalist-esimerkissä suunta on päinvastainen: Ala-Mutka on ollut valmis rakentamaan someryhmää kilpailevan konsultin, eli tolvasen omistamalla brändillä, mutta ei ole valmis työskentelemään pörssiyhtiön eteen.

Hän on siis niellyt Tolvasen aiemmat lupaukset avoimesta ja yhteisöllisestä verkostosta, jota ajaa puhdas halu digitalisaation edistämiseen ja jäänyt puille paljaille kun koko kuvio myytiin eteenpäin. Ja tänä Jouluna mitta tuli täyteen.

Vaikka keskustelu voi näyttäytyä monelle ulkopuoliselle naurettavana, Digitalistin haaste on mielenkiintoinen. Se nimittäin asettaa meidät perustavanlaatuisten kysymysten äärelle verkostomaisesta toiminnasta ja myös yritysbrändin rakentamisesta.

”Somepöhinän luonti on helppoa, mutta digitaalisen palvelun tai verkostomaisen toiminnan määrittely vaativaa”

Pitäisi olla itsestäänselvää, että verkoston toiminta pitää määritellä yhteisön toimesta, tai hyväksyttää sillä, ja että ainoa mahdollisuus saada verkosto toimimaan, on avoimesti viestitty ja kaikkia tasapuolisesti kohteleva toimintamalli. 

Ymmärtääkseni juuri tämä on se, mitä Ala-Mutka ajaa takaa. Hän vain ajoi agendansa niin agressiiviella tavalla läpi, että se herättää muistoja Perussuomalaisten taannoisesta hajoamisesta. 

Myös Tolvanen ja Lehtonen ovat sittemmin eronneet alkuperäisestä Digitalist asiantuntijasta vaikuttajaksi -ryhmästä ja Lehtonen perustanut uuden tilalle:

Ville Tolvasen täytyy myös katsoa peiliin siltä osin, että Digitalistin toimintaa ei ole vieläkään määritelty ymmärrettävästi. On tietysti aika noloa, että pörssiyhtiön nimissä toimiva ryhmä voidaan kaapata ja toimitusjohtaja potkia pois adminin paikalta riviedustajaksi.

Perinteisen Digitalist Networkin toimintamalli voidaan nähdäkseni edelleen tiivistää oheiseen kuvaan:

Aika harva pörssiyhtiö päästäisi kenet tahansa kilpailijan tai somehörhön kirjoittamaan sivuilleen blogiartikkeleita ja näyttäytymään oman brändinsä alla. Pahimmassa tapauksessa potentiaalinen asiakas valahtaa kilpailijalle Digitalistin sivuilta, tai täysin emoyrityksen tarjonnasta poikkeavaa substanssia (tai ajatusmaailmaa) edustava henkilö yhdistetään Digitalistiin.

Tai ”Digitalisti” saa tarpeekseen ja potkaisee pörssiyhtiön toimitusjohtajan ulos omasta ryhmästään.

Somepöhinän luonti on helppoa, mutta digitaalisen palvelun tai verkostomaisen toiminnan määrittely vaativaa.

Digitalist Group ja Network joutuvatkin palaamaan nöyrästi lähtöruutuun ja määrittelemään huolella myös kaksi jälkimmäistä, aivan kuten Jukka Ala-Mutka pyytää. 

Ei vähiten siksi, että niiden pitäisi olla yrityksen ydinosaamista.

Ala-Mutkalla taas on täysi työ kerätä joukot taakseen. Tolvasen tasoista joukkojen villitsijää ja sosiaalisen ryhmän ylläpitäjää ei nimittäin löydy Suomesta toista. Ei voi olla Digitalistia ilman Tolvasta.

 

Retwiittaa tästä artikkelista kertova twiitti twitterissä tai kommentoi Linkedinissä.

 

Lue myös 

Miten Digitalist Network toimii ja miksi verkosto käänsi selkänsä Ville Tolvaselle

Digitalist Group ite wikissä

Digitalist Groupin kotisivut

 

Kirjoittaja Johannes Puro – seuraa twitterissä