Haaste on tuttu: kentällä oleva henkilö kaipaa asiantuntijan apua, koska ei syystä tai toisesta pysty itse selvittämään tehtävää, kuten laitteen huoltoa, tarkastusta tai asennusta.

– Tarve ei ole alaspesifi, mutta ensimmäiset käyttökohteet ovat löytyneet teollisuudesta, sekä rakennus- ja kiinteistöalalta, kertoo Mikko Luukkonen lisätyn todellisuuden ratkaisuihin keskittyvästä Softability Studiosta.

Miten lisätty todellisuus tukee huolto- tai asennusprosessia?

Luukkonen avaa etätuen tarvetta ja lisätyn todellisuuden hyödyntämistä esimerkkien avulla:

– Vaikkapa huoltohenkilöllä voi loppua osaaminen, eikä manuaalien kantamiseen ole mahdollisuutta tai oikean ohjeen löytämiseen kuluu liikaa aikaa. Laite voi olla myös aivan uusi, jolloin tarvittu osaaminen löytyy ainoastaan laitevalmistajan organisaatiosta, Luukkonen avaa.

Teknologia mahdollistaa neuvonnan live-videon välityksellä

Nykyteknologia mahdollistaa live-videon välityksellä tapahtuvan etäneuvonnan, jossa kentällä oleva työntekijä voi olla reaaliaikaisessa videoyhteydessä asiantuntijaan ja välittää videokuvaa siitä, mitä parhaillaan näkee.

– Tehtävän suorittajalla on kentällä mobiili- tai puettava laite, kuten älylasit. Yhteyden toisessa päässä, vaikkapa toisella puolella maailmaa, on asiantuntija, jolla on portaali etäneuvontaan. Asiantuntija näkee portaalin kautta live-videokuvan välityksellä tilanteen kentällä, ja hän voi piirtää ohjeet suoraan videokuvaan työntekijälle ja keskustella tämän kanssa ratkaisusta.

Kun asiantuntija visualisoi työohjeet lisätyn todellisuuden avulla suoraan kohteeseen, kentällä oleva henkilö pystyy suorittamaan tehtävän nopeammin ja laadukkaammin kuin ilman visuaalisia ohjeita.

– Ohjeena voi olla esimerkiksi: “Aloita tästä, tee seuraavaksi tämä ja muista varoa tuota” tai ”Avaa nämä osat ja lisää osa X työkalupakista laitteen kohtaan Y”. Merkinnät ja ohjeet näkyvät kohteessa mobiililaitteen ruudulla tai älylasien näkökentässä, ja työntekijä pystyy selaamaan eri ohjeiden välillä ja palaamaan niihin myöhemmin uudelleen.

 

 

Tyypillisesti ohjeet ovat piirtotyökaluilla tehtyjä merkintöjä kuvan päälle, mutta myös tekstiohjeiden, dokumenttien (esimerkiksi ohjeet ja manuaalit), kuvien ja 3D-mallien lähetys ja selaus onnistuu kätevästi.

Lähitulevaisuudessa lisätyn todellisuuden avulla asennettavan tai huollettavan kohteen 3D CAD-malli voidaan myös sijoittaa fyysisen laitteen päälle automaattisesti, puhutaan kohteiden jäljittämisestä (eng. object tracking). Tätä kohteen 3D-mallia animoimalla voidaan työohjeet esittää erittäin helposti ymmärrettävässä muodossa, ikään kuin hologrammin tyyppisenä kuvana. Ohjeet leijuvat ilmassa riippumatta siitä, mistä kulmasta kohdetta katsotaan.

Mobiilin tai älylaseilla tuetun työnohjauksen taustalla älykäs asiantuntijaportaali

Tärkeä kilpailutekijä etänä tehtävässä työnohjauksessa on älykäs asiantuntijaportaali, joka välittää oikeat ongelmat ratkaistavaksi oikeille henkilöille automaattisesti.

– Jos tietyn laitteen tuntemusta vaativia huoltotehtäviä on toteutettu aiemmin VIESTI-etätukiratkaisun tukemana, asiantuntijaportaali osaa yhdistää tapauksen oikealle asiantuntijalle etäneuvontakutsun metatietojen avulla, Luukkonen kuvaa. Samalla työprosesseista kertyy analytiikkaa, jolla huoltoprosessia voidaan ohjata jatkossa entistä tarkemmin.

”Työprosesseista kertyy analytiikkaa, jolla huoltoprosessia voidaan ohjata jatkossa entistä tarkemmin”

Teknisesti asiantuntijaportaalin taustalla on avoimen lähdekoodin WEB Real-Time Communications (RTC)-kirjasto, joka tarjoaa selaimille ja mobiilisovelluksille kyvyn reaaliaikaiseen kommunikaatioon. Lisätyn teknologian toteutuksissa hyödynnetään myös konenäköohjelmistokirjasto Vuforiaa, joka mahdollistaa muun muassa live-videokuvaan piirtämisen ja kohteiden jäljityksen 3D CAD-mallin perusteella.

– Tarvittaessa toteutus räätälöidään ja integroidaan asiakaskohtaisesti, jolloin asiakas saa omannäköisensä järjestelmän, Mikko Luukkonen kertoo.

Loppuun hän haluaa tehdä selkeän pesäeron viestintäpalveluiden tarjoajiin:

VIESTI-etätukiratkaisu ei ole vain videokuvan välityssovellus, vaan se tarjoaa älykkään asiantuntijaportaalin ja mahdollistaa lisätyn todellisuuden hyödyntämisen etäneuvonnassa.


Lisätietoa:

Myyntipäällikkö Mikko Luukkonen, Softability Group oy, mikko.luukkonen(a)softability.fi

 

Lisätietoa VIESTI-etätukiratkaisusta

Softability ite wikissä
Softabilityn kotisivut

 

Onko yrityksellänne mielenkiintoinen ohjelmisto esiteltäväksi tai osaava digitalisaation asiantuntija haastateltavaksi? Ole yhteydessä ite wikin toimitukseen johannes.puro@itewiki.fi, niin tehdään artikkeli!