Mitkä ovat käytetyimmät ohjelmistokehityskielet, ohjelmointikehykset ja julkaisujärjestelmät markkinassa? Teimme aiheesta suomalaiselle ohjelmistoyrityksille kyselytutkimuksen, jonka tulokset julkaisemme tässä artikkelissa.

Kysyimme ohjelmistokehittäjiä eri foorumeilla listaamaan alkuun heidän mielestään käytetyimmät teknologiat. Alustavaan kyselyyn perustuen julkaisimme avoimen taulukon, johon pyysimme ohjelmistoyrityksiä avaamaan teknologiaosaamisensa.

101 yritystä it-markkinasta vastasi kyselyyn ja saimme näin hyvän otannan ohjelmointikielten, -kehysten ja julkaisujärjestelmien käyttömääristä.

Ite wikin teknologiahaku tarjosi aiemmin vain ylätason tietoa it-toimittajien hallitsemista teknologioista (esim. onko kyseessä SAP-, IBM-, Microsoft-, AWS- tai Open Source-talo). Osassa hankintoja ohjelmointikieli tai julkaisujärjestelmä on kuitenkin lyöty lukkoon jo kilpailutusvaiheessa ja näin ollen oli tärkeää pystyä tarjoamaan markkinakuva myös koodauskieleen tai CMS:ään perustuen.

Käyttäjien pyynnöstä lisäsimmekin nyt ite wikiin hakuehdoiksi käytetyimmät ohjelmistokehitysteknologiat, julkaisujärjestelmät ja joukon muita teknologiahakuja. Kyselyn kautta saimme kerralla relevantteja hakutuloksia sopivaa ohjelmistoyritystä hakeville käyttäjille.

ite wikin haku sisältää nyt myös yleisimmät teknologiat ja tähän kyselyyn vastanneiden ohjelmistotalojen osaamisalueet on viety nyt tietokantaan ja hakupalveluumme. Kuvassa Angular-frameworkin hallitsevia yrityksiä.

 

Teknologioiden päivittäminen jatkuu nyt ohjelmistoyritysten toimesta suoraan ite wiki-profiileihin ja  markkinakuva alkaa olla kattava arviolta vuoden loppuun mennessä.

Ohjelmistoyritysten kannattaakin nyt tarkastaa, että heidän profiilistaan ja referensseistään löytyvät kaikki relevantit teknologiatagit. Yritykset nousevat hakutuloksiin vain niillä teknologioilla, jotka on merkattu profiiliin.

 

Käytetyimmät ja suosituimmat ohjelmointi- ja ohjelmistokehityskielet

 

Ohjelmointikielten kartoituksessa järjestys muotoitui seuraavanlaiseksi (klikkaa teknologiaa nähdäksesi tarjoajayritykset):

  1. Javascript, 2.  PHP,  3. Java,  4. Python, 5.  C#, 6.  C++, 7.  C, 8. Ruby, 9.  Objective C, 10.  Swift, 11. Scala, 12. Clojure.

Javascript ja PHP erottuvat koodareiden laajimmin hallitsemina kehityskielinä. Noin 90 % markkinassa toimivista yrityksistä omaa Javascript-osaamista ja noin 80% tuntee PHP-kehityksen.

Java, Python ja C# muodostavat seuraavan osajoukon, jonka hallitsee noin puolet markkinassa toimivista yrityksistä.

 

Ohjelmointikehykset

Käytetyimmät ohjelmointikehykset olivat (klikkaa teknologiaa nähdäksesi tarjoajayritykset):

  1. Node.js, 2. Angular, 3. React, 4. React Native, 5. Symfony, 6. Laravel, 7. Ruby on Rails, 8. Django, 9. Grails.

Node.js, Angular ja React erottuvat suosituimpina ohjelmointikehyksinä, jotka hallitsevat noin 50-60 % ohjelmistoyrityksistä.

20%-30% vastanneista taloista hyödyntää React Native, Symphony, Laravel ja Ruby on Rails-kehyksiä.

 

Julkaisujärjestelmät (Content management Systems)

Yleisimmät julkaisujärjestelmät olivat (klikkaa teknologiaa nähdäksesi tarjoajayritykset):

  1. WordPress, 2. Drupal, 3. Liferay, 4. Sharepoint, 5. Joomla, 6. Concrete5, 7. Django CMS, 8. Episerver

WordPress on noussut maailman käytetyimmäksi julkaisujärjestelmäksi, mikä näkyy myös ite wikin kyselyssä. 62% Vastanneista yrityksistä hallitsee tai hyödyntää WordPress-CMS:ää.

Drupal seuraa perästä hyvänä kakkosena.

Lisäksi markkinassa on useampia pienen markkinaosuuden saavuttava julkaisujärjestelmiä, joiden lisäksi julkaisujärjestelmien markkina pirstaloituu satoihin ja todennäköisesti tuhansiin pienempiin CMS:iin.

 

Osio 2 –warning, use with caution

Selvitimme kyselyssä myös merkittävimpien teknologiaperheiden, mobiilialustojen, verkkokauppojen ja käyttöjärjestelmien käyttöä. Pyydän kuitenkin tutustumaan seuraavaan osioon kriittisesti, sillä teknologiaosaaminen on usein tulkintakysymys.

Rivien välistä voi kuitenkin aina nähdä jotain mielenkiintoista ohjelmistohankkeiden teknologiavalintoja ajatellen.

 

Merkittävät teknologiaperheet

(klikkaa teknologiaa nähdäksesi tarjoajayritykset)

  1. Open Source, 2. Amazon Web Services, 3. Google, 4. Microsoft, 5. Oracle, 6. IBM, 7. Salesforce, 8. SAP, 9. CAD.

Merkittävien teknologiaperheiden rajaaminen ja kysyminen on haastavaa. Pelkästään Suomalaisista it-yrityksistä on esimerkiksi Microsoft-kumppaneita noin 800 ja IBM kumppaneitakin satoja.

Pyydänkin, että statistiikkaa ei tuijoteta liikaa tämän osion osalta. On kuitenkin hyvä julkaista oma näkemyksemme siitä, mitkä teknologiaperheet ovat merkittävimpiä, että mukaan saadaan uusia haastajia ja että ei-relevantit on mahdollisuus pudottaa pois, jos niiden ympärillä ei ole todellista ekosysteemiä.

Muutamia mielenkiintoisia havaintoja tästäkin tilastosta saadaan. AWS on noussut merkittävään asemaan pilvipalvelutarjoajana. Samaten Googlen ekosysteemi kasvaa. Koska kaikki ovat kasvavasti tavalla tai toisella tekemisissä Googlen teknologian kanssa, rajaus ”google-taloksi” on haastava. Hallitseeko ohjelmistoyritys Googlen teknologian, jos se on käyttänyt verkkopalvelutoteutuksissaan Googlen karttaa? Entä jos se hyödyntää Google Analyticsiä?

Sama problematiikka pätee Open Sourceen. Kukapa ei olisi käyttänyt Open Source-komponentteja ohjelmistoprojekteissaan?

Ite wikin kannalta ideana olisi kuitenkin tarjota hauissa markkinanäkymä esimerkiksi Open Source-taloihin tai Microsoft-kumppaneihin.

Mielestäni kannattaakin aina kun mahdollista tutkia referenssien kautta, mitä ohjelmistoyrityksissä on oikeasti tehty ja lähestyä digitalisaatiohankkeita liiketoimintalähtöisesti.

 

Mobiilikehitys

  1. Android, 2. iOS, 3. Windows Phone

Kysymys mobiilikehityksen tarjoajista on yhtälailla haastava, sillä responsiiviset verkkopalvelut ja selainsovellukset lähenevät natiivia kehitystä.

Jos ohjelmistotalo toteuttaa palveluita Android-käyttäjille selaimessa, onko kyseessä Android-kehitystä tarjoava talo? Kasvavasti on, sillä mobiilikäyttäjien määrä nousee jatkuvasti, mutta yritysten on vaikea päästä niiden muutaman applikaation joukkoon, joita ihmiset käyttävät. Siksi yritysten täytyy ohjata liikennettä responsiiviselle saitille tai selainsovellukseen Googlesta ja sosiaalisesta mediasta.

Mobiilikehityksen kenttä kuvastaa kuitenkin hyvin tämän hetken mobiilikehityksen trendiä: Android jyrää, iOS pysyy kakkosena, ja Winows Phone… No, kyllähän niitä Suomessa näkee edelleen.

 

Verkkokauppateknologiat

  1. Woo-commerce, 2. Magento, 3. Shopify.

Koko verkkokauppamarkkinan hahmottaminen on haastavaa kaupan alan yrityksille, koska niin moni ohjelmistotalo sanoo toteuttavansa verkkokauppoja ja voi omata joitain referenssejäkin niiden toteuttamisesta.

Nähdäkseni liikkeille ja kauppaketjuille olisi tärkeää valita kumppaniksi verkkokauppaan erikoistunut tarjoaja, sillä toimialakokemus on niin eri luokkaa nimenomaan verkkokauppaan keskittyneillä tarjoajilla.

Tämä toimii myös alustuksena yläpuoliseen graafiin: jokaista verkkokauppataloa, joka on toteuttanut 20 verkkokauppaa Magentolla vastaan löytyy 20 WordPress-taloa, jotka ovat tehneet kukin yhden verkkokaupan WP:n käytetyimmällä verkkokauppa-platformilla, Woo-Commercella.

Verkkokauppateknologioiden määrä kartoituksessa on suppea ja suosittelemmekin hyödyntämään ite wikin verkkokauppa-hakua markkinakuvan luonnissa ja kiinnittämään huomiota siihen, paljonko tarjoajilla on hakuun sopivia referenssejä profiilissaan. Myös verkkokauppa-referenssien haku tarjoaa paljon hyviä ideoita toimivista verkkokaupoista ja verkkokauppateknologioista.

 

  Käyttöjärjestelmäosaaminen

  1. Linux, 2. Windows, 3. Mac OS

Myös tämä teknologiakartoitus aiheuttaa päänvaivaa tulkinnalle.

Ideanamme on ollut alunperin kyetä tunnistamaan esimerkiksi natiivien sovellusten kehittäjäyritykset (ohjelmistokehitys + Windows) jos joku haluaisi tehdä vaikkapa uuden skypen, tai Microsoft-tuen tarjoajat (Microsoft + Tuki ja ylläpito). toisaalta käyttöjärjestelmän yleinenkin hallinta edellyttää tietysti spesifiä osaamista, jota kaikilla on luonnostaan tietyn verran.

Jos tästä tilastosta pitäisi vetää jokin jäätävä analyysi, niin sanoisin, että ohjelmistotalot hallitsevat Linuxin, ja että Windows on suositumpi käyttöjärjestelmä kuin Mac OS.

Loppuun

Kannattaa huomata, että on eri asia kertoa hallitsevansa teknologian ja hyödyntää sitä aktiivisesti. Myöskään tiettyyn ohjelmointikieleen erikoistuneiden kehittäjien määrään ohjelmistoyritysten sisällä kysely ei ota kantaa.

Suosittelemme lähestymään liiketoiminnan digitalisaatiota prosessien ja erikoisosaamisten kautta ja perehtymään ohjelmistoyritysten referensseihin, suosituksiin ja osaajiin kumppaneita valittaessa.

Ite wikin yrityshaku, pikahakureferenssihaku ja julkaisuhaku tarjoavat hyvän lähtöpisteen ohjelmistokehityksen, valmisohjelmistojen ja julkaisujärjestelmien hyödyntämismahdollisuuksien kartoittamiseen.

Luonnollisesti on myös tärkeää löytää oikea teknologia palvelemaan hankkijan tarvetta ja takaamaan kehityksen jatkuvuus.

 

Aurinkoisin terveisin, Johannes Puro – Seuraa tai anna palautetta twitterissä