It-markkinan muutosnopeus avaa jatkuvasti uusia tarpeita. Advance IT löysi oman niche’nsä tietokannoista. IBM BusinessConnect -artikkelisarjan haastatteluvuorossa yrityksen keulahahmot Timo Peltonen ja Pasi Parkkonen avaavat keskustelun klassisilla esimerkeillä, jotka kuvaavat teknologiakentän muutosvauhtia.

‒ IBM:n pääjohtaja Thomas Watson arvioi vuonna 1943, että maailman tarpeisiin riittää kolme tietokonetta. Ken Olsen, Digitalin perustaja kyseenalaisti vuonna 1977 miksi kukaan haluaisi kotiinsa tietokoneen.

‒ Olivatko nämä vanhoja pieruja, jotka olivat pihalla kehityksestä? Olsenin tavanneena sanoisin, että he olivat aikansa neroja. Kyse on ennemminkin siitä, että muutosnopeus on nykyään niin suuri, että tulevaisuutta on todella vaikea ennustaa. Jos olisi vain yksi seurattava muuttuja, pysyisimme kehityksen perässä, mutta tilanne on toinen kun muuttujia on kymmeniä.

Peltonen suhtautuu digitalisaation kiihtyvään vauhtiin jopa humoristisesti:

‒ Muutaman vuosikymmenen kuluttua joku nauraa meille. Toisaalta osa suurtakin hypeä nauttivista kehityssuunnista kuihtuu käsiin. Ei ole lainkaan helppo ennustaa, mitkä trendit tulevat nousemaan aidosti relevanteiksi.

 

Advance IT:n Matias Löfman (vasemmalla), Timo Peltonen, Pasi Parkkonen ja Henry Meriö.

 

Suuri muutosnopeus on Peltosen ja Parkkosen mukaan syy siihen, että it-markkinaan syntyy jatkuvasti uusia pieniä markkina-alueita.  

‒ Miksi huoltoyhtiöt ovat tulleet huolehtimaan taloyhtiöistä talonmiesten sijaan? Ongelmana on, että talonmieheksi tarvittaisiin osaaja, joka haravoi lehdet ja luo lumet, mutta jolla olisi myös insinöörin koulutus. Työt pelkästään kiinteistöhuollon kentässä ovat niin moninaiset, että eri tehtäviin tarvitaan omaa osaamistaan.

Sama tilanne pätee erityisesti it-kentässä, jossa sovellusten, käyttäjien ja käyttövälineiden määrä on noussut räjähdysmäisesti.

‒ Työkalujen ja osaamisalueiden kirjo on niin laaja, että se luo tilausta meidän tapaisille firmoille. Erikoistunutta tietokantaosaamista on hyvin vaikea ylläpitää, mikä avasi tarpeen Advance IT:lle.

COO Pasi Parkkonen nimittää tietoa yritysten tärkeimmäksi omaisuudeksi. Jos hukkaat tiedon, voit menettää yrityksen. Jos yrityksen tietojen palautumiseen menee yli viikko ongelmatilanteen synnystä, tiedot menettäneistä yrityksistä merkittävä osa kuolee pois.

 

Tietokannat


‒ National Archives and Records Administration in Washingtonin
mukaan 93% yrityksistä, joilla ei ollut pääsyä yrityksen tietokantoihin 10 päivään tai pidempään, asetettiin konkurssiin vuoden sisään ja puolet välittömästi.

Siksi Advance IT pyrkii uudistamaan tavan, jolla järjestelmien datasta pidetään huolta.

‒ 90 % tietojärjestelmien datasta on kertynyt muutaman viime vuoden aikana. Paitsi datan määrä, niin sen kriittisyys on kasvanut räjähdysmäisesti, Peltonen kuvaa.

Aiemmin tietojärjestelmät olivat ennen kaikkea taustajärjestelmiä. Tänä päivänä liiketoiminta pyörii kasvavasti sen päällä, että niin sanottu front-office on kiinni reaaliaikaisessa datassa.

‒ Tästä juontuu se kokonaiskuva, että datan saatavuuden ja järjestelmien toiminnan reaaliaikainen turvaaminen on muodostunut kriittiseksi, Parkkonen linjaa.

Ongelmatilanteen sattuessa yrityksillä oli aiemmin päiväkausia aikaa korjata aiheutuneita vahinkoja. Tänä päivänä korjaamisen täytyy olla reaaliaikaista ja jo tuntien käyttökatkot voivat muodostua kriittiseksi.

 

Tietomurrot ovat arkipäivää yritysmaailmassa.


Toinen keskeinen aspekti tietojen suojaamisessa ovat tietoturvauhat. Jos data joutuu vääriin käsiin, edessä voi olla maineen menetys, urkinta kilpailijan toimesta tai uuden tietosuojalain sanktiot.

‒ Hyvin räikeissä tapauksissa, jos hukataan henkilötietoja, joilla voidaan tehdä identiteettivarkauksia, voidaan joutua maksamaan sanktioita jopa 4% globaalista liikevaihdosta Pasi Parkkonen kertoo.

Siksi tietojen suojaamisesta on tullut kriittinen kysymys myös liiketoiminnan jatkuvuudelle.

‒ Olen puhunut paljon asiakaskäyttäytymisen muuttumisesta. Nykyään asiakkaat lähes hakevat syytä vaihtaa palveluntarjoajaa. Jo hyvin pienetkin asiat voivat ajaa kokeilemaan esimerkiksi toista palvelua tai verkkokauppaa, Peltonen lopettaa.

 

Advance IT:n kotisivut


IBM BusinessConnect 2016 -tapahtuma järjestetään 19.10.2016 Helsingin messukeskuksessa teemanaan ”The new era of thinking”. Tule mukaan verkostoitumaan Advance IT:läisten ja muiden digitaalisen liiketoiminnan ammattilaisten kanssa!

IBM BusinessConnect 2016 -tapahtuman sivut.