Miten tehdä kannattavaa verkkokauppaa? Mitä asioita tulee huomioida, että verkkokauppahanke onnistuu? Tentissä Henri Halmelahti ja Lauri Järvenpää, jotka kehittävät Magento-verkkokauppoja Suomen nopeimmin kasvavassa verkkokauppatoimittaja Lamiassa.

Haastattelumme ei tarjoa laajoihin kysymyksiin absoluuttisia vastauksia, vaan antaa kokeneille verkkokaupan kehittäjille vapaan sanan. Näin pyrimme tarjoamaan lukijoille mielenkiintoisia näkökulmia verkkokauppahankkeen onnistuneeseen läpivientiin.

Lamian Henri Halmelahden (vas.) ja Lauri Järvenpään mukaan verkkokauppahankkeeseen lähteminen edellyttää oikeanlaista tahtotilaa.

Mikä on hyvä lähtökohta verkkokauppahankkeen käynnistämiselle?

– Lähtökohtaisesti täytyy olla oikea tahtotila – halu investoida ja halu kehittyä, aloittaa Henri Halmelahti. Jos verkkokauppa nähdään vain kuluna, se voi jäädä “lojumaan”. Toisaalta kauppias ei voi lähestyä hanketta sillä asenteella, että “tässä on budjettimme, tehkää verkkokauppa.” Silloin päädytään helposti tilanteeseen, jossa kauppias tulee kysymään perästä, “miksette laita tätä palvelemaan minua”.

– Verkkokaupan tilaajalla pitää siis olla oikea tahtotila ja pitkäjänteisyys hanketta kohtaan.  Verkkokaupan toimittajalla pitää olla vastaava halu kehittää palvelua kokonaisvaltaisesti ja sitoutua myös jatkokehitykseen, Lauri Järvenpää kuvaa. Verkkokaupan tilaajayrityksessä pitää olla vastuullinen henkilö, jolla on tarpeeksi natsoja viedä hanketta eteenpäin. Verkkokauppa pitää nähdä investointina, joka kannattaa parin vuoden säteellä.

– Kun kummallakin osapuolella on tavoitteena pidemmällä aikavälillä toimivan ja kannattavan verkkokaupan kehittäminen, syntyy kestävä asiakasuhde verkkokaupan tilaajan ja toimittajan välille. Tämän yhteistyön tuloksena rakentuu jatkuvasti kehittyvä digitaalinen kauppa, joka palvelee asiakkaita verkossa, Halmelahti lisää. Verkkokaupan toimittajan täytyy myös tukea kaupan henkilökuntaa, jonka osaamisessa voi olla lähtötilanteessa puutteita. On myös meidän huonoutta toimittajana, jos kaupan henkilöstö kääntyy verkkokauppa-järjestelmää vastaan.

– Verkkokauppahankkeseen ei kannata kuitenkaan rynnätä jos toiminnassa on kivirekiä. Näitä voivat olla esimerkiksi toimimaton varastologistiikka tai tilanne, joissa kaupalla on käytössään todella monimutkainen ja modattu toiminnanohjausjärjestelmä. Samaan aikaan ei ymmärretä, miten toimia tai rakentaa liiketoimintaa verkossa. Tällöin lähtökohta verkkokauppahankkeelle on todella haastava, Halmelahti kertoo.

Miten verkkokauppaan ryhtyminen näkyy kaupan arjessa?

– Usein verkkokaupan kehittäminen tulee pöydälle samalla kertaa, kun koko yrityksen toimintaa digitalisoidaan ja tehostetaan. Kun prosessit kehittyvät, syntyy päällekäisyyksiä verkkokaupan kanssa, Järvenpää kuvailee. Samalla ammatit siirtyvät pykälää abstraktimmalle tasolle ja työntekijöiden roolit kehittyvät. Aiemmin asiakaspalvelua tehnyt henkilöstö voi siirtyä tekemään esimerkiksi digitaalista markkinointia, jolla ohjataan liikennettä sivuille.

– Rooleissa tapahtuu samansuuntaisia kehityskulkuja kuin teollisuudessa, jossa aikaisemmin tehtiin paljon käsillä, ja jossa aiemmista käsityön tekijöistä on nyt tullut robottien ohjaajia, Järvenpää jatkaa. Henkilöresursseja käytetään yhä enemmän siihen, että toiminta tehostuu ja tavarat liikkuvat. Perinteisessä liikkeessä tuotteiden liikkuminen voi olla todella hidasta.

Halmelahti (vas.) ja Järvenpää povaavat synkkää tulevaisuutta vähittäiskaupan pelureille, jotka eivät onnistu kehittämään toimivaa verkkokauppaa.

Miten verkkokauppaan siirtyminen muokkaa kaupan alaa?

– Tuotteiden vertailu on tullut älyttömän helpoksi. Aiemmin on voitu maksaa valtavasti extraa hyvästä kivijalasta. Enää ihmiset eivät maksa niin helposti extraa, vaan tilaavat suoraan verkkokaupasta. Yhä useammin käy niin, että kivijalkaliikkeessä tuotetta käydään sovittamassa, mutta osto tapahtuu kotona verkossa, Järvenpää kuvailee.

– Verkkokauppaan siirtyminen voi herättää jälleenmyyjissä vastustusta, koska heitä ei välttämättä tarvita enää. Toisaalta kansantaloudelle verkkokaupan kehittymisellä on positiivinen, toimintaa tehostavat vaikutus, Halmelahti vastaa. Samalla merkittävätkin kaupat joutuvat määrittämään rooliaan uudelleen. Saatamme nähdä isojenkin kaupan alan pelureiden kuolevan, elleivät ne onnistu rakentamaan toimivaa verkkokauppaa.

Järvenpää jatkaa: – Verkossa toimiva tavaratalo on ongelma, sillä yhdellä kaupalla ei millään pystytä tukemaan monen yksittäisen tuotteen ostamista. Sen sijaan verkkokaupalla voidaan vastata kunkin tuotteen erikoisvaatimuksiin paremmin kuin kivijalkaliikkeellä. Virtuaalisessa ja digitaalisessa muodossa pystyy kasvavasti välittämään tuotteen fiiliksen ja tiedot paljon paremmin, kun yleispätevällä tavaratalolla.

Halmelahti (vas.) ja Järvenpää ennustavat synkkää tulevaisuutta nykyisille vähittäiskaupan jäteille, jotka eivät onnistu kehittämään toimivaa verkkokauppaa

Mitä markkinoita verkkokauppa muuttaa tällä hetkellä? Voisitteko nimetä joitain esimerkkejä?

– Monet kansainväliset muotibrändit kehittävät omia verkkokauppojaan. Esimerkiksi kosmetiikkatuotteiden tarjoajat pyrkivät myymään suoraan kuluttajille. Samalla logistiikkaketju lyhenee ja katteet kasvavat. Esimerkiksi Tiger of Sweden tarjoaa oman verkkokaupan, josta voi ostaa vaatteita suoraan hyvällä asiakaskokemuksella, Järvenpää kuvaa.

Lamia_verkkokauppa_trendi_Tiger_of_Sweden

Tiger of Swedenin verkkokauppa. Aiemmin ilmestyneessä kirjoituksessamme Henri ja Lauri listaavat top 5 verkkokauppadesignia. Lue tästä kirjoituksesta lisää mielenkiintoisia esimerkkejä onnistuneesta verkkopalvelusta.

Mitkä ovat tärkeitä asioita verkkokauppakumppanin valinnassa ja mitä Lamia tuo pöytään verkkokauppatoimittajana?

– Neuvomme kaupan alan yrityksille on: osta verkkokauppakehitystä! Verkkokauppaan keskittyneissä taloissa kaikki fokus kääntyy itse verkkokaupan tekemiseen, Halmelahti aloittaa. On taloja jotka ovat huippuja tekemään custom softaa. Verkkokauppahanke tarvitsee kuitenkin omat tekijänsä.

– Meidän myyntihenkilöt osaavat konsultoida verkkokauppahankinnoissa paremmin, kuin ohjelmistokehitystalojen johtavat konsultit. Verkkokauppaan erikoistunut toimittaja maksaa itsensä takaisin, Halmelahti kuvailee.

– Verkkokaupan kehittäjällä pitää olla hyvä kumppaniverkosto. Esimerkiksi mobiiliapplikaatio on kasvavasti tärkeä esimerkiksi asiakasviestinnän ja lojaliteetin kannalta, muun muassa sijaintiin perustuvien ominaisuuksien kautta, Järvenpää linjaa. Helsingissä on osaavimmat mobiilifirmat ja jos verkkokaupan kehittäjät ovat muualla Suomessa, yhteistyö voi olla kankeaa. Toimittajalla pitää olla myös hyvä keskusteluyhteys ERP-toimittajiin ja tuntea maksutapojen kenttä, joskin se on projektillisesti vain pieni osa toteutusta.

Halmelahti päätää haastattelun: – Fokuksen ja kiinnostuksen pitää olla tuotteiden myynnissä. Tämän takia moni valitsee juuri Lamian. Olemme muun muassa nousseet korkeimpaan kategoriaan Google-markkinoinnin toteuttajana ja palkanneet puhtaasti Google-markkinointiin erikoistuneen ammattilaisen tiimiin. Pyrimme kasvattamaan Lamian vahvuuden 30 henkeen tänä vuonna Suomessa ja olemaan näin isoin Magento-talo Suomessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Henri Halmelahti (vas.) ja Lauri Järvenpää jakoivat ajatuksiaan verkkokaupan kehittymisestä

Lamian kotisivut

Lamian ite wiki-profiili