Pääkaupunkiseudulla on käynnissä saunanrakennusbuumi. Joka ikiseen luukkuun tehdään oma sauna.

Helsinkiläisen kaupunkiarkkitehtuurin on vallannut lähiöbuumi. Joka ikisestä uudesta alueesta tehdään Ruoholahden näköinen. Sitä Töölöläistä, Skattalaista ja Rööperiläistä kaupunkitilaa, jota kaikki himoitsevat, ei enää yksinkertaisesti osata tehdä.

Toisena trendinä olemme menettäneet taloyhtiöiden sisäiset helmet, nimittäin taloyhtiöiden saunat. On nimittäin niin, että lähes jokaiseen uuteen asuntoon rakennetaan oma sauna.

Naapurini, joka on työskennellyt kiinteistöhuoltotöissä, totesi:

”ihmiset käyttävät niitä varastoina”.

Itse pitäisin paljon fiksumpana mallina taloyhtiön saunojen suosimista ja niiden toiminnan kehittämistä. Oikein toteutettuna taloyhtiön sauna toisi seuraavia lisäarvoja:

1. Sauno kun haluat!

Moni oikeasti pohtii, jaksaako omaa saunaa lämmittää. Sen lämpenemistäkin pitää venata.

Jos 40 asunnon rakennukseen tehtäisiin 40 asuntosaunan sijaan kolme taloyhtiön yleistä saunaa, ihmiset voisivat saunoa aina kun haluaisivat! Iltaisin yksi sauna olisi vapaasti käytettävissä naisille, yksi miehille, ja yksi varattavaksi.

2. Sauno tilavasti ja paremmissa löylyissä

Sauna-2

Taloyhtiön sauna päihittäisi kooltaan ja fiilikseltään komerosaunat, joita taloyhtiöihin rakennetaan.

Lisäksi nämä muutaman neliön komerosaunat sihauttavat löylyt suoraan kirvelevästi saunojan naamalle. Irvistelyä pahentaa se, että samaan aikaan varpaita paleltaa. Ei ihme, että moni on säilyttänyt viikkoperinteissään ainoastaan komerosaunonnan nautinnollisen osan, oluenjuonnin.

Kiukaat sopivat yleensä paremmin pykälän kookkaampiin saunoihin tarjoten laadukkaammat ja tasaisemmat löylyt.

3. Neliöt hyötykäyttöön (ja enemmän flippereitä asuntoihin)

Saunasta vapautuvat neliöt tarkoittaisivat lisää neliöitä hyödyllisempään käyttöön. Ajatelkaa, miten hienoa olisi, jos joka asunnossa olisi flipperi tai penkkipunnerruslaite? Tylsemmät päätyisivät yksinkertaisesti tilavampaa olohuoneeseen. Mutta fakta on, että kaupunkiasunnoissa extraneliöille olisi totisesti käyttöä!

Sauna-bastu

4. Energiasäästöt (ja parempi fiilis)

Se on oikeasti fiksumpaa lämmittää ne pari saunaa joka ilta kuin ne 40 saunaa satunnaisesti pitkin viikkoa. Tavoitteena on siis sekä ekoteko, että kustannussäästöt.

Kun asioita tekee oikein, siitä tulee parempi fiilis!

5. Yhteisöllisyys

Taloyhtiömme yleisillä saunavuoroilla käydään läpi yhtiön asukkaiden vointeja. Olennaista on vanhuksista huolehtiminen: Tieto sen taloyhtiön veteraanin tilanteesta kulkee saunan lauteilla ja vastuita tilanteen tarkistamisesta jaetaan porukan kesken.

6. Tarinat ja integroituminen

Taloyhtiön historia, asukkaiden tarinat, legendat, Taka-Töölön meiningit, näitä ei kuulisi missään muualla.

Olen asunut yhdeksässä taloyhtiössä kantakaupungissa ja missään en ole päässyt sisälle yhteisöön, tutustunut asukkaisiin ja taloyhtiön historiaan samalla tavalla kuin talossa, jossa on taloyhtiön yleiset saunavuorot.

Helsinki on Suomen sulatusuuni ja taloyhtiön yleinen sauna voisi olla merkittävä vaikuttaja uusien muuttajien integroitumisessa yhteisöön.

 

Saunomisen digitalisointi

Bastuun

Mitä tekemistä saunomisen kehittämisellä sitten on digitaalisen innovaation kanssa? Ei välttämättä mitään. Itse kehitän prosesseja mahdollisimman fiksusti tapauskohtaisesti, eikä digitaalisuus ole minulle mikään itseisarvo.

Muutama idea saunomisen digitalisoinnista toki irtoaa

Yleinen IoT-sauna

Ei sitä bastua kannata tyhjänä huudattaa. Ensimmäinen saunoja voisi laittaa kiukaan päälle etänä mobiilisti. Samalla voitaisiin seurailla käyttöastetta eri aikoina ja viestiä saunakaverien kanssa siitä, milloin saunotaan.

On kliffempaa saunoa energiatehokkaasti ja kaverien kanssa!

 

Johannes Puro

Olen maantieteilijä, joka kiinnostunut mm. kaupunkimaisen Helsingin kehittämisestä ja paikkatiedosta. Voit seurailla minua twitterissä @johannespuro

Johannes-huppari-web

Tervetuloa mukaan Parantajiin! Parantajat ideoi digitaalisia ratkaisuja parantaakseeen yhteiskunnan ja yritysten toimintaa. Kuka tahansa saa tarjota ideaansa parantajat-blogiin kirjoituksen muodossa. Aloita liittymällä parantajat facebook-ryhmään tai kirjoita twitteriin #parantajat hashtagillä. Kun jätät ideasi voit myös pingata parantajien ”pääsihteeriä” Perttu Ahvenaista @perttuah.