Mikä on Kanta.fi?

Sähköinen resepti, Lääketietokanta, Potilastiedon arkisto ja tiedonhallintopalvelu sekä Omakanta ovat uusia suomalaisia julkisia palveluja. Palveluja kutsutaan myös Kansallisen Terveysarkiston palveluiksi (Kanta-palvelut). Ne muodostavat lainsäädäntöön perustuvan ainutlaatuisen palvelukokonaisuuden, joka tulee kansalaisten, terveydenhuollon ja apteekkien käyttöön vaiheittain vuosina 2010–2016.

Parantajat – Digitaalisten innovaatioiden avoin kehittäjäyhteisö esittää 4 kehityskohdetta, joita parantamalla tästä digitaalisesta palvelustamme voitaisiin saada vielä entistäkin toimivampi:

 

Lähtötilanne Kanta.fi palvelun asiakkaan silmin

Ajatellaan tilannetta, jossa minulle on määrätty uusi lääke. Haluan ennen lääkkeen ostamista kuitenkin tutkia, mitä mahdollisia haittavaikutuksia lääkkeellä on, ja onko siinä esimerkiksi joitakin ainesosia, jotka eivät ole ennen sopineet minulle.

 

Haaste 1

Mikään järjestelmä tai kukaan lääkäri ei keskitetysti edelleenkään tiedä sitä, onko jokin lääke minulle sopimaton.

Ratkaisu 1

Voisivatko nämä minulle soveltumattomat lääkkeet tallentua kanta-palveluun?

 

Haaste 2

Kanta.fi palvelusta ei pääse millään tavalla klikkailemalla tai tutkimaan minulle määrätyn lääkkeen tietoja, vaan joudun turvautumaan vanhaan copy/paste ratkaisuun ja etsimään lääkkeen tiedot Googlesta.

Ratkaisu 2

Kanta.fi palveluun mahdollisuus avata suoraan lääkkeen tiedot, vaikkapa klikkaamalla lääkkeen nimeä.

 

Haaste 3

Kanta.fi ei millään tavalla ilmoita potilaalle, jos resepti menee tai on menossa vanhaksi. Tämä johtaa siihen, että kun olen hakemassa seuraava 3 kuukauden lääkeannostusta, apteekki kertoo reseptin vanhentuneen eikä voi antaa lääkettä. Haasteena on se, että reseptin uusiminen ei käy nykyisessä julkisessa terveydenhuollossa aivan käden käänteessä.

Ratkaisu 3

Hälytys vanhentuvasta reseptistä vaikkapa tekstiviestillä.

 

Haaste 4

Kanta.fi:n palautejärjestelmän ”captcha” ei toimi näkövammaisten puhesyntetisaattorilla, koska palvelussa täytyy kirjoittaa kuvassa näkyvät merkit.

Ratkaisu 4

Standardin mukaisesti näkövammaisella pitäisi olla mahdollisuus myös kuunnella varmenne, joten tätä ominaisuutta toivoisimme palveluun.

 

Mari Heimala

 

Toivomme, että myös sinä kommentoisit kehitysehdotuksiamme alla olevassa blogin kommenttikentässä, #Parantajat Facebook-ryhmässä tai Twitterissä hastagillä #parantajat. Voit myös kertoa omia kokemuksiasi Kanta.fi palvelusta.

 

Tervetuloa mukaan Parantajiin! Parantajat ideoi digitaalisia ratkaisuja parantaakseeen yhteiskunnan ja yritysten toimintaa. Kuka tahansa saa tarjota ideaansa parantajat-blogiin kirjoituksen muodossa. Aloita liittymällä parantajat facebook-ryhmään tai kirjoita twitteriin #parantajat hashtagillä. Kun jätät ideasi voit myös pingata parantajien ”pääsihteeriä” Perttu Ahvenaista @perttuah.