Haaste:

Espoossa on aiheuttanut hämmennystä se, että autoilijat ovat saaneet sakkoja, vaikka pysäköintikieltoja ei ole näkynyt missään.

HS julkaisi jutun 8.1.2014 otsikolla:

Espoo-kaupunki-sakot

Tämä suora lainaus jutusta tiivistää haasteen:

”Pysäköinti on koko Olarin alueella kielletty viidellä aluepysäköintikiellolla. Alueen sisällä voi ajaa kilometrikaupalla ilman, että kiellosta muistutetaan. Sallitut paikat on sen sijaan erikseen merkitty pysäköintialuemerkein.”

”Käytäntö on samanlainen kaikilla Espoon asuinalueilla. Osa autoilijoista pitää käytäntöä hankalana kiusantekona.”

 

PARANTAJIEN IDEOIMA RATKAISUEHDOTUS:

Parantajat lähtivät ratkaisemaan ongelmaa miettimällä aluksi voitaisiinko autojen navigaattoreihin tuoda GPS-dataan pohjautuvaa tietoa pysäköintikieltoalueista. Yksinkertaisimmillaan toteutus voisi perustua kieltoalueet verkkosivuilla esittelevällä kartalla, josta autoilija voisi tarkistaa pysäköintikieltoalueet. Jos saatavilla on gps-yhteys, kartta voisi kertoa millä pysäköintialueella auto tällä hetkellä sijaitsee.

 

Twitter-markkinointi

 

Saimme tähän ratkaisuehdotukseemme välittömän palautteen:

Liikenne-twitter-pysäköinti

Karttapohjaksi esitettiin Espoon kaupungin sivuilta löytyviä valmiita karttapohjia ja pilottialueeksi Hesarin jutussakin mainittua Espoon Olarin kaupunginosaa.

Espoon olisi kuitenkin tärkeää muokata karttapalvelunsa responsiiviseksi, jos aineistolle halutaan autoilevia mobiilikäyttäjiä. Ainakin tällä hetkellä Espoon karttapalvelu on erittäin vaikeakäyttöinen ja buginen mobiilisti. Testikäyttäjä ei esimerkiksi onnistunut vaihtamaan kartan mittakaavaa lainkaan ja sivuston tekstit menivät päällekkäin kartan kanssa.

Noki-maps-smartphone

 

Toinen kehityskohde liittyy tiedon levittämiseen. Koska tavoiteena ei ole kävijöiden haaliminen Espoon palveluun, vaan tiedonvälitys, olisi eri pysäköinti- ja sakkoalueet näyttävät tiesegmentit myös hyvä saada mahdollisimman moneen karttapalveluun, joita autolla liikkuvat käyttävät.

Liikennevirasto-karttapalvelu

Liikenneviraston karttapalvelu futaa responsiivisesti

Näin pysäköintialueita kuvaava paikkatieto voitaisiin laittaa jakoon paikkatietoikkunassa ja tietoa levittää myös esimerkiksi Liikenneviraston karttapalveluun, joka on käytettävyydeltään ihan eri luokkaa, kuin kuntien karttapalvelut.

 

IDEAN LISÄARVO:

Pysäköinnistä opastava mobiilipalvelu tarjoaisi parempaa palvelua Espoossa autoileville. Kehityksen myötä jaettaisiin vähemmän parkkisakkoja tahattomista väärinpysäköinneistä. Samalla saatatisiin lisää käyttäjiä Espoon verkkosivuille kaupungin palveluiden pariin.

Lisäksi väärinpysäköinnin vähentyessä pysäköinninvalvojien työtä voidaan tehostaa. Toisaalta väärinpysäköidyistä autoista ei aiheudu yhtä paljon haittaa ja kuluja kuin aiemmin.

 

JATKOKEHITYS MAHDOLLISUUKSIA:

Jos käyttökokemusta halutaan yksinkertaistaa entisestää, voitaisiin responsiivisella verkkosivustolla tai aplikaatiossa vain kertoa autoilijalle, millä pysäköintialueella hän on tällä hetkellä. Palvelussa voitaisiin tarjota linkit psyäköinnin maksupalveluihin, sekä kertoa kolikkomaksajille mistä lähin automaatti löytyy.

Parking-application

Parantajat jää seuraamaan kuinka idea etenee. Toivottavasti toteutukseen saakka!

Juho Nevalainen, Johannes Puro ja Perttu Ahvenainen

Juho-Nevalainen Johannes PuroPerttu-Ahvenainen

Juho Nevalainen työskentelee tietohallinnon johtamiseen ja it-projektikonsultointiin erikoistuneessa Sofigatessa ja Johannes Puro pyörittää it- ja digitaalisten palveluiden markkinapaikkaa ite wikiä ja auttaa tilaajaorganisaatioita digitalisaatioprojekteissa. Perttu Ahvenainen digitalisoi yrityksiä ja yhteiskuntaa mm. sovellus-, IT-infra ja taloushallinnon palveluita tuottavassa Enfossa, sekä Taitorissa.

Tervetuloa mukaan Parantajiin! Parantajat ideoi digitaalisia ratkaisuja parantaakseeen yhteiskunnan ja yritysten toimintaa. Kuka tahansa saa tarjota ideaansa parantajat-blogiin kirjoituksen muodossa. Aloita liittymällä parantajat facebook-ryhmään tai kirjoita twitteriin #parantajat hashtagillä. Kun jätät ideasi voit myös pingata parantajien ”pääsihteeriä” Perttu Ahvenaista @perttuah.

 

ite wikistä löydät myös:

Paikkatieto GIS-osaaja- Yritykset Referenssit Julkaisut

Tietoliikennepalveluiden osaaja- Yritykset Referenssit Julkaisut

Maksamisen osaaja- Yritykset Referenssit Julkaisut

Mobiilikehityksen osaaja- Yritykset Referenssit Julkaisut

 

ite wikin blogissa aihepiireittäin Mobiilikehitys, Mobiililaitteet
Mobiilikehitys digitalisoinnin oppaassa