It-hankintaa edeltävä vaihe on kriittinen sekä it-tilaajalle että toimittajalle. It-toimittaja näkee valtavasti vaivaa kontaktoinnin, asiakastapaamisten ja viestinnän eteen saadakseen palvelunsa kaupaksi. Työ voi jatkua yksittäisen asiakkuudenkin eteen kuukausia, ellei vuosia. Käytännössä vain se vaihe, jolloin tilaaja päättää hankinnasta ja valitsee toimittajat, on kriittinen valinnan kannalta. Voidaan siis sanoa, että it-myynnissä tehdään paljon myyntityötä turhaan ja ajoitus on kaikki kaikessa.

Myös_myyntiyritysten_2

Myös myyntiyritysten kohteeksi joutuminen vaatii resursseja. Tapaamamme tietohallinto- ja muut johtajat valittavat järjestäen siitä, että puhelin soi taukoamatta eikä siihen jaksa edes vastata ellei tarjoajaa tunne ennalta. Samalla jatkuvasta innovaatiosta elävä it-markkina jää osin tutkimatta ja toisilleen sopivimmat kumppanit eivät välttämättä koskaan kohtaa.

Onnistunut_kumppanien_listaus

Onnistunut kumppanien listaus on tilaajalle merkityksellistä.  It-tilaajalle epäonnistuneen projektin kustannus kasvaa projekti- ja jatkuvan palvelun vaiheessa eksponentiaalisesti: siksi oikeiden kumppanien saaminen neuvottelupöytään hankintavaiheessa on kriittistä.

Suosittelijoiden ja referenssien merkitys on valtava asiantuntijapalveluiden markkinoinnissa ja hankinnassa. Pätevät referenssit kertovat osaamisesta ja vakuuttavat tilaajan. Piste.

Näistä lähtökohdista olemme kehittäneet it-alalle avoimen ja ilmaisen markkinapaikan ite wikin. Sen perustavaa laatua oleva funktio on listata it-yritykset it-osaamisalueisiin perustuen.

Helppokayttoinen_ja_nayttava

Olemme toteuttaneet palvelun visuaalisilla seinillä pyrkien tuomaan helppokäyttöisen ja näyttävän työkalun ajoittain raskaana pidettyyn it-kenttään. Yritysprofiilien keskeiseksi sisällöksi olemme nostaneet referenssitoimitukset ja suositukset. Referenssit ovat keskiössä it-hankinnoissa ja – markkinoinnissa, sillä ne kertovat tarjoajan osaamisesta, luotettavuudesta ja kokemuksesta.  Asiantuntijasisältöjen merkitys markkinoinnissa kasvaa tasaisesti ja ite wiki tukee myös toimittajien luomien sisältöjen, kuten bloggausten välittämistä potentiaalisille asiakkaille.

Kun_tieto_on_pirstaloitunut

Ajatellaan asuntomarkkinaa ennen etuovea ja oikotietä. Koska tieto markkinasta oli pirstaloitunut, sopivimmat asunnot ja ostajat eivät välttämättä kohdanneet. Samalla kauppaakin jäi syntymättä. Ylipäätään tänä päivänä emme halua valita palveluita perehtymättä markkinaan. Ajatellaan, että olisimme hankkimassa uutta läppäriä. Gigantin ensimmäinen hakutulos läppäriä hakiessa, sanotaan HP:n malli, voisi olla ihan käypä vaihtoehto. Mutta jos tekisimme ostopäätöksen lennosta, mieleen jäisi epäilys: oliko hankintamme tarpeeseen sopivin, vai onko markkinassa kenties malleja, joiden toiminnot, design, tai ylläpito olisivat meille sopivammat. Ja oliko tarjous halvin, vai olisiko jonkun toisen kauppaajan käyttö säästänyt meiltä 150 euroa? Ja mitä muut käyttäjät sanovat kyseisestä mallista, mitä kokemuksia heillä on ollut?

Tunnemme_itsemme_holmoiksi

Olemme tulleet aikaan, jolloin tiedon hakeminen on luonnollinen osa hankintaprosessia ja tunnemme itsemme hölmöiksi, ellemme tee markkinatutkimusta ennen ostopäätöstä. Luomalla it-alalle standardin markkinapaikan haluamme tuoda relevanttia tietoa, avoimuutta ja läpinäkyvyyttä myös it-ratkaisujen hankintaan. Nyt potentiaaliset it-kumppanit pystyy listaamaan riippumattomasti ja vaihtoehtoja vertailemaan erilaisista tulokulmista.

Mallimme on avoin, ilmainen ja riippumaton ja teemme työtä kaikkien osapuolien hyödyttämiseksi.  Olemme huomioineet myös julkiset hankinnat palvelun toteutuksessa.

Yksi mielenkiintoinen tulokulma ite wikiin on toimittajien yhdistäminen. Tilaaja voi yhdistellä tarvitut osaamisalueet projektia varten ja myös toimittajat voivat löytää kumppaneita ja yhdistää voimansa esimerkiksi täyttääkseen julkisen hankinnan kriteerit.

Standardin_avulla

It-palveluiden markkinoinnin haasteet olivat yksi palvelun innoittaja. Markkinointia it-yrityksissä tekevillä liiketoiminnan johtajilla, konsulteilla ja markkinointivastaavilla haasteita aiheuttavat ajan puute, kokemattomuus graafisten työkalujen kanssa ja digiajan markkinoinnin moninaisuus. Ite wikillä syntyy helposti näyttäviä materiaaleja, joiden asettelu ja kontrastit ovat kohdillaan. Standardin markkinapaikan avulla materiaalit välittyvät suoraan tilaajalle hankintavaiheessa ja edesauttavat myyntiä. Kertaalleen hyvin toteutettu profiili tukee myyntiä pitkään ja palvelee kuin laadukas bloggaus, johon tiedon hakijat palaavat kerta toisensa jälkeen

Mikä on siis viestimme it-palveluiden hankkijalle ja toisaalta myyjälle?

Hankkija, tutustu it-markkinaan ennen neuvotteluvaihetta ite wikissä. Markkinaan perehtyminen ja vaihtoehtojen puntarointi on arvokasta työtä lopputuloksen kannalta. Me pyrimme helpottamaan työtänne.

Myyjä, toteuta myyntimateriaalit laadukkaasti ite wikiin. Kertaalleen hyvin toteutetut materiaalit palvelevat pitkään ja helpottavat myyntiponnistuksianne välittämällä osaamisenne suoraan potentiaaliselle asiakkaalle hankintavaiheessa.

Tutustu Suomen it-markkinaan osoitteessa http://www.itewiki.fi/haku.

ite wikin yrityshaku

ite wikin referenssihaku

ite wikin julkaisuhaku

#Digitalisaatio-keskustelu

Liiketoiminnan Digitalisoinnin opas