Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Miljoonien rajapyykkien sijaintia tarkennetaan karttapohjaisella osallistamisella

ReferenssiSuomessa on noin 13 miljoonaa tonttien ja muiden alueiden koot määrittävää rajapyykkiä, joista noin kolmen miljoonan sijainti kartalla ei vastaa niiden todellista paikkaa luonnossa. Suurimmillaan jopa kymmenien metrien erot yksittäisten pyykkien sijainneissa muodostavat ongelman, jota Maanmittauslaitos korjaa yhdessä Zoneatlaksen kanssa karttapohjaisella osallistamisella.

Osa kiinteistörekisterin tiedoista on peräisin jopa 200 vuoden takaa, eikä niiden tarkkuus vastaa enää nykypäivän vaatimuksia. Rajapyykkien kohdalla fyysiset merkit määrittelevät lopulta missä tontti alkaa ja päättyy.

Useiden metrien mittaiset virheet rajoissa voivat aiheuttaa konkreettisia ongelmia muun muassa maanomistajille. Epätarkoista rajamerkinnöistä johtuen pinta-alan mukaan määräytyvät tuet ja verotus voivat mennä väärin, ja virheelliset rajalinjat voivat johtaa virheisiin vaikkapa metsän hakkuissa.

Sähköisten asiointipalveluiden yleistyessä myös tarve digitaalisen aineiston paikkansapitävyydelle on kasvanut. Näistä lähtökohdista syntyi Pyykkijahti-peli, joka kerää joukkoistettua sijaintitietoa rajapyykkien todellisista paikoista.

Joukkoistaminen tiedonkeruun välineenä

Kolmen miljoonan maastossa sijaitsevan merkin tarkistaminen virkatyönä olisi aikaa vievä ja kallis operaatio. Tavallisten kansalaisten ottaminen mukaan tiedonkeruuseen tarjoaa puolestaan huomattavasti nopeamman ja kustannustehokkaamman tavan aineiston tarkentamiseksi.

Joukkoistuksen välineeksi kehitimme Pyykkijahti-pelin, jonka avulla jokainen ulkoilija voi päivittää epätarkaksi merkityn rajapyykin sijainnin älypuhelimellaan. Päädyimme web-pohjaiseen ratkaisuun, jotta pelin aloittaminen on mahdollisimman helppoa ja se toimii kattavasti sekä uusilla että vanhemmilla laitteilla.

Pyykkijahti on pelattavissa kaikkialla Suomessa ja kuka tahansa voi aloittaa rajapyykkien sijaintien tarkentamisen eli bongaamisen. Näin esimerkiksi mökkien omistajien on helppo käydä merkitsemässä omien tonttiensa rajat, ja ulkoilijat voivat vierailla reitin varrella olevilla rajapyykeillä.

Joukkoistettu tiedonkeruu on osoittautunut toimivaksi menetelmäksi heti palvelun julkaisuhetkestä alkaen. Ensimmäisen viiden päivänä aikana Pyykkijahtiin oli rekisteröitynyt yli 500 pelaajaa, ja ahkerin rajapyykkien bongaaja oli ehtinyt keräämään peräti 114 pistettä. Peli on lisäksi kerännyt runsaasti hyvää palautetta. Kiitosta on tullut erityisesti avoimesta ja nykyaikaisesta otteesta koko maan laajuisen haasteen ratkaisemiseen.

Pyykkijahdin toiminta pähkinänkuoressa:

  • Peli avataan älypuhelimen selaimella osoitteessa pyykkijahti.fi
  • Pelaaja näkee kartalla oman sijaintinsa sekä lähellä olevat rajapyykit
  • Rajapyykin viereen saapuessaan pelaaja aloittaa pyykin bongauksen, eli ottaa siitä kuvan ja pitää puhelintaan pyykin yläpuolella sijainnin tarkennuksen ajan
  • Ensimmäinen pyykin bongaaja saa kaksi pistettä ja seuraavat bongaajat yhden
  • Saman rajapyykin bongaaminen usean eri pelaajan toimesta tarkentaa sijaintitietoa entisestään
  • Kuva ja sijaintitieto välitetään Maanmittauslaitokselle tarkistusta ja analysointia varten

Tulokset ja seuraavat toimenpiteet

Syyskuun alkuun mennessä Pyykkijahdissa oli bongattu jo yli 15 000 rajapyykkiä lähes 4 000 pelaajan toimesta. Palveluun tuotiin myös uusia ominaisuuksia, kuten rajapyykin merkitseminen kadonneeksi. Vanhat pyykkimerkit ovat voineet vuosien saatossa tuhoutua, peittyä tai kulua lähes tunnistamattomiksi.

Pyykkijahdin avulla haluttiin testata kännyköiden paikannustarkkuuden riittävyyttä sijainnin määrittämiseen. Maanmittauslaitos on aloittanut aineiston analysoinnin, ja havainnot kootaan myöhemmin yhteen tieteelliseksi julkaisuksi.

Käyttäjien kokemuksia selvitettiin kesän aikana kyselyllä, johon vastasi yhteensä 307 pelaajaa. Kysymykseen "Millainen kokemus Pyykkijahti oli?" asteikolla 1–5 (1 erittäin epämieluisa, 5 erittäin mieluisa) keskiarvo oli jopa 4,2.

Lue lisää: Jo yli 15 000 mitattua rajapyykkiä – Pyykkijahti-kokeilu jatkuu

Pinterest
Referenssin infoboxi
Zoneatlas Oy logo

Tiedot

Tilaaja: Maanmittauslaitos
Ajankohta: 2021 -
Toimittajan
yhteyshenkilö:
Severi Vihavainen, severi.vihavainen@zoneatlas.com

Lisätietoja

Yritysprofiili Zoneatlas kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Laatu, turvallisuus ja ympäristö
Tuotekehitys ja suunnittelu
Viestintä

Erikoisosaaminen

Graafinen suunnittelu
Ketterät menetelmät
Käyttöliittymäsuunnittelu
Paikkatieto GIS
Webkehitys

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
Julkishallinto

Teknologia

Amazon Web Services
Node.js
React
Javascript

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö

Omat tagit

joukkoistaminen
joukkoistus
osallistaminen
karttapalvelu

Siirry yrityksen profiiliin Zoneatlas kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Zoneatlas - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Zoneatlas - Muita referenssejä

Zoneatlas - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia