Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Mikä on webhotelli ja miten valitaan paras webhotelli yritykselle?

BloggausTässä julkaisussa käymme läpi, mitä webhotelli tarkoittaa, mitä ostaminen maksaa sekä annamme 8 ohjetta parhaan webhotellin valintaan.

Julkaisun aihekokonaisuudet:

  • Mikä on webhotelli?
  • Miten domain ja webhotelli eroavat toisistaan?
  • Paljonko maksaa halpa webhotelli?
  • Miten valitaan paras webhotelli yrityksen tarpeeseen?

Jos olet kuullut nettisivujen perustamiseen tarvittavan webhotellia, mutta et tiedä mistä on kyse, tulet saamaan kaikki tarvitsemasi vastaukset täältä. Mikäli haluat vain ohjeita parhaan webhotellin valitsemiseen, pääset pikalinkkien avulla hyppäämään oikeaan kohtaan.

Eiköhän siis aloiteta!

Mikä on webhotelli?

Webhotellilla tarkoitetaan nimensä mukaisesti palveluntarjoajalta vuokrattavaa tilaa, jota käytetään omien verkkosivujen tai -palveluiden ylläpitoa varten. Käytännössä webhotellin vuokraaja vuokraa osan palveluntarjoajan tarjoamasta palvelintilasta. Vaikka käytännössä kyseessä on hyvinkin yksinkertainen asia, kuten tilan varaaminen sivustoasi varten, on markkinoilla tarjolla useita erilaisia ratkaisuja erilaisiin tarpeisiin.

Yleisimmät webhotellit ovat niin sanotusti yhteiskäytössä olevia webhotelleja, jossa useammat käyttäjät hyödyntävät samaa palvelinta kokonaisuudessaan. Tällainen malli sopii loistavasti peruskäyttäjälle, joka tarvitsee normaalille verkkosivustolle yleismuotoisen tallennustilan ja jonka kulut tulisi olla suhteellisen pienet.

Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi täysin oma palvelin, joka ei ole lainkaan muiden käyttäjien käytössä tai vaikkapa pilvipalvelimet tukemaan laajaa skaalautuvuutta. Tässä kirjoituksessa on kuitenkin keskitytty yhteiskäytössä oleviin webhotelleihin sen yleisyyden vuoksi. Muita webhotellien muotoja ei avata sen enempää.

Pelkän tallennustilan lisäksi webhotellin ostaja saa käyttöönsä erilaisia työkaluja palvelintilan ja nettisivujen ylläpitämiseen ja hallinnointiin.

Miten domain ja webhotelli eroavat toisistaan?

Keskusteltaessa webhotelleista, voidaan usein puhua samassa yhteydessä myös domaineista. Vaikka domainista ja webhotellista puhuttaisiin samassa yhteydessä, eivät ne kuitenkaan ole sama asia. Nämä kaksi termiä ajautuvat varmasti usein samaan nippuun, koska uusia nettisivuja perustaessa molemmat palvelut hankitaan usein yhdessä samalta palveluntarjoajalta.

Näiden kahden ero on kuitenkin melko selkeä. Webhotellit toimivat nettisivujen tallennustilana, kun taas domainit toimivat nettisivujen osoitteina, jotta nettisivut voidaan löytää helposti selaimen kautta. Mikäli haluat saada lisää tietoa domaineista, voit kurkata meidän artikkelin Mikä on domain (verkkotunnus) ja mitä kannattaa huomioida domainia ostaessa?.

Paljonko maksaa halpa webhotelli?

Lyhyesti, useimmat aloitustason webhotellit maksavat noin 6-7 euroa kuukaudessa ja siitä tasoittain ylöspäin. Webhotelleja tarjoavien palveluntarjoajien nettisivuilla voi kuitenkin toisinaan nähdä halvempiakin hintoja. Useimmiten nämä hinnat kuitenkin kuvastavat alennushintoja, jotka pätevät vain ensimmäisenä tai kahtena ensimmäisenä vuotena, jonka jälkeen palvelun hinta palaa useimmiten tuohon 6-7 euroon, mikäli kyseessä on normaali aloitustason webhotelli.

Mikäli vaatimukset webhotellin ominaisuuksille ovat matalat voi 6-7 euroa kuukaudessa maksavalla webhotellilla pärjätä hyvinkin. Tarpeiden kasvaessa kannattaa jo ajoissa kuitenkin päivittää webhotellipalvelu kattavampaan kokonaisuuteen, jotta nettisivujen toiminta voi jatkua häiriöittä. Seuraavassa osiossa käsitellään lisää webhotellien erilaisia ominaisuuksia ja vaatimuksia niitä kohtaan.

Miten valitaan paras webhotelli yrityksen tarpeeseen?

Termi paras webhotelli on käsitteenä melko lailla tilanteesta riippuvainen, johon ei ole yksiselitteistä vastausta. Yhdelle yritykselle aiemmin mainitut aloituspaketit voivat hyvinkin riittää kattamaan yrityksen pienet tarpeet kustannustehokkaasti. Toinen yritys voi tarvita tarpeisiinsa taas suuriakin määriä palvelinresursseja, milloin kalliimmat ja kokonaisvaltaisemmat palveluratkaisut voivat olla se paras ratkaisu.

Käydään läpi hieman millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon, jotta löytää itselleen sen parhaan mahdollisen ratkaisun. Erilaiset webhotellit kattavat paljon erilaisia asioita, joita on mahdollista verrata keskenään valintatilanteessa. Useat näistä huomioon otettavista asioista ovat teknisempiä, mutta käydään läpi yleisimpiä huomioon otettavia asioita yksitellen selkokielisesti:

Hintataso

Hintataso webhotellimarkkinoilla on suhteellisen samaa tasoa eri palveluntarjoajien välillä, jos puhutaan kutakuinkin saman laajuisista palvelupaketeista. Tämän vuoksi webhotellia valitessa ei mielestämme hintatason loputtomaan vertailuun ole syytä.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelu on merkittävä tekijä webhotellipalvelun valinnassa. Itse webhotellissa ei niinkään asiakaspalvelua ole, mutta aika ajoittain tulee tarve päästä kontaktiin palvelua tarjoavan tahon kanssa. Näitä tilanteita ajatellen suosittelemme valitsemaan kotimaisen palveluntarjoajan, jotta asiointi sujuu mutkitta.

Lisäksi kannattaa huomioida eri yritysten tarjoamat asiakaspalveluajat. Osa toimijoista tarjoaa esimerkiksi asiakaspalvelua puhelimitse myös alkuillasta ja viikonloppuisin, kun taas osa tarjoaa asiakaspalvelua vain toimistoaikoina arkisin.

Levytilan koko

Levytilan koko määrittää maksimikoon, joka webhotellin ostajalla on käytössään nettisivujen ylläpitämistä varten. Yleisesti webhotellien levytilat vaihtelevat muutamasta gigatavusta kymmeniin gigatavuihin. Perinteisille nettisivulle riittää yleensä muutaman gigatavun kokoinen tallennustila, ellei nettisivujen yleinen laajuus tai käytettyjen medioiden (kuten kuvien ja videoiden) määrä ja niiden koko ole huomattava.

Lisäksi levytilan kokoa valitessa kannattaa tilaa varata enemmän kuin on käytännössä tarve, koska levytilan kapasiteetin hyödyntäminen maksimiin voi hidastaa webhotellissa ylläpidettyjä nettisivuja. Joten jos, nettisivujesi yhteenlaskettu koko on 2 gigatavua, kannattaa webhotellipaketeista valita sellainen, jossa on esimerkiksi 3-5 gigatavua. Vapaa levytila myös mahdollistaa nettisivujen laajentamisen mutkattomasti ilman, että levytilan täyttymistä tarvitsee olla vahtimassa.

Sähköpostilaatikoiden määrä

Sähköpostilaatikoiden määrä ei ole kaikissa webhotelleissa vakio. Osassa webhotelleja pystyy luomaan itselleen rajattomasti sähköpostilaatikoita, kun taas osassa tämä voi rajoittua esimerkiksi viiteen tai kymmeneen. Rajaton sähköpostilaatikoiden määrä on kuitenkin yleensä tarpeen vain isommilla yrityksillä, joissa on tarve luoda sähköpostilaatikoita useille toimihenkilöille. Tämä ei siis yleensä ole ongelma pienille yrityksille.

Webhotellia valitessa kannattaa siis miettiä samalla haluttujen sähköpostien määrää. Usein yrityksillä on yleisenä sähköpostinaan info@yritys.fi, mutta tarve voi myös olla esimerkiksi henkilökohtaiselle sähköpostille, joka on muotoa etunimi.sukunimi@yritys.fi. Lisäksi jotkut yritykset luovat omia sähköposteja asiakaspalvelua ja laskutusta varten.

Domainien määrä

Domainien määrä kannattaa myös tarkistaa, sillä joihinkin webhotellipaketteihin ei saa vakiona liitettyä useaa domainia. Tämä voi kuulostaa alkuun asialta, jolla ei ole väliä, mutta nettisivuja varten voi kuitenkin tulla tarve hankkia esimerkiksi eri kieliversioita varten omat domainit – esimerkiksi yritys.fi suomenkielistä versiota varten, yritys.com englanninkielistä versiota varten ja yritys.se ruotsinkielistä versiota varten.

Yritykselle voi myös toisinaan olla hyödyllistä hankkia domaineja, jotka muistuttavat yrityksen varsinaista domainia. Esimerkiksi Spotify voisi hankkia domainin spotifay.com, joka on kirjoitettu väärin, mutta tästä domainista voisi silti ohjata hakijan oikealle sivustolle.

SSL-sertifikaatti

SSL-sertifikaatti on nykypäivänä webhotelleissa perusoletus. SSL-sertifikaatin avulla nettisivuille saa asetettua tavan suojata nettisivustolla kulkevaa tietoliikennettä, jota kutsutaan SSL-salaukseksi. SSL muodostuu sanoista Secure Sockets Layer. Nykyään SSL-termiä kutsutaan TLS:ksi eli Transport Layer Securityksi, mutta SSL-termi elää vielä vahvana. SSL-salausta voi ja kannattaa käyttää kaikilla nettisivuilla, mutta eritoten verkkokaupoille tietoliikenteen suojaus on erittäin suotavaa.

Miten suojatun nettisivuston sitten tunnistaa? Suojatun nettisivuston huomaa yleensä verkko-osoitteesta, joka alkaa etuliitteellä https. Lisäksi suojattujen nettisivujen verkko-osoitteiden edessä on lukkosymboli, joka myös edustaa suojattua sivustoa.

Selaimessa liikkuessa eri sivuilla, voi vastaan tulla välillä ilkeä herjaus sivusta, joka ei ole suojattu. Tämä ilmoitus on myös yksi syy asettaa SSL-salaus käyttöön, koska se ei jätä kovin hyvää kuvaa nettisivustosta, jos sitä väitetään turvattomaksi. Lisäksi Googlen hakukone arvottaa hieman korkeammalle nettisivustoja, joilla on käytössä SSL-salaus. Voit siis myös saada nettisivuillesi parempaa näkyvyyttä SSL-salauksen avulla.

Tietokantojen määrä ja koko

Tietokantojen määrä ja koko on oleellinen asia yleisesti vain silloin, jos on tarpeen tuottaa useammat nettisivut saman webhotellin alle tai jos käytettyyn tietokantaan tarvitsee tallentaa huomattavia määriä tietoa. Selkokielisesti, jos tarvitset vain yhdet nettisivut, tarvitset yhden tietokannan. Tietokantojen koko, jonka webhotellipaketti tarjoaa on yleisellä tasolla aina tarpeeksi kattava.

Vaikka webhotelliin asetettaisiin vain yhdet nettisivut, niin suosittelemme valitsemaan kuitenkin paketin, jossa on vähintään kaksi tietokantaa. Näin mahdollistetaan omien nettisivujen kopion asettaminen webhotelliin, joka voi toimia testiversiona isoja muutoksia varten.

Varmuuskopiointi

Varmuuskopiointi on yksi tärkeimmistä nettisivujen turvatoimista. Jos jotakin menee sivustolla pieleen, niin varmuuskopion avulla sinulla on mahdollisuus palata aiempaan versioon. Yleisesti ottaen webhotelleja tarjoavat palveluntarjoajat ottavat varmuuskopioita päivittäin. Vaikka varmuuskopioinnit ovat webhotellien perustoiminto, kannattaa tämä ehdottomasti tarkistaa ostaessasi kyseistä palvelua.

Yhteenveto

Tässä vaiheessa sinulla pitäisi olla vähän parempi käsitys siitä, mistä on kyse, kun mainitaan termi webhotelli. Voit myös käyttää aiempaa listausta hyväksi oikeanlaisen webhotellipaketin valinnassa.

Henkilökohtainen suosituksemme webhotellia ostettaessa menee Suomen Hostingpalvelulle ja Zonerille. Kyseiset toimijat tarjoavat suhteellisen edulliseen hintaan laadukasta ja nopeaa asiakaspalvelua sekä helppokäyttöiset alustat omien tietojen ja webhotellien hallinnointiin.

Pinterest
Sitekick Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Sitekick kotisivut

Siirry yrityksen profiiliin Sitekick kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Sitekick - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 2 asiantuntijaa.

Sitekick - Muita referenssejä

Sitekick - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia