Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Datalukutaito on olennainen osa tietojohtamista

BloggausDatalukutaito on osa tietojohtamisen kokonaisuutta, jossa parannetaan yrityksen kilpailukykyä käyttämällä yrityksen ulkoista ja sisäistä liiketoimintatietoa. Kansainvälisen ICT-alan tutkimus- ja konsultointiyritys Gartnerin tutkimuksen mukaan puutteellinen datalukutaito on merkittävä este liiketoiminnan kehittämisen näkökulmasta. Tässä artikkelissa kerromme, mitä datalukutaidolla tarkoitetaan ja miksi se on tärkeää yritysten kannalta.Tietojohtaminen

Tietojohtamisen ulottuvuuksia ovat ihmisten johtaminen, datan ja teknologian johtaminen sekä prosessien johtaminen. Ihmisten johtamisella tarkoitetaan organisaation johtamista siten, että edistetään sen kykyä luoda lisäarvoa tiedolla ja sen hyödyntämisellä. Datan ja teknologian johtamisessa ylläpidetään ja kehitetään tiedon hyödyntämisen edellytyksiä. Prosessien johtamisessa tähdätään tietoperusteiseen päätöksentekoon.


Tietojohtamisen kypsyysmalli

Yritysten valmius tietojohtamiseen vaihtelee ja kypsyystaso voidaan jakaa viiteen eri vaiheeseen tietojohtamisen kypsyysmallin mukaisesti. Suurin osa Suomalaisista yrityksistä sijoittuu tietojohtamisen osalta mallin alemman puoliskon tasoille. Melko harva yritys siis käyttää liiketoimintatietoa strategialähtöisesti, näkee BI:n osana kriittisiä liiketoimintaprosesseja ja hyödyntää dataa myös oman yrityksen ulkopuolella tarjoamalla esim. asiakkaille ja kumppaneille dataa. Lisätietoa liiketoimintatiedon hyödyntämisen kypsyystasoista löydät maksuttomasta oppaastamme.


Datalukutaito

Datalukutaito on kiinteä osa tietojohtamista. Sen merkitys tulee kasvamaan lähitulevaisuudessa ja Gartner uskoo, että vuoteen 2020 mennessä 80% yrityksistä on käynnistänyt osaamisenkehittämisohjelman datalukutaidon parantamiseksi.

Mitä datalukutaito tarkoittaa?
Gartnerin määritelmän mukaan datalukutaito on kyky lukea, ymmärtää ja kommunikoida dataa merkityksellisenä informaationa, joka sisältää tietolähteiden ja rakenteiden ymmärtämisen, sovelletut analyyttiset menetelmät ja tekniikat sekä kyvyn kuvata käyttötapaus, soveltaminen ja lopputulema.

Miksi datalukutaito on tärkeää?
Gartnerin tutkimuksessa yritysten tietohallintojohtajat ilmaisivat suurimmaksi esteeksi menestykselle datalukutaidon. Dataa ei siis osata kerätä ja käyttää niin, että se tukisi yrityksen liiketoimintaa ja sen päätöksentekoa. Tämän muuttamiseen kannattaa panostaa, sillä datalukutaito tuo yrityksille kilpailuetua.

Datalukutaito on lisäksi yhteydessä yrityksissä esiintyvään muutosvastaisuuteen: kun asiat esitetään datan kautta, ovat ne vakuuttavampia ja helpompia omaksua. Asioista keskustelemiseen ja jopa niistä kiistelemiseen tulee järkeä, kun erilaisten väittämien ja näkökulmien tueksi tuodaan luotettavaa ja ajantasaista dataa.


Haluatko tietää lisää?

Lisätietoa siitä, miten datalukutaitoa edistetään organisaatiossa, saat maksuttomasta webinaaritallenteestamme "Miten siirryt datan keräilijästä datan hyödyntäjäksi?". Tallenteessa kerromme mm:
  • Miten datalukutaito kasvattaa kilpailuetua?
  • Miksi yritykset eivät pääse eteenpäin datan hyödyntämisessä vaan tyytyvät keräilijän rooliin?
  • Miten voit edistää datalukutaitoa omassa organisaatiossasi?
  • Miten datalukutaito liittyy yrityskulttuuriin?

Pinterest
Pengon Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Pengon kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi

Omat tagit

BI
datalukutaito
tietojohtaminen

Siirry yrityksen profiiliin Pengon kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Pengon - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Pengon - Muita referenssejä

Pengon - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia