Minkälaiset ihmiset hakevat tietoa ohjelmistoyrityksistä ja it-markkinasta Suomessa? Toteutimme analytiikkakatsauksen, joka näyttää, minkälaiset ihmiset hakevat tietoa digitalisaatiohankkeisiin liittyvillä termeillä.

Fakta on, että it-alasta haetaan tietoa jatkuvasti Googlaamalla erilaisilla termeillä esimerkiksi it-hankintojen valmisteluvaiheessa. Tästä liikenteestä osa laskeutuu Ite wikiin, tällä hetkellä yli 700.000 sivukatselun verran vuodessa.

Googlenäkyvyyttä kannattaa testata

Jos olet kiinnostunut yrityksesi hakukonelöydettävyydestä, kannattaa Googlenkäkyvyyttä testata.

Haastoin itse hiljattain erästä ystävääni tekemään erilaisia Suomen it-markkinaan liittyviä hakuja Googlesta. Googlen hakutuloksia kannattaa aina testata kaverin koneelta, sillä kunkin Googlen käyttäjän omat hakutulokset ovat järjestäen hakuhistorian korruptoimat.

Ystäväni teki neljä- viisi kappaletta erilaista itse keksimäänsä hakua.

Ite wiki oli jokaisessa hakutulosten kärjessä.

Tämä oli tiestysti osin sattumaa, mutta kertoo omaa kieltään siitä, että Ite wikin alustalle laskeudutaan paljon Googlesta.

Sisältö + linkit = liikenne

Sisältömarkkinoinnin ammattilaiset tietävät yksinkertaisen kaavan, joka dominoi markkinointia. Se kuuluu näin: sisältö + linkit = liikenne.

hakukoneauktoriteettia mittaava Ahrefs arvioi, että Ite wikiin osoittaa 155.000 linkkiä, joista 99% on do-follow muotoisia. Samalla it-yritysten yhteisö julkaisee uusia sisältöjä jatkuvalla tahdilla ja jäsentää näin digitalisaatiomarkkinan kehittymistä Suomessa.

Heinäkuusta alkaen käyttäjiä Googlesta Ite wikiin on laskeutunut jo 80.000 kappaletta.

Tietoa Suomen it-markkinasta haetaan ennen kaikkea Googlen avulla. Merkittävä osa digitalisaatiohankkeista ja it-hankinnoista sisältää markkinatiedon hakemista Googlesta.

 

Esimerkkejä hauista ja Ite wikin keskimääräisistä sijoittumisesta hakutuloksissa

Poimin Google Analyticsistä joitain esimerkkejä digitalisaatiokentän hakusanoista, joilla Ite wikiin on laskeuduttu. Toinen sarake näyttää Ite wikin keskimääräisen sijoituksen hakutuloksissa kyseisellä hakusanalla haettaessa.

Jokaisella hakijalla on esimerkiksi oma hakuhistoriansa, kielensä ja laitteensa, jotka voivat vaikuttaa hakutulosten esiintymiseen. On siis harvinaista, että yritys on keskimäärin aina sijalla 1. millään muulla hakusanalla, kuin yrityksen omalla nimellä.

Ohessa esimerkkejä it-alaan liittyvistä hakusanoista ja Ite wikin keskimääräisistä sijoittumisesta Googlen hakutuloksissa.

Osa termeistä liittyy suoraan it-hankintoihin ja digitalisaatiohankkeisiin (”tampere it yritykset”) , osa voi sisältää yleistä tiedonhakua (”devops”), jota esimerkiksi ohjelmistokehittäjät tai it-alan opiskelijat voivat tehdä.

Hakusana Keskimääräinen sijoitus Googlen hakutuloksissa
full stack kehittäjä 1
oulu it yritykset 1
it tapahtumat 2023 1
erp järjestelmä 1,14
Tietohallinto 1,18
tampere it yritykset 1,2
it yritykset 1,38
ketterä kehitys 1,41
it alan yritykset 1,41
iam 2,48
ict 2,86
saas palvelu 3,97
sovellusasiantuntija 4,12
poc 4,48
devops 6,26
it alan työpaikat 7,99

 

Minkälaisia ohjelmistoalasta tietoa hakevat henkilöt ovat demografiatiedoiltaan? Google Analytics tarjoaa erilaisia, enemmän tai vähemmän, kiinnostavia tietoja verkkosivujen käyttäjäkunnasta.

Ite wikin tapauksessa ne tarjoavat tietoa siitä, minkälaiset ihmiset hakevat tietoa it-markkinasta ja ohjelmistoalan yrityksistä Suomessa, ja minkälaiset henkilöt työskentelevät it-hankintojen parissa.

It- ja ohjelmistopääkaupungit Suomessa (mitä tulee tiedon hakemiseen)

Analytiikan perusteella Helsinki on Suomen pääkaupunki, mitä tulee tiedon hakemiseen it-alasta. Analytiikka on kuitenkin Helsingin osalta virheellistä siksi, että kaikki Suomen mobiililiikenne reitittyy Helsinkiin.

Hyvänä kakkosena tulee Tampere, kolmosena Vantaa, neljäntenä Oulu ja viidentenä Espoo.

Missä on Turku!?

Ohjelmistoalasta tiedon hakeminen Suomessa kaupungeittain. Data korreloi todennäköisesti digitalisaatiohankkeiden ja it-hankintojen määrän kanssa.

Jonkinlaisen kuvan ohjelmistoalan merkityksestä kussakin kaupungissa analytiikka varmasti antaa.

Digitalisaatioalan termeillä tietoa hakeneiden ikäjakauma

Suomen it-markkinasta tietoa hakevat eniten 35-44-vuotiaat. Seuraavaksi suurin kohortti on 45-54-vuotiaat, sitten 25-34-vuotiaat. 18-24-vuotiaat eivät vielä ole suuresti kiinnostuneita digitalisaatiosta, tai sitten he ovat Tiktokissa!

Sukupuoli

Miehet hakevat tietoa it-markkinasta vain hieman enemmän kuin naiset. Huomionarvoista on se, että GA ei suurimmalta osin tunnista käyttäjän sukupuolta. Tilastollisiin menetelmiin perustuen tulokset voidaan kuitenkin yleistää koskemaan suurta osaa käyttäjistä.

Miehet hakevat tietoa it-markkinasta vain hieman enemmän kuin naiset.

 

Tietoa suomen ohjelmistoalasta haetaan Suomesta

Tietoa suomen ohjelmistoalasta haetaan, yllätys yllätys, Suomesta! Tähän vaikuttaa luonnollisesti kotimaamme ja alustamme kieli, joka on Suomi. Myös englanninkielisiä sisältöjä Ite wikistä toki löytyy paljon.

Tietoa suomalaisista it-yrityksistä haetaan eritoten…. Suomesta! Suomalaisten yritysten it-hankinnat keskittyvät luonnollisesti Suomeen.

 

Käyttäjäkunnan mielenkiinnon kohteet

Google Analytics tunnistaa myös käyttäjien mielenkiinnon kohteita. Ite wikin käyttäjiä kiinnostaa mm. pankki- ja vakuutusala, teknologia, sekä uutiset ja politiikka.

Tietoa it-alasta haetaan arkisin

Tietoa it-alasta haetaan arkisin. Myös heinäkuussa lomakaudella hakujen määrä on huomattavasti alhaisempi kuin syyskaudella.

Asia ilmenee oheisesta graafista, jonka pompinta kuvaa arjen ja viikonloppujen välistä vaihtelua käyttäjämäärissä.

 

Lue myös: Näitä osaamisalueita it-yritysten markkinointi tarvitsee onnistuakseen