IoT -laitteet ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina, ja yhä useamman kodista sellaisia saattaakin jo löytyä. 

IoT eli internet of things, suomeksi esineiden internet, tarkoittaa esineitä, jotka käyttävät internetiä tai Bluetoothia kerätäkseen dataa. Älypuhelimista ja tietokoneista poiketen IoT -laitteet eivät välttämättä tarvitse ihmisen osallistumista toimiakseen, vaan ne voivat kerätä, jakaa ja kommunikoida dataa “itsekseen”. IoT:ta hyödynnetään lukuisiin eri käyttötarkoituksiin, mutta kuluttajille ne ovat ehkäpä tutuimpia kaikenlaisista etäohjattavista ja älykkäistä kodinkoneista.

Hyödyllisten ja kätevien älylaitteiden joukkoon päätyy väkisinkin muutamia vähemmän älykkäitä turhakkeita.

IoT -laitteet ovat tulleet monen kotiin jäädäkseen, ja uusia julkaistaan joka vuosi kymmenittäin. Hyödyllisten ja kätevien älylaitteiden joukkoon päätyy väkisinkin muutamia vähemmän älykkäitä turhakkeita. Listasimme hauskimmat ja erikoisimmat keksinnöt alle. 

Haluaisitko itse kotiisi jonkin seuraavista laitteista?

Hörppäyksen kätkevä haarukka

Kuva: Nissin

Häiritsevätkö ryystämisen äänet elämääsi, kun syöt nuudelikeittoa? Tähänkin on nyt olemassa ratkaisu: Otohiko-haarukka, joka tunnistaa epämiellyttävät ruokailun äänet ja peittää ne kohinalla. Vihdoin nuudelit voi nauttia rauhassa, ilman ikäviä ääniä.

Älykäs Bluetooth-suolasirotin

Kuva: Smalt

Olet varmaankin jo kuullut älykahvinkeittimistä ja blendereistä, mutta tämä älysuolasirotin vie keittiön IoT -laitteet uudelle tasolle. Smalt -suolasirotin lupaa annostella aina sopivan määrän suolaa, mutta sen lisäksi se toimii myös Bluetooth-kaiuttimena ja luo tunnelmavalaistuksen keittiöön.

Ostoksia seuraava roskapönttö

Kuva: Genican

Jopa roskis voi nyt olla älykäs! Genican seuraa pois heitettyjä asioita ja luo niistä automaattisesti ostoslistan, jotta käyttäjä voi kaupassa ollessaan tietää, mitä kaapista on loppunut. Laite lupaa säästää aikaa, rahaa ja vaivaa. Hintaa älyroskikselle kertyy 150 dollaria.

Älykkäät joogahousut

Kuva: Wearable X

Tämän IoT -laitteen voi pukea päälleen! Älykkäät joogahousut yhdistyvät applikaatioon ja ohjailevat käyttäjänsä harjoituksen läpi liikkeitä seuraavien sensoreiden avulla. Housut värisevät tarkoituksenaan auttaa joogaajaa pysymään oikeissa asennoissa. Älylegginsit lupailevat yksilöityä joogaohjausta kotioloissa, omilta housuilta.

Led-näytöllä varustettu t-paita

Kuva: CuteCircuit

Päällepäin tavalliselta näyttävä t-paita sisältää led-näytön, jonka avulla käyttäjä voi esimerkiksi esitellä Twitteriään tai postata kuvia Instagramiin. T-paita yhdistyy lähimpään Wi-Fiin ja sen näyttämää kuvaa ohjaillaan älypuhelimesta. 

IoT -laitteet voivat olla hauskoja ja tuoda lisäarvoa elämään. Aivan kaiken ei kuitenkaan tarvitse olla yhdistettynä internetiin, ja laitteiden tietoturvaan on syytä kiinnittää huomiota. Esimerkiksi Tivi uutisoi aiemmin tänä vuonna internetiin yhdistettävästä Cellmate-seksilelusta, jossa oli vakavia tietoturva-aukkoja. Internetiin yhdistetty ja mobiililaitteella ohjailtava siveysvyö olisi voitu hakkerien toimesta lukita pysyvästi, eikä sitä olisi saanut manuaalisesti auki. 

 

Lähteet: AllConnect, NeedvWant