Kymmensormijärjestelmä on varmasti lähes kaikille tuttu jo alakoulun ATK-luokasta. Kyseessä on konekirjoitustapa, jossa kaikkia kymmentä sormea käytetään kirjoittamiseen ja jokainen sormista on vastuussa tiettyjen näppäimien painamisesta.

Kymmensormijärjestelmän tarkoituksena on parantaa kirjoittamisen nopeutta ja tarkkuutta.

Kymmensormijärjestelmän tarkoituksena on parantaa kirjoittamisen nopeutta ja tarkkuutta. Allekirjoittaneen täytyy kuitenkin myöntää, ettei sitä tullut koulussa kovin hyvin opeteltua, vaan käytössä on jonkinlainen etusormi-keskisormi-peukalo-järjestelmä. Tämän systeemin nopeutta olisi varaa parantaa, joten keräsin kokoon joukon sovellusvinkkejä kirjoitustaidon kehittämiseen!

TypingClub – Opettele kymmensormijärjestelmä

TypingClub näyttää, minkä sormen pitäisi milloinkin näppäintä painaa.

 

Ilmainen TypingClub on näppärä työkalu opetella ja verestää muistiaan kymmensormijärjestelmästä. Nettiselaimessa toimivassa pelissä on sadoittain hyviä harjoituksia, jotka etenevät aivan konekirjoituksen alkeista edistyneisiin pikakirjoitustehtäviin asti. Peli on koukuttava, sillä tehtävästä toiseen edetessään käyttäjä pääsee näkemään statistiikkaa siitä, miten kirjoittamisnopeus ja -tarkkuus ovat kehittyneet – ja nehän kehittyvät!

 

Monkeytype – Testaa kirjoitustaitosi

Allekirjoittanut ylsi Monkeytypen testissä 82 sanaan minuutissa.

 

Minimalistinen Monkeytype on selainsovellus kirjoitusnopeuden ja -tarkkuuden testaamiseen. Tulokset kertovat minuutissa oikein kirjoitettujen sanojen määrän (wpm), kaikkien kirjoitettujen sanojen määrän (raw wpm), oikeinkirjoitustarkkuuden ja muita tietoja. Sivustolla on myös ranking-lista, josta voi käydä ihmettelemässä yliluonnollisen nopeiden kirjoittajien tuloksia – tai jos oikein innostuu, yrittää itse kivuta listalle.

 

Nitro Type Kisaa kirjoitusnopeudessa

Nitro Type on rallikilpailu kirjoitusnopeudella.

 

Nitro Type on ilmainen selainpeli, jossa kisataan kirjoitusnopeudella muita pelaajia vastaan. Käyttäjä saa oman ralliauton, jonka nopeus riippuu siitä miten nopeasti käyttäjä kirjoittaa ruudulle ilmestyviä sanoja.

 

The Most Dangerous Writing App – Eroon tyhjän ruudun pelosta

Kirjoita nopeasti, tai teksti katoaa.

 

Viimeinen sovellusvinkkini on hiukan vitsikäs. The Most Dangerous Writing App on kirjoitussovellus jossa on pakko kirjoittaa nopeasti, ettei koko teksti katoa bittiavaruuteen. Ellei muuta, niin sovellus voi opettaa pääsemään eroon tyhjän ruudun pelosta, sillä kaikki ajatukset kannattaa suoltaa suoraan aivoista ruudulle niin nopeasti kuin suinkin kykenee.

 

Montako sanaa minuutissa pitäisi pystyä kirjoittamaan?

Kirjoitusnopeutta mittaavat ja opettavat sovellukset käyttävät mittarina wpm:ää (words per minute), joka tarkoittaa minuutissa kirjoitettujen sanojen määrää. Mutta mikä on hyvä tai keskiverto wpm?

Aalto-yliopisto ja Cambridgen yliopisto selvittivät kirjoitusnopeutta 168 000 koehenkilön suuruisessa tutkimuksessa, joka julkaistiin vuonna 2018. Kokeeseen osallistuneiden henkilöiden keskimääräinen kirjoitusnopeus oli 52 sanaa minuutissa, mutta nopeimmat ylsivät 120 sanaan minuutissa. Testi tehtiin englannin kielellä.

Tutkijat havaitsivat, että nopeimpia kirjoittajia yhdisti pianonsoittoa muistuttava painallustekniikka, jossa he painoivat seuraavaa näppäintä jo ennen kuin olivat nostaneet sormeaan edelliseltä. Kaikki eivät kuitenkaan käyttäneet kymmensormijärjestelmää, vaan kirjoittamistyylissä oli suurta vaihtelua. Ei siis hätää, jos kymmensormijärjestelmä ei huvita – nopeasti voi kirjoittaa myös omalla tyylillään.

 

Kuvat: Unsplash, kuvakaappaukset sovelluksista