Tomi Pyyhtiän kirjoittama Digiajan johtajan käsikirja on tuoreimpia digiajan johtamisen kirjajulkaisuja.

Kirjaa kuvataan käytännönläheiseksi, helppolukuiseksi ja tiiviiksi oppaaksi, joka lupaa auttaa lukijaansa pärjäämään digiajan kovassa kilpailussa. Teos käsittelee markkinoiden trendejä, tuoreimpia teknologioita sekä ihmisläheisen johtamisen menetelmiä.

Teos käsittelee markkinoiden trendejä, tuoreimpia teknologioita sekä ihmisläheisen johtamisen menetelmiä. 

BA Tomi Pyyhtiä on tehnyt suurimman osan urastaan digitaalisen liiketoiminnan johtamisen parissa Keskolla, RAY:lla ja SOK:lla. Nykyisin hän toimii Keskolla K Digital-yksikössä verkkokauppa- ja analytiikkatiimin vetäjänä. Pyyhtiä on ollut mukana kirjoittamassa myös Digin mitalla -kirjoja, jotka keskittyvät markkinoinnin tehostamiseen ja mittaamiseen.

Haastattelimme kirjailijaa siitä, mitä kirja pitää sisällään ja miten se syntyi.

Mikä sai sinut aloittamaan Digiajan johtajan käsikirjan kirjoittamisen?

– Tein sen rakkaudesta lajiin: haluan jakaa osaamistani ja auttaa muita. Olenkin viimeisen 10 vuoden aikana kirjoittanut paljon digitaalisesta liiketoiminnasta ja johtamisesta muun muassa Kauppalehteen, Markkinointiin ja Mainontaan sekä asml.fi-blogiin, Pyyhtiä kertoo.

Millainen kirjan syntyprosessi oli?

– Kirjaidean sain kesällä pitkillä kävelylenkeillä, ja kirjan runko syntyi näiden lenkkien yhteydessä. Kirjoitin kirjan ensimmäisen käsikirjoituksen kännykällä, Pyyhtiä paljastaa.

Pyyhtiän mukaan tuoreessa kirjassa laitetaan pöytään hänen koko 15 vuoden kokemuksensa digitaalisen liiketoiminnan johtamisen parista. Tarkoituksena on auttaa suomalaisia yrityksiä menestymään paremmin digiajan kilpailussa.

– Meidän pitää enemmän tehdä yhteistyötä sekä tsempata ja auttaa toinen toisiamme, sillä kilpailu tulee kansainvälisistä firmoista. Tämän kirjan luettuasi tiedät tarkalleen miten voit menestyä paremmin digiajan kovassa kilpailussa, kirjailija lataa.

“Tämän kirjan luettuasi tiedät tarkalleen miten voit menestyä paremmin digiajan kovassa kilpailussa”

Kilpailu tulee ulkomailta, mutta myös mallia voi ottaa sieltä.

– Meidän on myös hyvä ottaa rohkeasti oppia maailmalta ja katsoa esimerkiksi miten ruotsalaiset yritykset ovat onnistuneet omassa digiajan liiketoiminnassaan.

Digiaikaa ja digitalisaatiota voidaan lähestyä monesta eri kulmasta. Mikä on Digiajan johtajan käsikirjan tulokulma digijohtamiseen?

– Digimurroksesta, organisaatiokulttuurin muutoksesta, kasvuhakkeroinnista, ketteryydestä ja valmentavasta johtamisesta on kirjoitettu jo paljon. Ne ovat eittämättä tärkeitä asioita, mutta halusin ottaa käytännön- ja ihmisläheisemmän tulokulman kirjaan, ja auttaa digiajan johtajia sisäistämään keskeiset asiat kovassa kilpailussa menestymiseen, Tomi Pyyhtiä kertoo.

Kirjailijan mukaan digiajan esimiesten ja johtajien on hyvä ymmärtää minkälaisia ammattilaisia tai työnkuvia sekä työkaluja ja yhteistyökumppaneita digiajan menestyksekkäässä johtamisessa tarvitaan.

Lisäksi kannattaa tuntea EU-tasolta määritellyt digiajan uudet lait, kuten esimerkiksi GDPR ja ePrivacy, ja tietää mitä ne tarkoittavat oman liiketoiminnan osalta.

Digitaaliset teknologiat kehittyvät kovaa vauhtia. Yhä isompi osa eri yrityksiä voi hyödyntää niiden tuomia uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

– Erilaiset teknologiat kuten tekoäly, esineiden internet, lisätty todellisuus ja ohjelmistorobotiikka ovat alueita, joihin digiajan johtajien ja esimiesten tulisi perehtyä. Googlen tekemän selvityksen mukaan suomalaisten yritysten esimiesten ja johtajien pitäisi paremmin ymmärtää teknologiaa ja niiden tuomia mahdollisuuksia. Tämä vaatii kiinnostusta oppia uutta, aktiivisuutta sekä avointa mieltä, Pyyhtiä toteaa.

Jos Pyyhtiän pitäisi valita yksi digitalisaation aihepiiri johon digijohtajan pitäisi perehtyä, mikä se olisi?

– Ihmisläheinen johtaminen. Vaikka teknologia ja uudet digitaaliset ratkaisut mahdollistavat paljon, niin loppujen lopuksi kaikessa on kuitenkin kyse ihmisistä.

“Loppujen lopuksi kaikessa on kuitenkin kyse ihmisistä”

Kilpailu kovista digiajan osaajista käy kuumana. Pyyhtiän mukaan esimiesten ja johtajien tuleekin omaksua uusia toimintatapoja, sekä soveltaa menetelmiä alati muuttuvassa ympäristössä.

– Ihmisläheinen johtamistapa on yksi selkeä keino onnistua digiajan osaajien houkuttelemisessa ja varmistamisessa, että he pysyvät yritysten palkkalistoilla. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) Työelämä 2020 –hankkeen mukaan yksi suomalaisten johtajien kehityskohde on juuri ihmisläheisempi johtaminen, Pyyhtiä toteaa.

Pyyhtiän mukaan luottamuksen rakentaminen ja ihmisten motivointi ovat avaintekijöitä ihmisläheisen johtamisen onnistumisessa. Yritysten tehokkaaseen toimintaan ja tuottavuuteen vaikuttaa paljolti se, kuinka motivoituneita työntekijöitä yrityksissä työskentelee. Työntekijöiden motivaatio ja luottamus vaikuttavat myös työtyytyväisyyteen ja sitä kautta myös yritysten asiakkaiden tyytyväisyyteen.

Kirja sisältää myös käytännön vinkkejä, miten digiajan osaajien rekrytoinnissa voi onnistua.

– Yksi tärkein asia esimiehelle on psykologisen turvallisuuden varmistaminen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työntekijä uskaltaa olla oma itsensä ja kertoa avoimesti omat mielipiteensä ja ajatuksensa pelkäämättä seuraamuksia, Pyyhtiä lisää.

Pyyhtiä suosittelee kirjaansa kaikille, joita kiinnostaa tietää enemmän digiajan liiketoiminnasta ja pärjäämisestä kovassa digiajan kilpailussa. Hänen mukaansa se soveltuu hyvin myös oppaaksi kaikille digitaalisesta ajasta kiinnostuneille, eri yritysten esimiehille ja johtajille, johtoryhmien jäsenille, sekä kurssikirjaksi korkeakouluihin ja johdon koulutuksiin.

 

Digiajan johtajan käsikirjan verkkosivut