logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Digimarkkinoinnin budjetit vahvassa kasvussa

25.10.2018 - Veera Kujansuu - Markkinointi

Hakumainonta ja somemainonta erityisen kovassa nosteessa

Digimarkkinoinnin budjetit jatkavat vauhdikasta kasvuaan. Markkinat ovat kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa.

Digimainonnan markkinat ovat kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa.

Tutkimusyritys Kantar TNS:n ja verkkomarkkinoinnin etujärjestö IAB Finlandin tekemän selvityksen mukaan digitaalisen mainonnan kasvuvauhti on tuplaantunut vuoden alkupuoliskolla. Digimainonnan kasvu on pysynyt tasaisena kuluvan vuoden aikana.

Digimarkkinoinnin panostukset Suomessa ylsivät 208,1 miljoonaan euroon, ja kasvua kertyi 17,8 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Mediamainontaan panostettiin kokonaisuudessaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla 561,9 miljoonaa euroa, ja kasvua edellisvuodesta kertyi kaksi prosenttia.

Sähköisten medioiden osuus mediamainonnan kokonaispanostuksesta oli 65,4 prosenttia. Digitaalisen mainonnan osuus mainonnan kokonaispanostuksesta nousi 5,2 prosenttia 37 prosenttiin.

Digimainonnan eri muodoista hakumainonta nousi 22,8 prosenttia, panostukset sosiaaliseen mediaan, Facebookiin ja YouTubeen 45,9 prosenttia ja instream-videomainonta 3,1 prosenttia. Luokiteltu mainonta kasvoi 10,7 prosenttia.

Monimediakampanjointi yleistyy, ja mobiilimainonnan panostukset ohjautuvat sen myötä display-mainontaan eli visuaalisiin bannereihin ja vastaaviin pohjautuvaan mainontaan.

M&M uutisoi, että kaikki mediatalot eivät erittele display- ja mobiilimainontaa toisistaan toimittaessaan mainostietonsa Kantar TNS:lle. Tämän vuoksi mobiilimarkkinoinnin luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia, ja IAB Finlandin mukaan display- ja mobiilimainontaa kannattaa tarkastella yhtenä kokonaisuutena. Tämän kokonaisuuden kasvuprosentti on 3,6 prosenttia.

– Mobiilimainonnan tilastointi ja raportointi on haasteellista ja se kertoo ns. cross screen -kampanjoiden yleistymisestä. Mainostajan kampanja on kokonaisuus, jossa yleisö tavoitetaan eri päätelaitteilla ja panostusten erittely mobiili-, desktop display- ja tablettipanostuksiin ei enää ehkä olekaan relevanttia, kommentoi IAB Finlandin toiminnanjohtaja Birgitta Takala järjestön tiedotteessa.

Digimainonnan panostukset olivat vuoden toisella kvartaalilla 107,6 miljoonaa euroa, mikä on 17,5 prosentin kasvu edellisen vuoden vastaavaan aikaan nähden.

 

 

Erityisen vahvassa kasvussa ovat sosiaalisen median mainonta sekä hakumainonta.

Erityisen vahvassa kasvussa ovat sosiaalisen median mainonta sekä hakumainonta.

IAB Europen julkaisemien lukujen mukaan digimainonnan kasvu on ollut Suomessa hiukan muuta Eurooppaa maltillisempaa. Vertailussa oli mukana 27 maata, joista Suomessa digimarkkinoinnin kasvu jäi hieman keskiarvon alapuolelle. Mobiilimainonta oli vahvassa asemassa kaikissa selvitykseen kuuluvissa maissa.

Jos IAB:n aineistot perustuvat vain mediatalojen raportointiin, digimainonnan osuus budjeteista on todennäköisesti vielä paljon raportoitua suurempi. Digimainonnan suuria etuja on nimenomaan se, että siihen ei vaadita ulkopuolista kumppania, vaan sisällöt, budjetin ja kohdennuksen voi toteuttaa itse esimerkiksi Googlen ja Facebookin tarjoamilla käyttöliittymillä.

Siksi moni yritys ei tee muuta mainontaa, kuin digimainontaa ja toisaalta ei käytä mediataloja mainonnassaan kumppanina.

It- ja ohjelmistoalan työpaikat

Kaikki it-alan työpaikat »

Muita julkaisuja

Suvi Lindström - Hybridiverkko
Yritysverkot kehittyvät – hybridiverkko palvelee julkiseen pilveen siirtymistä ja liikkuvaa työtä
Johannes Puro - Hakukoneoptimointi
Verkkosivujen hakukoneoptimointi 2019 – tärkeimmät SEO-vinkit Googleliikenteen saamiseksi
Johannes Puro - Google Mark Up
Google Mark Up auttaa hallitsemaan Googlen monipuolistuvia hakutuloksia
Suvi Lindström - AuroraAI
AuroraAI on julkisen sektorin tekoälyhanke, jossa luodaan yksilöllisiin palveluihin ohjaava älykäs palveluverkosto
Veera Kujansuu - Myynti ja markkinointi
Näin toimii it- ja ohjelmistoyritysten markkinointi – internet ja digimarkkinointi ovat muuttaneet it-hankintaprosessia
Veera Kujansuu - Teknologiabarometri 2019
Teknologiabarometri 2019: Suomen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta jäljessä muista maista
Suvi Lindström - Arctic15
Startup-yrittäjät ja sijoittajat saman katon alle tuova Arctic15-konferenssi alkaa huomenna
Veera Kujansuu - Kohdataan-somepalvelu
Uusi somepalvelu ehkäisee yksinäisyyttä – Kohdataan-hanke toteutetaan yhteiskehittämisen keinoin
Suvi Lindström - Datapohjainen taloushallinto
Ennusta yrityksesi tulevaisuus – hankinnasta maksuun -prosessin ongelmakohdat hahmottuvat analytiikan avulla
Lataa lisää