Teollisuuden koneiden, kuten linjastojen, toimituksen ja asennuksen jälkeen tuotantokapasiteetin pitäisi olla nopeasti huipussaan.

Monesti loppuasiakas aliarvioi laitekokonaisuuden käyttöönoton sekä koulutuksen ajalliset kustannukset. Uusi automatisoitu teknologia ei välttämättä ole tuttu käyttäjille ennestään, mikä johtaa viivästyksiin käyttöönotossa. 

Ratkaisuna haasteeseen ohjelmisto- ja pilvipalvelukehitykseen keskittyvä Jubic Oy on kehittänyt Prima Powerille “virtuaalisen tehtaan” koulutuskäyttöön. Amazon Web Services (AWS) virtuaalialustaan pohjautuva koulutusympäristö tarjoaa laitesimuloinnit ja oheisohjelmistot samassa ympäristössä.

“Toteutus lyhentää oppimiskäyrää yleensä kahdesta neljään viikkoon ja joskus jopa kuukausilla”

– Toteutus lyhentää oppimiskäyrää yleensä kahdesta neljään viikkoon ja joskus jopa kuukausilla tuoden mittavia säästöjä sekä laitetoimittajalle että loppuasiakkaalle. Nyt pääsemme myös paljon tarkempiin arvioihin tuotantosuunnitelmia tehtäessä. Koulutusympäristöihin voi jakaa linkkejä Moodlen kautta, jolloin kouluttajaa voi seurata livenä eri lokaatioista, Jubicin toimitusjohtaja Matti Rita-Kasari kertoo.   

Moderneilla infrastruktuuria automatisoivilla teknologioilla, kuten Terraformilla, Dockerilla ja Saltstackilla pystytään toteuttamaan todella dynaamisia ja nopeasti skaalautuvia pilvipalveluja.

– Amazon tarjoaa Web Services -rajapintansa kautta todella kattavat työkalut virtuaalikoneiden ja -verkkojen sekä muiden kapasiteettipalveluiden hallintaan, Rita-Kasari kertoo.

 

Matti Rita-Kasari

 

Prima Power on ollut yksi yrityksistä, jonka koulutus- ja tuotekehitysprosessseihin näitä teknologiaratkaisuja on sovellettu yhteistyössä Rita-Kasarin johtaman Jubicin kanssa.

Prima Power on maailmanmarkkinoiden johtavia levytyökoneisiin ja -järjestelmiin erikoistuneita yrityksiä, jolla on italialainen omistuspohja, mutta myös vahva jalansija Suomessa.

– Asiakkaan tarpeena ja haasteena on ollut se, että kun käytössä on modulaarisia laitteita, installaatioon lähtee monta eri laitetta. Siinä vaiheessa kun asennus on valmis, henkilöstö ei ole vielä valmiina, koska koulutus on kesken tai pitämättä. Samaan aikaan ylin johto toivoo, että kapasiteetti on 100 % prosenttia heti seuraavana päivänä, Rita-Kasari kertoo.

Haastetta ratkomaan toteutettiin virtuaalinen koulutusympäristö eli sovellus, jolla voi luoda virtuaalisia ympäristöjä Amazonin pilveen.

“Saamme hetkellisiä ympäristöjä pystyyn muutamiksi tunneiksi, mistä ei synny paljoa kustannuksia”

– Tällä tavoin saadaan hetkellisiä ympäristöjä pystyyn muutamiksi tunneiksi, mistä ei synny paljoa kustannuksia. Ratkaisulla pystytään periaatteessa virtualisoimaan koko linjasto ja tekemään näin muun muassa laitesimulointeja, hän jatkaa.

AWS ja sitä ympäröivä osaaminen kiinnostaa tällä hetkellä monien it-yritysten asiakkaita, ja esimerkiksi AWS- ja Azure-osaaminen ovat nousseet suoranaisiksi myyntivalteiksi.

Miksi AWS tuntuu tulevan aina vastaan näissä yhteyksissä? Rita-Kasarin mukaan ainakin rajapinnat ja dokumentaatio ovat isolla A:lla huippuluokkaa, ja heidän ohjelmallisia rajapintojaan hyödyntämällä voi toteuttaa “periaatteessa mitä vain”.

Hän kehuu kuitenkin yhtä lailla Azurea ja toteaa, että Amazon on vakiintunut Jubicilla päivittäin käytetyksi pilvialustaksi osin sattuman kautta, kun muutama asiakasprojekti ohjasi heidät hyödyntämään alustaa.

 

Jubicin Niko Lehto esittelee koulutusympäristöä.

 

Myös uusien teknologioiden mutkaton haltuunotto on arvossaan asiakasprojekteissa: Prima Powerin Installaatiossa on hyödynnetty myös yrityksen omaa Tulus®-ohjelmistoa, jolla hallitaan koko tuotantoprosessia kappaletilauksen käsittelystä valmiiseen tuotteeseen ja tuotantoraportteihin.

– Koulutusprojektissa voi olla tarve hyvin tehokkaillekin palvelimille, jotta laitesimulointeja pystytään ajamaan. Siksi on hyödyllistä, että AWS:n On-demand -palvelumalli mahdollistaa massiivisten resurssien varaamisen käyttöön vain muutamaksi tunniksi, Rita-Kasari kuvaa.

 

Julkinen pilvi, yksityinen pilvi, paikallinen ympäristö vai kaikki yhdessä?

Joskus toteutus vaatii hyvinkin hybridiä ratkaisua. Vaatimuksena voi olla toisinaan koneiden välinen kommunikaatio, toisinaan VPN-yhteyden käyttö.

– Perinteisesti yrityksissä on varattu oman toimiston nurkkaan ympäristöjä, joita käytetään jaettuina, sekä tiettyjä omalla läppärillä ajettavia sovelluksia. Mutta kun toteutuksella mahdollistetaan myynti- ja tukitiimien kollaboraatio ympäri maailman samassa ympäristössä konfiguroituna, ei rautaa tarvitse allokoida enää paikan päälle, Matti Rita-Kasari kertoo.

“Perinteisesti yrityksissä on varattu oman toimiston nurkkaan ympäristöjä, joita käytetään jaettuina”

Transitio perinteisestä työpöytäympäristöstä täysin pilvipohjaiseen ratkaisuun ei monesti onnistu kertaheitolla, vaan vaatii väliin hybridimallin. Hybridipilviratkaisussa sovelluksia ajetaan paikallisessa konesalissa omalla koneella sekä julkisessa tai yksityisessä pilviympäristössä.

– Näillä ratkaisuilla pystytään toteuttamaan skaalautuvia ympäristöjä tekemättä muutoksia ajettavan sovelluksen arkkitehtuuriin. Open source -työkaluja käyttäen hybridiratkaisun toteuttaminen on mahdollista pikaisesti ja järkevään hintaan, Rita-Kasari jatkaa.  

Tulevaisuudessa Prima Powerin tavoitteena on, että myös tuotekehitystiimit hyödyntävät vastaavia On-demand -laskutukseen perustuvia infrastruktuuriresursseja R&D-tarpeisiin.

 

Jubicin ite wiki -profiili
Jubicin kotisivut

 

Onko yrityksellänne mielenkiintoinen juttu kerrottavaksi, ohjelmisto esiteltäväksi tai osaava digitalisaation asiantuntija haastateltavaksi? Ole yhteydessä ite wikin toimitukseen johannes.puro@itewiki.fi, niin tehdään artikkeli!