Sosiaalinen media on muuttanut markkinointiviestintää hurjasti viime vuosina. Muutaman vuoden aikana lähes kaikki yritykset ovat alkaneet panostaa sisältömarkkinointiin. Tämä on johtanut siihen, että yritysblogeja ja somesisältöjä tehdään nyt niin paljon, että massasta on vaikea erottua. Markkinointialan ammattilaisena oma somefeedini täyttyy yritysblogeista ja muista sisältöpostauksista, jotka kaikki muistuttavat toisiaan. Oikeasti yritysviestintä tarvitsisi tunteisiin vetoavia tarinoita, kasvoja ja mielenkiintoisia persoonia sisältöihinsä. Kiillotettu tuotelöpinä ei kiinnosta ketään. Perusvarma sisällöntuotanto hukkuu usein massaan, eikä saavuta toivottuja tuloksia.

”Ei ole sattumaa, että identtiset postaukset saavat henkilökohtaisilta sometileitä moninkertaisen määrän reaktioita”

Miten kohderyhmän huomio sitten varastetaan somesisältöjen yltäkylläisyydessä? Vaikka monia ärsyttää, että myynnissä ja markkinoinnissa on alettu yhä enemmän puhua henkilöbrändäyksestä, on ihmisten hyödyntäminen yritysviestien lähettiläinä tutkitusti tehokasta. Ei ole sattumaa, että identtiset postaukset saavat henkilökohtaisilta sometileitä moninkertaisen määrän reaktioita, kuin yritystililtä jaettuna, vaikka kummassakin olisi sama kirjoittaja. Tämä on mielestäni erinomainen osoitus siitä, että olemme kiinnostuneita ihmisistä; heidän ajatuksistaan ja tunteistaan, enemmän kuin jähmeistä yritysbrändeistä, jotka ovat usein kovin hajuttomia ja mauttomia. Myös useat ajankohtaiset viestintätutkimukset kertovat, että yritysviestintä on lamassa, ja sosiaalisen median myötä ihmisiltä ihmisille tapahtuva viestintä on perinteistä korporaatioviestintää kiehtovampaa ja tuloksellisempaa.

Entä jos omasta yrityksestä ei löydy kiinnostavia henkilöbrändejä, persoonia ja asiantuntijoita heittäytymään tarinankertojiksi? Tällaisessa tilanteessa sopivia brändilähettiläitä voidaan etsiä toki myös oman yrityksen ulkopuolelta. Nielsenin globaalin tutkimuksen mukaan 77% ihmisistä on valmis kokeilemaan tuotetta tai palvelua, jota samaistuttava henkilö suosittelee. Oli kyse sitten muoti- tai asiantuntijabloggaajasta, teini- tai aikuistubettajasta, erilaiset vaikuttajat ovat tänä päivänä tärkeitä medioita ja mielipidevaikuttajia meille kaikille. Myös markkinointipäättäjät ovat alkaneet herätä tähän medioiden murrokseen, ja vaikuttajamarkkinointi nähdäänkin yhä useammassa yrityksessä tehokkaana tapana markkinoida tuotteita ja palveluita.

”77 % ihmisistä on valmis kokeilemaan tuotetta tai palvelua, jota samaistuttava henkilö suosittelee.”

Vaikuttajien kautta yritykset voivat tavoittaa kohderyhmänsä autenttisella ja kiinnostavalla tavalla. Tärkeää on, että yhteistyöhön valittu vaikuttaja jakaa yrityksen kanssa saman kohderyhmän sekä arvot ja että vaikuttajalla on riittävä määrä seuraajia omissa kanavissaan. Tyypillisesti vaikuttaja tuo korvausta vastaan esiin yrityksen tuotteita omissa somekanavissaan, kuten Instagramissa, LinkedInissa, Twitterissä, Youtubessa tai blogissa. Hyvin toteutettu vaikuttajamarkkinointi on tehokas tapa vaikuttaa tietyn kohderyhmän asenteisiin ja ostokäyttäytymiseen. Vaikuttajamarkkinointi on vielä suhteellisen uusi asia B2B-yrityksissä, mutta me Bonfire Agencylla uskomme, että vaikuttajamarkkinoinnin merkitys tulee kasvamaan räjähdysmäisesti tulevina vuosina myös B2B-puolella.

 

Kirjoittaja Maria Sillanpää toimii asiantuntijana, kouluttajana ja yrittäjänä digimarkkinoinnin parissa. Parhaillaan hän työskentelee B2B-vaikuttajamarkkinointiin erikoistuneen Bonfire Agencyn markkinointijohtajana ja perustajaosakkaana.

 

Kannen kuva: Valokuvaaja Johanna Kinnari