Digitalisaation myötä moni yritys on joutunut arvioimaan liiketoimintaansa uudelleen ja pohtimaan, millaista lisäarvoa he voivat tuottaa asiakkaalleen. Digitaalisten innovaatioiden kentällä puhutaan tuotteiden sijaan yhä enemmän palveluiden ja tyydyttävän asiakaskokemuksen merkityksestä.

Kodista Kotiin Oy:n perustajan Ville Mäkipään mukaan kyseessä ei ole pelkästään liiketoimintaa koskeva ilmiö, vaan käynnissä on hidas muutos tee-se-itse -yhteiskunnasta palveluyhteiskunnaksi.

– Palveluiden teettäminen luo lisää työpaikkoja ja vapauttaa kuluttajilta aikaa tärkeinä pitämilleen asioille, mikä parantaa ihmisten elämänlaatua, Mäkipää uskoo.

Kodista Kotiin on palvelu, joka tähtää nimenomaan arjen helpottamiseen välittämällä tekijöitä niin remontointiin, sisustamiseen, siivoukseen, kiinteistönvälitykseen kuin vaativampiinkin suunnittelutöihin. Yrityksen tavoitteena on auttaa toisaalta palveluntarjoajia jäsentämään muuttuvaa markkinaa, toisaalta kuluttajaa löytämään itselleen sopivat tarjoajat kirjavasta joukosta.

– Vaikka jokainen meistä voi googlata sopivia remonttimiehiä ja kiinteistövälittäjiä tai notkua keskustelufoorumeilla, voisi sen ajan käyttää tehokkaamminkin – vaikkapa kodin uuden ilmeen suunnitteluun tai harrastamiseen, hän kiteyttää.

– Olemme rakentaneet oman kotipalveluiden ekosysteemimme, joka tarjoaa luotettavat toteuttajat monenlaisiin tarpeisiin simppelin verkkopalvelun ja mobiilisovelluksen muodossa. Kun kaikki mainitut palvelut voi hankkia yhden kanavan kautta, vaihtoehtojen arviointi ja päätöksen tekeminen on huomattavasti helpompaa.

 


Mistä idea syntyi?

– Alun perin ajatus lähti liikkeelle nimenomaan kiinteistövälityksestä, joka oli alana jämähtänyt mielestämme melko perinteisiin metodeihin. Palveluita ja asuntoja mainostetaan vieläkin lehdissä ja liitteissä, ja asiakkaan odotetaan kävelevän liikkeeseen. Halusimme löytää tähän uuden kulman.

Näin syntyi idea kotiin liittyvien palveluiden välittämisestä verkossa yhden luukun periaatteella, asiakaslähtöisesti.

– Suunnittelimme ensimmäisenä yrityksenä muuttajan asiakaspolun, jossa tarjotaan mahdollisuutta hankkia palveluna asunnon myynti, stailaus, pintaremontti, muuttopalvelu, loppusiivous sekä uuden kodin suunnittelu- ja remontointipalvelut. Kiinteistövälitys on lopulta vain pieni osa tätä kokonaisuutta.

 

Miten palvelu toimii?

Kodista Kotiin -mobiilisovelluksen avulla asiakas voi minuutissa täyttää asunnon tiedot ja lähettää ne meille. Me arvioimme kohteen ja välitämme sen parhaiten sopiville palveluntarjoajille. Tutustuttuaan tietoihin he antavat hinta-arvion ja oman myyntipuheensa.

– Asiakas saa vertailtavakseen 3-5 vastausta, joista hän valitsee mielestään parhaalta vaikuttavan ammattilaisen virallista tarjousta varten. Tällä hetkellä sovelluksen kautta voi löytää remontoijan tai välittäjän, mutta palvelua on tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa, Mäkipää selventää.

”Kukaan ei aja yhden tähden Uber-kuskilla.”

Palvelun kulmakiveksi haluttiin nostaa työn laatu, sillä yksittäisen kuluttajan voi olla vaikea arvioida onko verkon syövereistä löydetty firma varmasti luotettava. Kodista Kotiin -kumppaniverkostoon pääsee mukaan vain asiakassuositusten kautta:

– Olemme valinneet kaikki toimijat mukaan metsästämällä suosituksia hyvistä tekijöistä muun muassa sosiaalisessa mediassa ja omien kokemustemme kautta. Tulevaisuudessa haluamme lisätä arvioinnin läpinäkyvyyttä ja tuoda kumppaneiden tähtiluokituksen näkyville samalla tavalla kuin Tripadvisorissa tai Uberissa.

– Kukaan ei aja yhden tähden Uber-kuskilla, Mäkipää havainnollistaa.


Tiimi, joka uskaltaa unelmoida

Tällä hetkellä Kodista Kotiin -tiimi muodostuu kolmesta osa-aikaisesta yrittäjästä.

Ville Mäkipää on toiminut myyntitehtävissä ohjelmistoalalla 7 vuotta, joista viimeiset 4 vuotta Oraclen palveluksessa. Sitä ennen hän oli mukana Leaddesk-nimisessä startupissa rakentamassa myyntiä, asiakaspalvelua ja tuotekehitystä.

Seppo Halme on toiminut Oraclella myynnin ja myynninjohdon tehtävissä viimeiset 10 vuotta. Aikaisemmin vannoutunut tee-se-itse -remonttimies on kääntynyt viimeisten remonttien aikana tekijästä palveluiden kuluttajaksi.

Matti Hartikainen puolestaan työskentelee Tiedolla tuotepäällikkönä keskittyen pilvipohjaisiin ratkaisuihin.

– Vaikka Kodista Kotiin on vielä startup-vaiheessa, tähtäimessämme on 100/100/100 -mallin  saavuttaminen eli 100 työntekijää, 100 M€ liikevaihto ja 100 valloitettua kaupunkia. Se on hyvä motivaattori, miehet linjaavat nauraen.